Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-31 11:22:57

robero - Użytkownik

robero
Użytkownik

Automatyczna konfiguracja pakietów.

Mam prosty skrypt do automatycznej aktualizacji po starcie systemu. Są w nim polecenia takie jak:

Kod:

apt-get -f install -y

oraz:

Kod:

dpkg --configure -a

Ale to nie wystarcza, żeby zapobiec wszystkim problemom. Chodzi o to, że jak się pojawia nowa wersja niektórych pakietów to trzeba wybrać, czy chce się zachować bieżącą wersję, czy zainstalować nową. Będę wdzięczny jak ktoś mi powie jak zmodyfikować to drugie z podanych przeze mnie poleceń, albo lepiej, co w ogóle powinno znaleźć się w skrypcie, aby w takich sytuacjach automatycznie wybierana była opcja "y", czyli żeby instalowana była nowa wersja pakietu. Wówczas skrypt będzie niezawodny.
Oczywiście nie muszę mieć takich automatów w swoim systemie, rzecz w tym, że Aptosida zainstalowałem też osobom, które nie znają się na Linuksie, a teraz na co dzień go używają.
Będę wdzięczny za pomoc.

Aptosid KDE user

#2  2010-10-31 11:49:09

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Automatyczna konfiguracja pakietów.

robero napisał(-a):

rzecz w tym, że Aptosida zainstalowałem też osobom, które nie znają się na Linuksie, a teraz na co dzień go używają.

Chcesz aktualizować Sida skryptem automatycznie zgadzającym się na wszystko? IMHO to fatalny pomysł ;) Tak w ogóle, to skoro te osoby kompletnie nie znają się na Debianie, to zmieniłbym repozytoria z unstable na testing* — różnicy praktycznie nie odczują, a prawdopodobieństwo wpadki o wiele mniejsze.

*albo nawet na Squeeze ("niedługo" stable), wtedy byłby spokój na lata :)

#3  2010-10-31 12:35:28

robero - Użytkownik

robero
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

Chcesz aktualizować Sida skryptem automatycznie zgadzającym się na wszystko?

Robię to już od wielu miesięcy, no i jest ten problem który opisuję;p

*Akurat ostatnią Linuksową wywrotkę miałem właśnie na Squeeze na początku tego roku jakoś, kiedy po aktualizacji KDE był czarny ekran (jakieś błędy pakietów plasmy). Prawdziwy szok przeżyłem kiedy kilka dni później postawiłem Squeeze na następnym komputerze, aktualizacja i ten sam czarny ekran, ten sam błąd nadal....

Ostatnio edytowany przez robero (2010-10-31 12:42:04)

Aptosid KDE user

#4  2010-10-31 14:37:32

SpeedVin - Fan Jogurtu

SpeedVin
Fan Jogurtu
Serwis

robero napisał(-a):

ArnVaker napisał(-a):

Chcesz aktualizować Sida skryptem automatycznie zgadzającym się na wszystko?

Robię to już od wielu miesięcy, no i jest ten problem który opisuję;p

*Akurat ostatnią Linuksową wywrotkę miałem właśnie na Squeeze na początku tego roku jakoś, kiedy po aktualizacji KDE był czarny ekran (jakieś błędy pakietów plasmy). Prawdziwy szok przeżyłem kiedy kilka dni później postawiłem Squeeze na następnym komputerze, aktualizacja i ten sam czarny ekran, ten sam błąd nadal....

Testing ma ten ból ,że po zamrożeniu musisz czekać dłużej na aktualizacje (to samo jest przed zamrożeniem) ;)
Poczkekaj to postawisz sobie CUT-a ;)

#5  2010-10-31 15:05:15

robero - Użytkownik

robero
Użytkownik

SpeedVin napisał(-a):

Testing ma ten ból ,że po zamrożeniu musisz czekać dłużej na aktualizacje (to samo jest przed zamrożeniem) ;)
Poczkekaj to postawisz sobie CUT-a ;)

Ależ dla mnie i moich znajomych Aptosid jest świetny i wcale nie rozważam zmiany!
Czy ktoś wie jak rozwiązać ten mały problem?

Dodam że ten problem w żaden sposób nie destabilizuje systemu, tylko od momentu jego wystąpienia blokowane są dalsze aktualizacje.

Będę wdzięczny za dalsze sugestie.

Ostatnio edytowany przez robero (2010-10-31 15:08:23)

Aptosid KDE user

#6  2010-10-31 17:53:24

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Po co skrypt? jest przecież automatyczny, graficzny aktualizator taki jak w ubuntu - nazwy nie pamiętam - szukaj, a znajdziesz.

Windows 8.1

Stopka forum