Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-21 10:38:42

tomas0801 - Użytkownik

tomas0801
Użytkownik

Problem ustawień serwera w sieci

Witam!
Jestem dopiero raczkujący w linuxie, więc proszę o wyrozumiałość i liczę na pomoc was specjalistów.

Mam za zadanie wykonać w pracy małą sieć:

http://img541.imageshack.us/img541/9602/schematb.jpg

Tak jak na obrazku powyżej. Próbowałem już z różnego rodzajami tutoriali, udało mi się ustawić dzielenie połączenia internetowego  przez serwer lecz serwer i komputery nie widzą się w sieci nawzajem.

Ogólnie chodzi o to, aby serwer dzielił internet dla wszystkich użytkowników z jakimiś limitami downloadu i uploadu. Serwer ma też udostępniać drukarki dla stacji roboczych. Stacje pracują na Win XP Pro. Na serwerze ma znajdować się baza danych programu na którym pracuje (coś jak symfonia itp. programu jeszcze nie dobraliśmy). Użytkownicy stacji roboczych mają mieć możliwość przechowywania plików na serwerze i dostęp do miejsca w którym będą zapisywały się skany z urządzenia wielofunkcyjnego. Szef chciałby aby serwer był także serwerem VPN. Serwer mógłby zarazem być serwerem proxy i jakiś firewall by się przydał.
Serwer ma 2 dyscki SCSI 1 miałby być na przechowywanie plików użytkowników a drugi system + baza danych programu.
Super sprawą było by skonfigurowanie tego tak aby komputery pracowały w domenie.
Niestety w temacie samby i iptables jestem totalnie zielony. Proszę o pomoc, napisanie jak mają wyglądać configi co i jak po kolei robić itp itd.

Z góry dziękuję za pomoc ! Temat jest dosyć pilny i jest dla mnie okazją do zdobycia wiedzy. Pozdrawiam użytkowników :-)

#2  2010-10-21 10:50:32

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Re: Problem ustawień serwera w sieci

Adresacje: serwera, routera, switch'e (o ile są zarządzalne)

Jak dla mnie:
Router: 192.168.0.1/30
Serwer NIC1: 192.168.0.2/30
Serwer NIC2: 192.168.1.1/24 podłączony do WAN switcha nadrzędnego
Pc1-5:192.168.1.2-6/24 Bramka 192.168.1.1
Routing pomiędzy NIC1 i NIC2, switche w kaskadzie
http://dug.net.pl/tekst/31/udostepnienie_polaczenia … owego_(masq)/

#3  2010-10-21 12:04:06

tomas0801 - Użytkownik

tomas0801
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź to na temat udostępniania połączenia internetowego. A mógłby ktoś się wypowiedzieć o Sambie i jak ja powinienem w tym układzie skonfigurować, chciałbym aby komputery pracowały w domenie NT lub też w grupie roboczej.

#4  2010-10-22 07:39:01

micromachine - Użytkownik

micromachine
Użytkownik

No to samba jako PDF + cups do drukarek
I masz załatwione udostepnianie zasobów  i drukarek w sieci.
Co do samej  samby  to autoryzacja np na podstawie kont systemowych a w przypadku gdy nie chcesz miec kont systemowych
to wykorzystaj  LDAP.  Tutoriali jest na necie mnogo.

Stopka forum