Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam taki problem - ciężko znaleźć konkrety w necie a chodzi mi o zwykłe logowanie za pomocą klucza prywatnego:
- plik.ppk
Za pomocą WINSCP w windzie nie ma problemu - podaje lokalizajce pliku host user i gra.
Znak toś dokładne polecenie na to??
Lub też scp - żeby wykonać szybką operację zalogować i skopiować do bieżącego katalogu(plik jest znany)!
Ostatnio edytowany przez debbie (2010-10-22 18:51:45)
Jeśli skonfigurujesz logowanie przez ssh z użyciem klucza to pewnie scp już nie bedzie pytać o hasło.
kamikaze napisał(-a):
Jeśli skonfigurujesz logowanie przez ssh z użyciem klucza to pewnie scp już nie bedzie pytać o hasło.
Dokładnie, wystarczy na docelową maszynę do $HOME/.ssh/authorized_keys wrzucić swój id_(rsa|dsa).pub z lokalnej maszyny i wszystko gra - zarówno ssh jak i ssh - stosuję z powodzeniem :P
Edytka:
Oczywiście serwer po drugiej stronie musi umożliwiać autentykację po kluczach - co jest domyślnie zrobione.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-10-22 20:53:30)
Tylko że np spod WINSCP w windzie wystarczy że w konfiguracji połączenia podam plik klucza prywanego ( przekonwertowany z z pem na ppk z pomocą puttygen)
ustawiam hosta i usera i wszystko gra! W takim razie jak to zrobić pod linuxem??
OK! Znalazłem odpowiedź!
sftp -o IdentityFile=my-amazon-given-key.pem root@domU-11-22-33-00-CC-11
Dzięki za podpowiedzi:)
A wie ktoś może jak to wykonać za pomocą php??
Zrób lepiej tak w terminalu/konsoli:
ssh-copy-id user@serwer.com
Sprawdzone i działa ;)
A php radzilbym ze względów bezpieczeństwa trzymać na kilometr od kluczy ssh.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-26 18:10:35)
Właśnie chodzi mi o automatyczne zaciągnięcie pliku przez sftp ( wszystko jest w 100% zabezpieczone i działa w sieci wewnętrznej )
Próbowałem
sftp -o IdentityFile=my-amazon-given-key.pem root@domU-11-22-33-00-CC-11:/var/plik.txt /home/plik.txt
z konsoli działa bez problemu ale jak próbuje to wrzucić w skrypt php to najprawdopodobniej nie ma praw ( problem z www-data )
<? echo system('sftp -o IdentityFile=my-amazon-given-key.pem root@domU-11-22-33-00-CC-11:/var/plik.txt /home/plik.txt'); ?>
lub
<? echo exec('sftp -o IdentityFile=my-amazon-given-key.pem root@domU-11-22-33-00-CC-11:/var/plik.txt /home/plik.txt'); ?>
próbowałem także wrzucić to do skryptu basha:
#!/bin/bash sftp -o IdentityFile=my-amazon-given-key.pem root@domU-11-22-33-00-CC-11:/var/plik.txt /home/plik.txt
i wykonać pod php exec'em lub system'em wskazując nazwę pliku skryptu bashowego ale też to samo - bez rezultatu.
W końcowym etapie próbowałem użyć skryptu - expecta:
#!/usr/bin/expect -f spawn ssh root@ip_serwer expect "password:" send "haselko\r" sleep 2 send "cd /var/www/skrypt\r" send "sftp -o IdentityFile=my-amazon-given-key.pem root@domU-11-22-33-00-CC-11:/var/plik.txt /home/plik.txt\r" send "exit\r" interact
i także spod php uruchomić opcją System ale wyrzuca mi tylko łączenie ssh root@ip_serwer a samego sftp nie zestawia!
Ma ktoś może jakiś dobry pomysł jak rozwiązać mój problem??
Chciałbym aby to działało jak najprościej bez większego kombinowania!
Był bym wdzięczny za jakiekolwiek info!