Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kolejne pytanie:
Ctrl + Alt + Bspace został usunięty, nie wiem dlaczego ?
Jak to przywrócić ??
Nie mam xorg.conf
Pakiet dontzap działa tylko na ubuntu a nie na debianie
EDIT
nie mam hal`a
dpkg-reconfigure console-setup -> nie działa
W Gnomie możesz sobie ustawić:
System => Preferencje => Klawiatura => Układy => Opcje => Key sequence to kill the X server
Dziękuję bardzo :)
Ale ciekawość mnie zżera, tym bardziej po przeczytaniu tego wątku zaczynam wierzyć w spiskową teorię dziejów :)
dpkg-reconfigure keyboard-configuration
amidala / # grep -vE '^(#|$)' /etc/default/keyboard XKBMODEL="pc105" XKBLAYOUT="pl" XKBVARIANT="" XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp"
(w systemach bez hala chyba wymagany jest reboot żeby te ustawienia zostały wzięte pod uwagę)
ooo widzisz :) - zaraz sprawdzę w robocie, bo tam mam drugiego gnoma bez hala
thx :)
EDIT
ooo pięknie :)
Kolejne pytanie
W KDE gdy zamykałem system - bez względu na to czy z X-ów, czy z konsoli, system zamykał się cichutko. Fakt, że to było stable.
Teraz(squezee) jest tak, że jak dam polecenie wyłączenia (X-y, konsola) to speaker (laptop) wydaje takie głośne piik.
Jak to wyłączyć ? Dźwięk jest tak głośny, że żonę mi budzi, a tego mało kto dokona :P
Ja bym wyłączył u źródła (co zresztą zrobiłem)... nie wkompilować w jajo, tudzież zblacklistować pcspkr :)
Bodzio napisał(-a):
Kolejne pytanie
W KDE gdy zamykałem system - bez względu na to czy z X-ów, czy z konsoli, system zamykał się cichutko. Fakt, że to było stable.
Teraz(squezee) jest tak, że jak dam polecenie wyłączenia (X-y, konsola) to speaker (laptop) wydaje takie głośne piik.
Jak to wyłączyć ? Dźwięk jest tak głośny, że żonę mi budzi, a tego mało kto dokona :P
Spróbuj wyciszyć głośnik systemowy w alsamixer (Suwak Beep jak sądzę) ;)
Dobra, zrobione - metoda Arniego :)
Dziękować