Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik
witam! skonfigurowałem sobie ładnie drukarkę laserowa czarną samsung ml-2010p i wszystko ładie drukuje poza plikami pdf :( zainstalowałem pakiet cups-pdf i nadal nic :( ktoś wie jak temu zardzić :) drukuję z xpdf i acrobat reader... nie ma impulsu dla drukarki :( mam domyslny system jako lpr chyba (xpdf mi tak pokazuje) i nie wiem jak ustawić na cups :( może to o to chodzi ??? thx

elektryk dyżurny

cups-pdf tworzy wirtualną drukarkę, która zamiast wyrzucać zadrukowane karteczki wyrzuca w twoim katalogu domowym pliki pdf ;)
coś masz zamieszane w samym acrobacie
Użytkownik

to ja podepnę się pod temat...
skonfigurowałem sobie ładnie drukarkę sieciową (drukarka hp 5n z jetdirect wpięta kablem sieciowym) przez cups (socket://ip_drukarki:9100) ale również mam problem z drukowaniem pdf...
w programach do drukowania pdf np xpdf zawsze chce drukowac do lpr... ale nie przynosi to rezultatu... tzn. nie drukuje... takze jak wklepie z palca drukowanie do socket://ip_drukarki:9100 to nic nie trybi...
jak to rozwiązać?
Czy konfigurował ktoś, kiedyś drukarkę podłączoną w powyższy sposób i działał mu wydruk pdf?

Użytkownik

Sprobujcie Kpdf, mi pomoglo:)
Powyższe kłopoty są spowodowane brakiem pakietu cupsys-bsd, w którym są zawarte narzędzia umożliwiające druk z programów spodziewających się w systemie obecności systemu druku lpr albo lpr-ng, a nie cups.
Wystarczy doinstalować tą paczkę i xpdf będzie umiało już drukować pdfy...

Pijak ;-P

Powyższe kłopoty są spowodowane brakiem pakietu cupsys-bsd, w którym są zawarte narzędzia umożliwiające druk z programów spodziewających się w systemie obecności systemu druku lpr albo lpr-ng, a nie cups.
Wystarczy doinstalować tą paczkę i xpdf będzie umiało już drukować pdfy...
W opcjach drukowania w xpdf należy dodatkowo wpisać:
lpr -P [i]tu_nazwa_drukarki_z_cups[/i]
Aby ustawienie zapamiętać na stałe należy wyedytować plik
/etc/xpdf/xpdfrc
i zmienić:
psFile "|lpr"
na
psFile "|lpr -P tu_nazwa_drukarki_z_cups
Użytkownik

sama zmiana wpisu w konfiguracji xpdf nic nie dala...
dopiero kompilacja rozwiązań zaproponowanych przez Karla i pasqdnika zadziałała... Nareszcie drukarka sieciowa drukuje pdf'y

Ojciec Założyciel
To są takie drobiazgi ale bardzo utrudniające/ułatwiające życie. Proszę aby ktoś z was dopisał to do FAQ

Pijak ;-P

Proszę aby ktoś z was dopisał to do FAQ
Done! Temat do zamknięcia.

Użytkownik

Temat co prawda stary ale nie warto dublować a mam taki sam problem.
Na Ubuntu 10.10 drukarka Brother MFC-7820N nie drukuje mi plików pdf ani z evince ani z Adobe Reader . Z innych programów inne pliki drukuje.
Pdf jedynie drukuje z programu Xpdf ale tam nie mogę ustawić powiększenia i mam wydruk na ćwierć kartki.
Program Adobe Reader zamiast wydruku strony drukuje mi komunikat jak na zrzucie .
http://screenshooter.net/9944327/yshotpc
Mam jeszcze drugą drukarkę Brother MFC-425CN atramentową i ta drukuje te pdf-y . Nie drukuje tylko laserówka.
Doinstalowałam paczkę cupsys-bsd ale nic to nie pomogło. :(
PS
Znalazłam program gtklp i z niego mi pdf-y drukuje. Mam też możliwość w tym programie ustawić co chcę.
To tak do wiadomości innym którzy by mieli ten sam problem.
Ostatnio edytowany przez figa (2010-10-20 20:37:35)

Pijak ;-P

Użytkownik

Widziałam ten link ale nie rozumiem co dokładnie mam dopisać .
Chyba chodzi o to
FYI. I got an answer from the Brother support that solved my problem: Set PCL=0 instead of 1 in /usr/local/Brother/lpd/psconvert2
Próbowałam dopisać do pliku psconvert2
Set PCL=0
ale to mi nic nie pomogło :(
Możesz mi podać jak dokładnie ten wpis miałby wygladać ?

Pijak ;-P

Wyszukaj w tym pliku
PCL=1
i zmień na
PCL=0

Użytkownik

To dopisywanie robiłam w Mincie bo tam miałam ten sam problem z drukowaniem, ale w Mincie miałam ten plik psconvert2 a w Ubuntu 10.10 wcale takiego pliku nie mam :(
Czy mam go więc stworzyć i napisać w nim jedynie
PCL=0
?

Pijak ;-P

A Łubudubu samo zainstalowało Ci drukarkę? Bo instalując cupswrappera ze strony producenta plik powinien istnieć. Nie posiadam takiej drukarki, więc więcej niż to nie pomogę.

Użytkownik

Drukarka sama mi się zainstalowała , ja doinstalowałam tylko drivery skanera ze strony Brothera. Próbowałam zainstalować stery drukarki ze strony Brothera ale cpswrappera mi nie przyjmuje bo mam taki komunikat
http://screenshooter.net/0854054/xuweheb
:(
Grunt że na razie mogę drukować to jak tego nie rozpracuję to i tak przeżyję :)