Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
sir_lucjan napisał(-a):
Hehe, nic i dlatego wnoszę o ich usunięcie :)
ależ Twoje wypowiedzi wcale nie są głupie. To są Twoje przemyślenia i w miarę logiczne. Ktoś na forum kiedyś pisał, że po co uczyć się innych systemów, jak lepiej poznać jeden (Debian) ale dobrze.
Weź też pod uwagę, że usunięcie Twoich postów zniekształci i pozbawi sensu wypowiedzi innych uczestników dyskusji.
Ja - Bodzio, też postawiłem Gentoo i FBSD. Stwierdziłem, że umiem, że skonfiguruję, że dokumentacja jest dobra i dokładna, i że szkoda mi lapka na niekończące się kompilacje :)
A jeśli kotoś chce, to ma dugą partycję, dysk, wirtuala i może eksperymentować - wolna wola. A my jesteśmy po to aby pomagać.
Tak więc zostawiam :)
...
a ja mam 3 systemy w multiboocie :D
i pare innych na vb i cały czas sie ucze :P
dobry informatyk zna pare systemów a przynajmniej 2 dokładnie
Ja tez wybrałem debian i freebsd :D
EOF
ten watek powinien miec tytuł g <vs> deb <vs> fbsd
****cholera za głupi jestem na LVM+szyfrowanie całości ;] na razie zostaje sam LVM a z szyfrowaniem poeksperymentuje na VBoxie i najwyżej potem się machnie system jeszcze raz ;] ehh no cóż, życie
Pieprzyc szyfrowanie :P nie fersztejen tego i nie moge zmusic systemu (Gentoo) do odpalenia sie na szyfrowanych volumenach. Na razie zostaja same volumeny. A w miedzyczasie poeksperymentuje na VBoxie, moze cos mi z tego wyjdzie.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-10-10 19:48:44)
Ja na twoim miejscu zrobiłbym tak:
/ bym nie szyfrował - bo po co, do /$HOME pam_mount montuje szyfrowaną - szukając klucza na penie w lokalizacji /media/LABEL/kociaki/asia4.jpg.
Zgubi się pen - nikt nie zauważy klucza w brzuszku Asi, a jak podpier.. lapka, - dupa blada.
AES 512 bit - to nie skorupka od jajka.
A do pena obroża na szyi i łańcuszek, jak dziecku klucze, jak idzie do szkoły :)
Tak samo możesz zrobić z truecryptem - poprzez truecrypt.mount,
tu jest przepis: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/TrueCrypt
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-10 21:40:54)
Powalczę jeszcze. Do tej pory próbowałem tak (na LVMach)
/dev/sdb1 - 64MB /boot ext2 (na penie)
/dev/sdb2 - 20MB ext2 (partycja na klucze)
/dev/sda1 - 100GB w tym:
PV - 100GB
VG - cały PV
3-4 LV, każdy szyfrowany kluczem
dupa blada system mi nie wstał ;]
No to podejście nr dwa:
/dev/sda1 - 64MB /boot/ext2
/dev/sda2 - 100GB - cryptsetup luks
PV - cały sda2
VG - cały PV
3-4 LV
/dev/sda2 szyfrowany: passphrase
jajko (bogowie wybaczcie) genkernel ze wszsytkim na ON ;]
dupa system nie wstał
potem jeszcze jakieś kombinacje mieszane i też nic z tego, więc się znerwowałem i teraz wygląda to tak:
wigwam ~ # parted -l Model: ATA ST95005620AS (scsi) Disk /dev/sda: 500GB Sector size (logical/physical): 512B/512B Partition Table: gpt Number Start End Size File system Name Flags 1 17.4kB 65.8MB 65.8MB ext2 2 65.8MB 1143MB 1078MB ext4 3 1143MB 109GB 107GB wigwam ~ # pvs PV VG Fmt Attr PSize PFree /dev/sda3 vol0 lvm2 a- 100.00g 90.00g wigwam ~ # vgs VG #PV #LV #SN Attr VSize VFree vol0 1 3 0 wz--n- 100.00g 90.00g wigwam ~ # lvs LV VG Attr LSize Origin Snap% Move Log Copy% Convert opt vol0 -wi-ao 1.00g usr vol0 -wi-ao 5.00g var vol0 -wi-ao 4.00g
i działa bez zająknięcia... Jeszcze tylko home i jakoś to bedzie, a szyfrowane LVMy rozgryzę - albo wrócę do windy :P
/boo
Doklejka - żeby nie zaginęło w akcji ;)
Zaszyfrowałem hołma wg tego: http://home.coming.dk/index.php/2009/05/20/encrypte … ing_luks_pam_
@Jacekalex - TC nie chciał się skompilować, ani przez emerge ani ze źródełek ;] bywa :)
A wrzuciłeś - jak napisali w ebuildze źródła truecrypta do DISTDIR?
Bo u mnie działa bardzo grzecznie:
[i] app-crypt/truecrypt Available versions: (~)4.3a!f!m!d (~)6.2a!f!m!d (~)6.3a!f!m!d{tbz2} {X kernel_linux} Installed versions: 6.3a!f!m!d{tbz2}(18:31:24 10.08.2010)(X) Homepage: http://www.truecrypt.org/ Description: Free open-source disk encryption software
A ten kompilator
gcc version 4.4.4 (Gentoo Hardened 4.4.4-r1 p1.0, pie-0.4.5)
jest chyba bardziej brykający i nieprzewidywalny , niż u Ciebie.
W ebuildzie stoi jak byk, że 64bit łapie:
~ # grep amd64 /usr/portage/app-crypt/truecrypt/truecrypt-6.3a.ebuild KEYWORDS="~amd64 ~ppc ~x86"
Edyta - chyba znalazłem coś ciekawego:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-833830.html?si … 9a1d972982827
A w szczególności to: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Root_filesystem_over … rypt_and_RAID
Edyta2:
jajko (bogowie wybaczcie) genkernel ze wszsytkim na ON ;]
we wszystkim na ON jako moduły? - nic dziwnego.
Wsadź co trzeba (moduły) do jajka na stale, i wtedy próbuj.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-12 10:54:47)
Tak zassałem skopiowałem gdzie trzeba ale wysypywał mi się na sprawdzaniu checksum. Sprawdzałem na wersji 6.3a i 7.0a wrócę z roboty sprawdzę jeszcze jedną bo chyba ominąłem...
A co do drugiego linka to też go znalazłem i czytałem - jak widać kiepsko mi szło :P
Ale teraz chwila ciszy w robocie to rzucę okiem jeszcze raz.
Przy checksum?
To musiał się źle ściągnąć, ściągnij jeszcze raz, sprawdź podpis gpg, i dopiero wrzucaj do DISTDIR.
Kiepsko szło pewnie przez genkernela.
Przy genkernelowym ładowaniu wszystkiego jako moduły, często coś się nie ładuje, jak należy.
Poza tym na moim pierwszym Gentusiu, jak ruszył na genkernelowym jaju, to przy starcie ładował ponad 80 modułów, do sprzętu, którego nawet na oczy nie widziałem, do jakichś raidów i diabli wiedzą czego. A bluetooth nie działał, jak się z palca btusb nie wsadziło :)
Wpakowanie potrzebnych modułów na sztywno: do systemu plików, dmcrypta, devicemaper, loop, lvm i protokoły szyfrujące, - tego nie ma zbyt wiele.
Zaznaczenie w xconfig zajmuje może aż minutę.
Tylko jajo cięższe, u mnie - ze wszystkimi mniej lub bardziej potrzebnymi modułami waży 5 mega, (co przy 4 giga ramu nie ma większego znaczenia).
A konfig sobie fruwa między Gentoo a Ubuntu - i wsio działa.
EDYTA:
Ebulid do Truecrypta 7 jest tutaj:
http://gpo.zugaina.org/AJAX/Ebuild/2139742
Żródła TC 7.0 mają być tutaj i pod taką nazwą:
DISTDIR/truecrypt-7.0a.tar.gz
trzeba go podpisać , u mnie:
ebuild /usr/portage/app-crypt/truecrypt/truecrypt-7.0a.ebuild digest
I zainstalować. U mnie poszło i działa :)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-12 18:49:17)