Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2010-10-15 14:28:47

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Re: Wygląd ekranu podczas uruchamiania systemu.

ArnVaker napisał(-a):

kondzio14 napisał(-a):

Jak spowodować by czcionka była cały czas taka sama (na przykład ta po zmianie)?

Kod:

dpkg-reconfigure console-setup

Tu możesz ustawić na jaką i czy w ogóle ma się zmieniać. Natomiast jak zmienić tą co jest wcześniej jeszcze nie wiem ;)

Podziękował. Gdy już będziesz wiedział, możesz to ogłosić ;)

#27  2010-10-15 14:30:16

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Arn, zajrzyj do jajka, tam masz różne stery do kart intela, ja np. pamiętam pod archem, że używałem i810 - ich wspólną cechą jest właśnie literka i oraz liczba/ciąg cyfr xyz. Możliwe że nr sterownika ma jakiś związek z numerkiem karty.

Blaklistowanie i8xx dotyczy zapewne modułu, prawda (niby jak można zblaklistować czipset??)? Pokrywa się to z - o ile pamiętam (bo sprawdzić w tej chwili nie mogę), że w gentoowym jajku (nie wiem na ile różnią się jajka gentoowe od debianowych) sterowniki z ósemką są oznaczone jako przestarzałe. Znów sięgnę do pamięci - w konfiguracji można było wybrać sterownik i915 w pakiecie z KMS.

Stawiam tezę, że X-y nie działają nie z powodu zblaklistowania i8xx lecz z tej samej przyczyny, z jakiej nie działały u mnie - wpis w grubie dot. vga + i915 + KMS = konflikt; w nowszych jajkach problem został rozwiązany (przynajmniej w debianie).

Gdyby kolega Gadget zechciał i spróbował uruchomić feralne jajko (to na którym nie wstają X-y) ale usuwając dla tego kernela wpis dot. vga lub zastępując go KMS...

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-10-15 14:41:21)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#28  2010-10-15 15:16:41

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

ippo76 napisał(-a):

Blaklistowanie i8xx dotyczy zapewne modułu, prawda (niby jak można zblaklistować czipset??)?

Poczytaj co jest napisane nad tamtą tabelką :)

In order for UMS introduced back into 2.12+legacy to be useful for the ever-buggy i8xx chips, those were blacklisted for KMS in the i915 module as of linux-2.6 2.6.32-21. The plan didn’t quite work out, so we moved to the shadow version, relying on KMS again.

Zmiana ta została wprowadzana w wersji 2.6.32-21, po czym została cofnięta w 2.6.32-24.

#29  2010-10-15 15:24:24

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

ArnVaker napisał(-a):

...
Poczytaj co jest napisane nad tamtą tabelką :)
....

No to kolejny argument za używaniem testinga na desktopie :)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

Stopka forum