Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To jest mój pierwszy post.
Chciałem zapytać jak to dokładnie jest z łączem symetrycznym.
Przypuszczalnie zakładam w firmie symetryka o przepustowości 6 Mbit/s. I jak to dokładnie jest z tym symetrykiem wiem że upload i download mam 6Mbit/s ale czy w tym samym czasie?
Czy jeżeli ściągam 4Mbit/s to w tym samym czasie mogę wypychać tylko 2Mbit/s ??? Jakby ktoś mógł mi to dokładnie wytłumaczyć.
to zależy od sprzętu, jaka jest prędkość interfejsu, czy jest full czy half duplex
ale w 99% przypadków jest ethernet 100Mbps(lub więcej, jak masz szybkie łącze) w FullDuplexie więc będziesz miał jednocześnie 6 up/down
przynajmniej powinieneś
Ostatnio edytowany przez urbinek (2010-10-29 08:42:37)
urbinek napisał(-a):
to zależy od sprzętu, jaka jest prędkość interfejsu, czy jest full czy half duplex
ale w 99% przypadków jest ethernet 100Mbps(lub więcej, jak masz szybkie łącze) w FullDuplexie więc będziesz miał jednocześnie 6 up/down
przynajmniej powinieneś
Pierdolisz!
Symetryk:
- download: okreslony
- upload: okreslony
- download = upload
- czasem jest CIR
Łacze sumaryczne:
- przeplyw okreslony
- rozklad pzeplywu pomiedzy download i upload zgodnie z zasadami
- mozliwosc wysycenia powodujaca zerwanie polaczen jesli zle postawione
Asymetryk
-download okreslony
- upload okreslony
- download > upload lub download < upload (na rynku indywidualnym malo spotykane)
- gdy duza roznica pomiedzy downloadem a uploadem (dl >> ul) moze dojsc do wysycenia uploadu przez ACK, a tym samym rzeczywisty dl moze byc nizszy.
----
Jezeli sciagasz "4mbps" to na upload masz 6mbps - pasmo na ACK. Na ACK zazwyczaj rezerwuje sie 10-15% uploadu i zwieksza sie w zaleznosci czy nie jest to wysycane. Pasma dla ACK nie przydziela sie zazwyczaj na sztywno a dynamicznie dajac mu wysoki o ile nie najwyzszy priorytet w kolejce.
Dzięki qluk :)
Ostatnio edytowany przez ppiter (2010-10-29 11:55:44)