Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-11-05 23:41:03

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

kodowanie znaków w ID3

Jest jakaś możliwość zmiany kodowania w kontenerach ID3 ?
Niemal zawsze mam krzaczki po rozpakowaniu archiwum z muzyką w nazwach jak i w ID3.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#2  2010-11-06 00:34:52

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: kodowanie znaków w ID3

easytag potrafi. Jak chcesz to wgryź się w źródła, może znajdziesz co on tam konkretnie robi.

A jeśli chodzi o nazwy plików to convmv albo detox (ale to trochę armata na muchę).

#3  2010-11-06 00:36:29

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Minio napisał(-a):

easytag potrafi. Jak chcesz to wgryź się w źródła, może znajdziesz co on tam konkretnie robi.

A jeśli chodzi o nazwy plików to convmv albo detox (ale to trochę armata na muchę).

Chodzi mi tylko i wyłącznie o kodowanie w ID3, w nazwach plików to pikuś i łatwe do masowej zmiany.
Możesz napisać jak to wykonać za pomocą easytag bo nie bardzo wiem ?

Ostatnio edytowany przez k4misiek (2010-11-06 00:42:45)

#4  2010-11-06 10:19:05

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Otwierasz easytag -> Ustawienia -> Preferencje -> karta Ustawienia taga ID3

Masz tam dwa wydzielone pola, jedno dla ID3v2 i jedno dla ID3. W każdym możesz określić czy mają być zapisywane, a jeśli tak — w jakim kodowaniu (wybierasz sobie z listy). Możesz też podać dodatkowe opcje dla funkcji iconv, gdzie pewnie chcesz dać transliterację (jeśli domyślny zestaw znaków nie będzie obsługiwał określonego znaku, spróbuje go zastąpić znakiem wizualnie podobnym, np. ą -> a). Zatwierdzasz zmiany, otwierasz katalog z plikami mp3, zaznaczasz wszystko i dajesz zapisz. Powinien przekodować.

Osobiście dałem żeby nie zapisywał tagów ID3 (tylko ID3v2), bo więcej z tym zamieszania niż to warte. Nie wiem czy istnieje jeszcze jakiś program który nie obsługuje ID3v2.

#5  2010-11-06 17:45:27

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

Minio napisał(-a):

Otwierasz easytag -> Ustawienia -> Preferencje -> karta Ustawienia taga ID3

Osobiście dałem żeby nie zapisywał tagów ID3 (tylko ID3v2), bo więcej z tym zamieszania niż to warte. Nie wiem czy istnieje jeszcze jakiś program który nie obsługuje ID3v2.

witkacy
ja właśnie w tym momencie bawię się EasyTAGiem - muszę pozmieniać wszystkie tagi w mp3 na wersję ID3, bo creative zen mx, którego kupiłem mojej Pani na urodziny widzi mp3 jako unknown artist/album...
dopiero jak się zapisze tagi tylko w ID3 to creative normalnie przyjmuje nazwy artystów i albumów...

pozdrawiam

"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado

#6  2010-11-06 18:01:07

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

k4misiek napisał(-a):

Jest jakaś możliwość zmiany kodowania w kontenerach ID3 ?
Niemal zawsze mam krzaczki po rozpakowaniu archiwum z muzyką w nazwach jak i w ID3.

Jeśli chodzi o RockBoksa to czy próbowałeś ustawić czcionkę GNU-Unifont?
Albo jedną z poniższych:
http://www.rockbox.org/wiki/UnicodeFonts

Jak chodzi o linuksa to nie wiem, ale szkoda czasu na zabawę w przekodowywanie tagów...

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#7  2010-11-06 18:03:27

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Aby to zadziałało jeszcze musiałem zmienić: Zestaw znaków dla odczytu tagów ID -> Niestandardowy: Środkowoeuropejskie (Windows-1250) czego wczoraj nie zrobiłem.
Działa rewelacyjnie, dziękuję bardzo.

Jak już jesteśmy przy kodowaniu, jak można sobie uprościć ten proces?
Samo wypakowanie i zmiana kodowania nazw w plikach chwilę trwa a później jeszcze easytag, troszkę to męczące kiedy dość często ma się do czynienia z tym problemem.

#8  2010-11-06 21:46:17

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Lacer napisał(-a):

ja właśnie w tym momencie bawię się EasyTAGiem - muszę pozmieniać wszystkie tagi w mp3 na wersję ID3, bo creative zen mx, którego kupiłem mojej Pani na urodziny widzi mp3 jako unknown artist/album...
dopiero jak się zapisze tagi tylko w ID3 to creative normalnie przyjmuje nazwy artystów i albumów...

Dla masowej zamiany polecałbym lltag — wg dokumentacji domyślnie operuje tylko na ID3[v1]. Możesz też w jednej pętli najpierw dla pliku odczytać tagi ID3v2 a potem zapisać takie same ID3[v1].

Swoją drogą dziwny ten player. Mój iRiver T10 jak nie może znaleźć tagów ARTIST/TITLE (lub znajduje tylko jeden) po prostu wyświetla nazwę pliku. Ona zawsze jest dostępna.

k4misiek napisał(-a):

Jak już jesteśmy przy kodowaniu, jak można sobie uprościć ten proces?

Z tego co czytam na Wikipedii, tagi ID3[v1] nie zawierają żadnej informacji o swoim kodowaniu. Więc możesz spróbować po prostu wepchnąć tam coś w oczekiwanym kodowaniu. Tylko musisz się z odtwarzaczem umówić jakiego kodowania używacie, bo będzie klops. Coś pokroju:

Kod:

id3tool -t "$(echo $title |iconv -f utf8 -t cp1250//TRANSLIT)" plik.mp3

Nie testowałem, ale teoretycznie może zadziałać. Napiszesz sobie jakiś prosty skrypt to będzie Tobie np. wrzucał na odtwarzacz pliki z już odpowiednio zakodowanymi tagami.

ID3v2 wg specyfikacji ma specjalną informację w jakim kodowaniu jest zakodowany dany tag (ISO-8859-1 albo UTF-16, ale dla podstawowcyh znaków alfanumerycznych tan naprawdę nie ma to znaczenia), ale spodziewam się że większość sprzętu — zwłaszcza tańszego — i tak sobie nic z tej informacji nie robi.

#9  2010-11-06 22:41:02

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Akurat playerek Sansa E260 z Rockboksem z tagami radzi sobie przepięknie tylko krzaczki na kompie mnie irytowały ;-)
A czy poprawnie odczyta nazwy plikow/tagow ktore na kompie mają krzaczki niestety nie zdążyłem sprawdzić ale zrobię to przy najbliższej okazji.

PS: Głównie mnie wkurza brak poprawnych tagów przy używaniu Amaroka, w bibliotece widnieją wtedy 2 i więcej wpisów dla jednego wykonawcy(zakladajac, że tag wykonawca dla kilku albumów jest różny)...

Ostatnio edytowany przez k4misiek (2010-11-06 22:45:54)

Stopka forum