Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-20 23:08:56

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Znów Oracle.. tym razem Oracle Developer Suite 10g

Generalnie chcę wymusić instalację tego co w temacie na Debianie (testing). Kilka problemów pokonałem. Kolejny, również przy uruchomieniu skrytu instalacyjnego, to:

Exception java.lang.UnsatisfiedLinkError: /tmp/OraInstall2010-10-20_09-56-57PM/jre/1.4.2/lib/i386/libawt.so: libXp.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory occurred..
java.lang.UnsatisfiedLinkError: /tmp/OraInstall2010-10-20_09-56-57PM/jre/1.4.2/lib/i386/libawt.so: libXp.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
    at java.lang.ClassLoader$NativeLibrary.load(Native Method)
    at java.lang.ClassLoader.loadLibrary0(ClassLoader.java:1560)
    at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(ClassLoader.java:1477)
    at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Runtime.java:788)
    at java.lang.System.loadLibrary(System.java:834)
    at sun.security.action.LoadLibraryAction.run(LoadLibraryAction.java:50)
    at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
    at sun.awt.NativeLibLoader.loadLibraries(NativeLibLoader.java:38)
    at sun.awt.DebugHelper.<clinit>(DebugHelper.java:29)
    at java.awt.Component.<clinit>(Component.java:506)
    at oracle.sysman.oii.oiif.oiifm.OiifmGraphicInterfaceManager.<init>(OiifmGraphicInterfaceManager.java:193)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicSessionInterfaceManager.createInterfaceManager(OiicSessionInterfaceManager.java:174)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicSessionInterfaceManager.getInterfaceManager(OiicSessionInterfaceManager.java:183)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicInstaller.<init>(OiicInstaller.java:278)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicInstaller.runInstaller(OiicInstaller.java:714)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicInstaller.main(OiicInstaller.java:628)
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError
    at oracle.sysman.oii.oiif.oiifm.OiifmGraphicInterfaceManager.<init>(OiifmGraphicInterfaceManager.java:193)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicSessionInterfaceManager.createInterfaceManager(OiicSessionInterfaceManager.java:174)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicSessionInterfaceManager.getInterfaceManager(OiicSessionInterfaceManager.java:183)
    at oracle.sysman.oii.oiif.oiifm.OiifmAlert.<clinit>(OiifmAlert.java:112)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicInstaller.runInstaller(OiicInstaller.java:772)
    at oracle.sysman.oii.oiic.OiicInstaller.main(OiicInstaller.java:628)

Znalazłem coś takiego, jako może rozwiązanie: http://www.puschitz.com/InstallingOracle10g.shtml#O … rsAndProblems - szukać po: Exception java.lang.UnsatisfiedLinkError

Teraz pytanie co powinienem zainstalować?
Czy szukać w repo po: libXp, x11, libx11?

#2  2010-10-21 07:33:46

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Re: Znów Oracle.. tym razem Oracle Developer Suite 10g

Nie instalowalem jeszcze Oracle Developer Suite 10g ale...
1. Jaki OS i jaka architektura?
2. Czy poinstalowane sa wszystkie paczki wymagane do instalacji ODS ?
3. Czy poustawiane sa wszystkie zmienne srodowiskowe?

#3  2010-10-21 12:07:09

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

1. Linux debian 2.6.32-5-686
2. Nie wiem tego, bo nie mogę znaleźć jakie miałyby być te wymagania.
Jedyne co to znalazłem http://www.tumy-tech.com/wiki/exceptionjavalangunsa … leordirectory
na samym dole strony jest lista, albo więc coś mam z tej listy, ale nie wiem jak się odpowiednik nazywa, na przykład dla tego pakietu: xorg-x11-deprecated-libs?

3. Chyba tak, w każdym razie baza 10 XE chodzi i rejestruje sie w listenerze. Tutaj trzeba dodatkowe ustawić?

@EDIT
Zainstalowałem, tzn prawie :) Instalator graficzny już ruszył tylko w /root potrzebuje 1,18GB a mam 700MB.. więc teraz jak bezpiecznie zwiększyć bez utraty danych te partycję? gParted?

Rozwiązaniem było poinstalowanie pakietów, do których link podałem w tym poście lub ich zamienników.

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-10-21 13:49:38)

#4  2010-10-21 14:24:21

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

kondzio14 napisał(-a):

Teraz pytanie co powinienem zainstalować?
Czy szukać w repo po: libXp, x11, libx11?

Tak poszukaj:

sudo apt-file update
apt-file search libXp.so.6

wyrzuci liste paczek, w których jest ten plik. U mnie paka libxp6, mam ubuntu.

#5  2010-10-21 14:50:37

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Dzięki za odp kamikaze, Twoja odpowiedź jest trafna, jednak doszedłem do tego znacznie bardziej skomplikowaną drogą :) Problem zniknął z samym uruchomieniem instalatora (patrz mój poprzedni post). Teraz brakuje mi miejsca na partycji /root, potrzebuje 1,18GB, mam lekko ponad 700MB wolnego. Jak najlepiej byłoby poprzesuwać partycje aby nie tracić danych na żadnej z nich? gParted?

#6  2010-10-21 15:06:50

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Proponuje zainstalować na innej partycji, nie musi być to / . Ja zwykle instalowałem do /opt gdzie była podmontowana inna spora partycja. Przesuwanie może się udać jeśli twój system plików na to pozwala. No i backup powinien być pierwszym krokiem ;]

#7  2010-10-21 15:23:27

specificman - Użytkownik

specificman
Użytkownik

Mnie się kiedyś udało za pomocą gParted na systemie Ext3 (odpalasz z Live CD).
Jak pisze 'kamikaze'; backup konieczny jak zawsze przy takich zabawach.

Registered Linux user #525828
Silencio... Ona śpi, nie wolno otwierać pudełka. Orkiestry nie ma, wszystko odtwarzamy z taśmy. Wszystko jest iluzją.

#8  2010-10-21 16:26:36

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

kamikaze napisał(-a):

Proponuje zainstalować na innej partycji, nie musi być to / . Ja zwykle instalowałem do /opt gdzie była podmontowana inna spora partycja. Przesuwanie może się udać jeśli twój system plików na to pozwala. No i backup powinien być pierwszym krokiem ;]

/dev/sda7             8,3G  7,1G  789M  91% /
/dev/sda8             183M   44M  130M  25% /boot
/dev/sda9              74G   49G   21G  71% /home

Sorry, źle się wyraziłem /opt to też u mnie będzie /dev/sda7 :) Mogę zainstalować w /home? :)

specificman napisał(-a):

Mnie się kiedyś udało za pomocą gParted na systemie Ext3 (odpalasz z Live CD).
Jak pisze 'kamikaze'; backup konieczny jak zawsze przy takich zabawach.

Mam niby ext3, ale wolałbym jeśli to możliwe uniknąć przesuwania rozmiarów partycji.

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-10-21 16:27:21)

#9  2010-10-21 17:28:49

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

kondzio14 napisał(-a):

Dzięki za odp kamikaze, Twoja odpowiedź jest trafna, jednak doszedłem do tego znacznie bardziej skomplikowaną drogą :) Problem zniknął z samym uruchomieniem instalatora (patrz mój poprzedni post). Teraz brakuje mi miejsca na partycji /root, potrzebuje 1,18GB, mam lekko ponad 700MB wolnego. Jak najlepiej byłoby poprzesuwać partycje aby nie tracić danych na żadnej z nich? gParted?

Czyli jednak nie miales poinstalowanych waszystkich wymaganych pakietow.
Generalnie na stronie Oracla w dziale z dokumentacja do danego produktu jest pod rozdzial requirements i tam jest wyszczegolnione  jakie paczki i w jakiej wersji musza byc zainstalowane oraz jakie wymagania systemowe musza byc spelnione by z powodzeniem zainstalowac dany produkt.

#10  2010-10-21 17:54:23

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

debianus_userus napisał(-a):

kondzio14 napisał(-a):

Czyli jednak nie miales poinstalowanych waszystkich wymaganych pakietow.
Generalnie na stronie Oracla w dziale z dokumentacja do danego produktu jest pod rozdzial requirements i tam jest wyszczegolnione  jakie paczki i w jakiej wersji musza byc zainstalowane oraz jakie wymagania systemowe musza byc spelnione by z powodzeniem zainstalowac dany produkt.

Tutaj szukałem http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/d … on/index.html , jednak pusto, a w plikach cpio, które rozpakowalem również nic.

Co do zainstalowania w inne miejsce, to nie widzę nigdzie takiej możliwości... No i jeśli okaże się, że nie ma faktycznie takowej możliwości to jak wykonać fachowy backup?

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-10-21 18:32:31)

#11  2010-10-21 20:01:01

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Nie instalowałem tego, ale pod adresem http://moobloog.blogspot.com/2007/10/how-to-install … eveloper.html są screeny z instalacji i widać, że da się wybrać ścieżkę instalacyjną.

#12  2010-10-21 21:13:48

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

kamikaze napisał(-a):

Nie instalowałem tego, ale pod adresem http://moobloog.blogspot.com/2007/10/how-to-install … eveloper.html są screeny z instalacji i widać, że da się wybrać ścieżkę instalacyjną.

Faktycznie, przeoczyłem. Zainstalowałem w inne miejsce, i JDeveloper na przykład się uruchamia, jednak formsy i reportsy już nie, przykładowo:
$ ./frmbld.sh
./frmbld.sh: 105: /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/bin/frmbld: not found

A to dlatego, że plik ten znajduje się tutaj gdzie zainstalowałem suite, czyli: /home/kondzio14/suite/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/bin/frmbld

Jak mu to pokazać?

#13  2010-10-22 08:23:01

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Możesz zerknąć do skryptu frmbld.sh i zorientować się skąd taka ścieżka, może wykorzystywana jest jakaś zmienna systemowa, której nie masz ustawionej, jakieś ORACLE_HOME czy coś. No chyba, że zostało ustawione na stałe to zmienić. No i mysleć, masz nawet podaną linijke w której jest problem. Migiem do rozwiązania zamiast tracić czas na posty na forum.

#14  2010-10-22 11:38:33

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

kamikaze napisał(-a):

Możesz zerknąć do skryptu frmbld.sh i zorientować się skąd taka ścieżka, może wykorzystywana jest jakaś zmienna systemowa, której nie masz ustawionej, jakieś ORACLE_HOME czy coś. No chyba, że zostało ustawione na stałe to zmienić. No i mysleć, masz nawet podaną linijke w której jest problem. Migiem do rozwiązania zamiast tracić czas na posty na forum.

Nadgorliwość gorsza od faszyzmu :) Może faktycznie trochę przesadzam gdy robię coś pierwszy raz, ale nie chce nic skopać :)

Poprzesuwalem patycje etc.. (zdecydowałem, że w niedalekiej przyszłości i tak mnie to czeka) bez utraty danych. A problem faktycznie jest z zmiennymi systemowymi, ORACLE_HOME miałem ustawioną na /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server teraz muszę mieć na /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4 i /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs możliwe, że jeszcze gdzieś... Jednak wszystko to sprowadza się do jednego nadrzędnego katalogu, czy w związku z tym da się to ustawić za jednym rozmachem? Bo probowałem też tak jak w $PATH, czyli przykładowo:

Kod:

export ORACLE_HOME=$ORACLE_HOME:/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs

Lecz tutaj coś to się nie sprawdza:)

Chyba, że powinienem ustawić ORACLE_HOME do najdalej wysuniętego wewnątrz katalogu nadrzędnego, a resztę jako PATH zastępując początek ścieżki zmienną ORACLE_HOME...

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-10-22 11:42:40)

#15  2010-10-22 12:10:01

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

To jest twój ORACLE_HOME - /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4  Jest to zmienna używana dla oznaczenia katalogu domowego. PATH określa ścieżki wyszukiwania dla programów, sobie tak wymyślili, że będą je oddzielać dwukropkiem, co nie znaczy że należy tak robić wszędzie.

#16  2010-10-22 12:26:37

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

No tak też mi się wydawało, ale jak zmienne ustawić odpowiednio?

Przykładowo, aby widział skrypt frmbld.sh:
# export ORACLE_HOME=/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4

a później:
./frmbld.sh
/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/bin/frmbld: error while loading shared libraries: libXm.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
bo libXm.so.2 znajduje się w /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/

W samym skrypcie frmbld.sh są jeszcze zmienne jak $LD_LIBRARY_PATH i $SHLIB_PATH jednak echo nic nie zwraca, a całość wygląda tak: http://wklej.to/BQIn

Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-10-22 12:27:11)

#17  2010-10-22 15:46:18

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Najprościej możesz dodać "/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/" do /etc/ld.so.conf, po czym odpalić ldconfig i powinno działać.

#18  2010-10-22 17:10:49

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

kamikaze napisał(-a):

Najprościej możesz dodać "/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/" do /etc/ld.so.conf, po czym odpalić ldconfig i powinno działać.

Nie powiodło się, dostałem komunikat, że nie może być stosowany dla biblioteki uruchomieniowej - coś w tym stylu... W każdym razie dodałem /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/ do LD_LIBRARY_PATH i poszło.

Jednak nowy problem:

# ./frmbld.sh
/bin/sh: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by /bin/sh)

2.3?? To chyba prehistoria??

||/ Nazwa                 Wersja                Opis
+++-=====================-=====================-==========================================================
ii  libc6                 2.11.2-6              Embedded GNU C Library: Shared libraries

#19  2010-10-22 18:00:31

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

To może jeszcze /lib dopisz do LD_LIBRARY_PATH .

#20  2010-10-22 18:10:17

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Nic to nie dało. A w ogóle ustawienie LD_LIBRARY_PATH tak jak to zrobiłem (teraz zauważylem) poza tym, że wydaje się, iż sprawa coś ruszyła to powoduje po wydaniu poleceń w linii komend ciekawe zjawisko:)

Mianowicie:

root@debian:/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/bin# aptitude show cos
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3.4' not found (required by aptitude)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libpthread.so.0: version `GLIBC_2.3.2' not found (required by aptitude)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3.4' not found (required by /usr/lib/libapt-pkg-libc6.9-6.so.4.8)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by /lib/libncursesw.so.5)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libpthread.so.0: version `GLIBC_2.3.2' not found (required by /usr/lib/libcwidget.so.3)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3.4' not found (required by /usr/lib/libept.so.0)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.4' not found (required by /usr/lib/libxapian.so.15)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3.4' not found (required by /usr/lib/libxapian.so.15)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by /usr/lib/libstdc++.so.6)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3.2' not found (required by /usr/lib/libstdc++.so.6)
aptitude: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by /lib/libbz2.so.1.0)
root@debian:/usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/bin# vim sd
vim: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3.4' not found (required by vim)
vim: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by vim)
vim: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.7' not found (required by vim)
vim: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by /lib/libncurses.so.5)
vim: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3' not found (required by /lib/libselinux.so.1)
vim: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.3.4' not found (required by /lib/libselinux.so.1)
vim: /usr/lib/oracle/xe/OraHome_4/lib/stubs/libc.so.6: version `GLIBC_2.7' not found (required by /usr/lib/libgpm.so.2)

#21  2010-10-23 13:14:10

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

kondzio14 napisał(-a):

1. Linux debian 2.6.32-5-686
2. Nie wiem tego, bo nie mogę znaleźć jakie miałyby być te wymagania.
Jedyne co to znalazłem http://www.tumy-tech.com/wiki/exceptionjavalangunsa … leordirectory

ad 1 Wyp&^*$%^ Debiana i zainstaluj Oracle Enterprise Linux
ad 2 Podczas instalacji wybierz to:

Kod:

* GNOME Desktop Environment
    * Editors
    * Graphical Internet
    * Text-based Internet
    * Development Libraries
    * Development Tools
    * Legacy Software Development
    * Server Configuration Tools
    * Administration Tools
    * Base
    * Legacy Software Support
    * System Tools
    * X Window System

a po instalacji dodaj jeszcze to:

Kod:

rpm -Uvh compat-libstdc++-33-3*
rpm -Uvh compat-gcc-34-3*
rpm -Uvh compat-gcc-34-c++-3*
rpm -Uvh gcc-4*
rpm -Uvh libXp-1*

Debian i Oracle srednio sie lubia i nie staraj sie na sile ich swatac ;)
Kolejna wazna rzecza to jest poustawianie poprawinie zmiennych srodowiskowych dla usera oracle.

#22  2010-10-26 23:46:52

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Postawiłem sobie Oracle XE, formsy i reportsy na CentOS'ie - działa. Problem tylko mam jeden.. bo XE chce zmienną ORACLE_HOME mieć ustawioną po swojemu, a przykładowo formsy po swojemu ;).

#23  2010-10-27 23:57:20

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Niestety nie jestem w stanie połączyć się z bazą z poziomu formsów. Błąd jaki dostaję to:

ORA-12154: TNS:could not resolve the connect identifier specified

Loguje się jak za pomocą sqlplusa, a sid to XE.

Kod:

$ echo $ORACLE_SID
XE

Postępując według tego:

1. Open Net Manager.
2. go to Local > Service Naming.
3. After selecting Service Naming, click on Edit menu > Create
4. Give a Net Service Name (any user defined name)
5. Select TCP/IP (Internet Protocol)
6. give the Host Name (IP Address or Host machine name)
7. Service Name : (it should be the global_name of the database)
select * from global_name
8. After completing it, go to File and save Network configuration.
9. Select the connection string created and clikck on command menu > test service.
10. Give the valid user name and password for connecting.

Test kończy się sukcesem.

Stopka forum