Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Potrzebuję zrobić tz. live-cd które będę mógł nagrywać na dyski w PC. Oczywiście potrzebuję X bo musi być zainstalowany program VMware-view-open-client który po wystartowaniu będzie się sam uruchamiał. Zainstalowałem już debiana+lxde wrzuciłem z paczki VMware-view-open-client. Oczywiście jak nagram ten obraz na PC to chcę żeby user miał goły pulpit z uruchomionym VMware-view.
Proszę o pomoc :)
Nie rozumiem co napisałeś, bo na początku piszesz o livecd, a potem nagrywanie livecd na dysk (obojętnie co by to miało znaczyć).
Livecd najprościej zrobisz z pomocą live-helper http://digitalundernet.com/?p=21 oczywiście pozostaje problem adresacji IP klientów ale to da się załatwić poprzez DHCP i problem "hostname", ale tu jest rozwiązanie http://lugwash.org/linux-users/200312/0127.html
Natomiast jeśli masz to (system) mieć na dyskach klientów, to prościej zrobić jeden system bazowy (lxde jest zbędny, bo raczej da się odpalić vmware-view-open-client bezpośrednio z X), kopiujesz system na pendrive, odpalasz na kliencie dowolne livecd tworzysz na kliencie partycje, potem system plików, kopiujesz system z pendrive, "przywracasz" bootloader, zmieniasz IP i nazwę hosta.
Przy dużej ilości klientów zastanowiłbym się nad "uskryptowieniem" instalacji lub popracowałbym nad zrobieniem bezdyskowych klientów pobierających system z serwera poprzez PXE/Etherboot.
Sorry za chaotyczny post.
Zainstalowałem już debiana z netinstall dograłem sterownik potrzebne zainstalowałem Vmware, ale jak uruchamiam w konsoli to mam błąd
(vmware-view:2268): Gtk-WARNING **: cannot open display:
Nie mogę sobie poradzić bez KDE żeby to uruchomić :(
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2010-11-05 21:54:26)
startx /sciezka/do/pliku/uruchomieniowego/vmware ?
Minio napisał(-a):
startx /sciezka/do/pliku/uruchomieniowego/vmware ?
To znaczy że muszę mieć zainstalowane np KDE?
Bo teraz to błąd że nie ma takiego polecenia "startx"
Podpowiedzcie co mam zainstalować potrzebnego do uruchomienia w konsoli programu VMWARE. System był zainstalowany z "debian-504-i386-netinst" więc jest na nim min.
Dzięki jeszcze czegoś mu brakuje
debian:/usr/bin# startx vmware-view /etc/X11/xinit/xserverrc: line 5: /usr/bin/X11/X: Nie ma takiego pliku ani katal ogu /etc/X11/xinit/xserverrc: line 5: exec: /usr/bin/X11/X: cannot execute: Nie ma t akiego pliku ani katalogu xinit: Server error.
Doinstalowałem apt-get install xserver-xorg- przy poleceniu startx vmware-view pokazuje sie tylko siwy ekran
Ostatnio edytowany przez kaju007 (2010-11-06 09:35:45)
Dobra jak z tego mam teraz zrobić obraz i np na usb wgrać?
dd if=obraz.img of=/dev/sdxx
zamiast /dev/sdxx zczytujesz wartość z fdisk -l