Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kombinuję jak koń pod górę już jakiś czas ( dość długi :( ) i nie mogę wymyślić polecenia dla crona żeby mi o określonej godzinie zamykał system :(
Znalazłam wiele stron o tym ale żadne polecenie nie działa.
dopisałam
ALL ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/shutdown
ALL ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/lib/klibc/bin/poweroff
do pliku /etc/sudoers.tmp
zgodnie z tą stroną http://blog-hello.site11.com/?p=407 ale dalej polecenie zamykania systemu wymaga uprawnień administratora i pewnie dlatego w cron nie działa :(
Nie wiem jakie ścieżki dokładnie mają być podane bo nie wiem które pliki konkretnie wykonują te polecenia shutdown i poweroff .
wywal końcówkę .tmp z pliku /etc/sudoers
/etc/sudoers.tmp to tylko plik tymczasowy. Nie jest widziana jego treść przez sudo. Jak zmienisz nazwe z sudoers.tmp na sudoers powinno wszystko działać :)
no tak ale to tylko wyglądało że edytuję plik .tmp a w rzeczywistości to mam zapisane to w pliku sudoers jak widać na zrzucie
http://screenshooter.net/0854054/awvtfua
a jak nawet w konsoli wpiszę paweroff lub shutdown to cały czas wrzeszczy że to polecenie wymaga uprawnień administratora
kiki@ubuntu:~/Pulpit$ shutdown 5 shutdown: Wymagane są uprawnienia administratora kiki@ubuntu:~/Pulpit$
nawet restartowałam komputer i dalej nic :(
Edytowałam tego sudoers za pomocą visudo w gedit jest tylko podgląd.
PS
Doszłam do mety :) Trzeba było s poleceniu dopisać sudo i wygląda to tak
http://screenshooter.net/0854054/ssmchdu
Ostatnio edytowany przez figa (2010-10-23 17:15:12)
A skąd wzięłaś taką dziwną ścieżkę do poweroff?
Co to w ogóle za system?
Normalnie takie programy są w /sbin:
root ~ # which poweroff halt shutdown /sbin/poweroff /sbin/halt /sbin/shutdown
Poza tym, po ustawieniu shutdown bez hasła w
/etc/sudoers
trzeba wpisać
sudo shutdown
- i pójdzie bez hasła.
Tak samo z każdym innym programem.
A ponadto na tym blogu jest prostsza metoda:
sudo apt-get install gshutdown
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-23 17:59:23)
A skąd wzięłaś taką dziwną ścieżkę do poweroff?
już zmieniłam - nie wiedziałam który plik uruchamia polecenie poweroff :)
sudo apt-get install gshutdown
Zainstalowałam ale tam można ustawić polecenie na 1 dzień a ja chciałam na codzienne uruchamianie zamykania systemu o zadanej godzinie.
Teraz doszłam już do tego że mimo dodania wpisów do sudoers to i tak trzeba polecenie wydać z sudo czego wcześniej nie wiedziałam :)
Dzięki wszystkim - już działa tak jak chciałam.
Pozdrawiam również. :)
Przecież zawsze można dopisać do crontaba roota wtedy nic z sudo nie trzeba kombinować.
Do wyklikania poleceń crona IMHO najlepszy jest webmin, tam można wpisać polecenie, określić dni i godziny, zatwierdzić i gotowe.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-23 21:26:23)
Przecież zawsze można dopisać do crontaba roota wtedy nic z sudo nie trzeba kombinować.
no i tak właśnie zrobię - pozdrawiam :)
Zainstalowałam z ciekawości webmina i zobaczę jak działa :) ale tan na pierwszy rzut oka to chyba za skomplikowane jak dla mnie szarej myszki :(
// scalilem - ilin
figa napisał(-a):
Zainstalowałam z ciekawości webmina i zobaczę jak działa :) ale tan na pierwszy rzut oka to chyba za skomplikowane jak dla mnie szarej myszki :(
Webmin w konfiguracji jakiegoś koszmarnego demona (np postfix czy dovecot) ma około 80% skuteczności.
Ale do zarządzania systemem typu Debian - konfiguracja sieci, cron, atd, zarządzanie procesami, tu sprawuje się bardzo dobrze, do firewalla nieźle.
A obsługuje się go głównie myszką (w Debnianie/Ubuntu wymaga zdefiniowania hasła root w systemie).
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-24 22:57:11)