Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hey,
zainstalowałem na nowiutkiej maszynie nagiosa3. Skonfigurowałem sobie contacts.cfg
define contact{ contact_name micro use generic-contact alias admin service_notification_period 24x7 host_notification_period 24x7 service_notification_options w,u,c,r host_notification_options d,u,r service_notification_commands notify-service-by-email host_notification_commands notify-host-by-email email micro@moj.mail.com host_notifications_enabled 1 service_notifications_enabled 1 } define contact{ contact_name admin use generic-contact alias Nagios Admin email nagios@localhost } define contactgroup{ contactgroup_name admins alias Nagios Administrators members admin,micro }
Checki smigają ale nagios sie uparł i nie chce wysylac maili.
Postfix jest skonfigurowany do wysylki na zew maszyne.
i najlepsze z tego wszystkiego : cały konfig przeniesiony jest z innego działajacego debiana.
W logu są tylko informacje a usługach, nie ma wzmianki o notifiactions
Mieliście coś takiego ?
Ostatnio edytowany przez micromachine (2010-10-27 07:06:00)
Temat zamknięty poradziłem sobie.
Skoro tak ładnie napisałeś, co nie działało, to pochwal się, jak poradziłeś sobie, coby inni przy podobnym problemie nie zadawali takiego samego pytania.
No cóż, ludzkie rzeczy.
Kolega przestawił zakresy w TIMEPERIODS.CFG tak ze nagios powiadamiał tylko w jemu pasujących godzinach i zapomniał reszte poinformować ...