Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej.
Dziś zmieniliśmy czas o 1h w tył. Czy jest jakiś programik, który ustawiłby czas na komputerze wg np. czasu zegara atomowego z Frankfurtu?
Dzięki :)
Jest jeszcze ntpdate-debian dla leniwych którym nie chce się szukać ogólnodostępnych serwerów czasu — synchronizuje z serwerami Debiana.
A mi nie działa...
root /home/kuba ntpdate -u ntp.task.gda.pl 3 Nov 07:31:06 ntpdate[14685]: no server suitable for synchronization found
Próbowałem też z innymi serwerami zawsze to samo
Na Debianie i Ubusiach zawsze używałem
ntpdate ntp.nask.pl
Gentoowy rdate nhie chciał mieć nic wspólnego z serwerem nask, więc dostał za karę takie polecenie ;)
rdate -s -p ntp.task.gda.pl
Różnica wynika z 2 standardów stosowanych w publicznych serwerach czasu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Serwer_czasu#Inne_publ … _NTP_w_Polsce
Poza tym zegar atomowy nie jest konieczny, wystarczy taki, który wie, która godzina :)))
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-03 12:43:41)
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 06:37:20)
mareq napisał(-a):
Ja synchronizuję z vega.cbk.poznan.pl - dlatego, że czas allegro jest właśnie z tego serwera, a przypadku licytacji w ostatnich sekundach jest to ważne ;)
U mnie aukcjami allegro opiekuje się snajper aukcyjny. :)
na vega.cbk.poznan.pl to samo jest.
Czy poblokowane ICMP w sieci mogą wpłynąć na brak możliwości synchronizacji?
EDIT:
Z tego co przeczytałem chyba może.
Ostatnio edytowany przez giegiel (2010-11-03 22:37:11)
Dokładnie problem leżał po stronie sieci w której miałem po blokowane ICMP. W chacie poszło od razu :)