Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę sobie kupić dysk powyższej firmy (F3), tyle, że o prędkości obrotowej 5400/min, 7200 podobno wpadają w wibracje, a mi zależy na ciszy. Dyski te zbudowane są w oparciu o technologię EcoGreen (mniejszy pobór energii) i tu moje pytanie - jak to całe EcoGreen działa? Sam doszedłem do tego, że po prostu zwiększyli częstotliwość parkowań głowicy - jak w dyskach w urządzeniach przenośnych, z tym, że nie podoba mi się za bardzo taka wersja. Może ktoś ma jakieś info na ten temat?
Nie wiem jak w samsungu ale WD ze swoją serią ECO ma tak że dysk pracuje na różnych obrotach, tzn prędkość obracania talerzy uzależniona jest od zapotrzebowania. Przez co pobór mocy jest mniejszy czy kombinowali coś z parkowaniem tego nie wiem.
Hmm, możliwe, że tak samo jest w samsungach, taka opcja była by nawet akceptowalna, raczej nie powinno to wpływać na żywotność dysku?
raven18 napisał(-a):
Hmm, możliwe, że tak samo jest w samsungach, taka opcja była by nawet akceptowalna, raczej nie powinno to wpływać na żywotność dysku?
Nie, no raczej rzecz jest przetestowana na laptopach... Poza tym, dyskiem można zarządzać z poziomu systemu, przynajmniej laptopowym ;)
Oczywiście to tylko moje przypuszczenia ale może google zwróci coś po wpisaniu "samsung eco hdparm"??
Była kilka lat temu panika dot. zabijania dysków w laptopach przez zbyt częste parkowanie głowicy :) Ale z drugiej strony, parkowanie głowicy w laptopie chroni również dysk przed uszkodzeniami mechanicznymi. W moim blaszaku też by się to przydało, bo ciągle stukam kolanem w obudowę ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-10-08 20:14:52)
U mnie ma po prostu działać i to jak najdłużej, nie mam ochoty kombinować z powodu nie dopracowania sterowników.
parkowanie można wyłączyć przez hdparam (sam tak robię) w kompie gdzie cały czas coś jest robione.
@raven18
Jeśli zależy Ci na ciszy i niskim poborze prądu to zainwestuj w dysk SSD. Ciche, szybkie, oszczędne i drogie. :)
Ja dawno temu włożyłem hdd (WD 7200/ 32 MB cache) w takie coś http://mod-planet.com/scythe-quiet-drive,608.html jestem bardzo zadowolony.
PS. Potem odkryłem, kilka wnerwiających dźwięków przy komputerze, miedzy innymi nie kupiłem monitora LCD LG bo przy zmniejszaniu jasności piszczala przetwornica (i w trzech egzemplarzach)
ippo też bym wolał zwykły dysk, tzn samsunga 7200 obrotowego ale one często są wadliwe, tzn wpadają w wibracje, z komentarzy można dojść, że jest to ponad 50%, a mi się nie chce bawić w wymienianie czy wyciszanie (tym bardziej, że nie mam na to miejsca w obudowie). A te 5400 podobno nie ustępują wiele 7200, i prawie tyle samo kosztują (są nieco tańsze, o kilka zł zdaje się).
@raven18 Nie wiem jak Ty ale ja odczuwam różnicę między hdd 5.4k a 7.2k - na kompie w robocie mam 10k raptorka (też stosunkowo cicho chodzi!). Responsywność systemu - zwłaszcza przy operacjach dyskowych, gdzie musisz wczytać jakiś większy plik (np fotkę/video do obróbki) - jest nieporówywalna. Sam ostatnio zmieniłem w lapku seagate 5.4k na seagate 7.2k bo mnie trafiało... IMHO dyski 5.4k są w tym momencie nietrafione. Jak już to 7.2 lub ssd albo hybryda.
@raven18
Ja hardłerowcem nie jestem, jedynie mogę polecić Ci taki dysk, jaki sobie kupiłem. Czy jest cichy? Nie wiem, w każdym razie wentylator go zagłusza i tak :)
A co do tej linii Eco, to sądzę, że to jest wykorzystanie doświadczeń laptopowych czyli parkowanie głowicy i usypianie dysku w razie bezczynności (hdparm -S -B). Ja mam laptopa 5 rok i dysk ma się dobrze :)
A co do tego Eco - jeśli to od ekologii to podpierdółka, jeśli od ekonomii to trochę mniejsza. Zakładając, że mam rację i idzie tu o laptopowy sposób wykorzystania dysku w blaszakach, to w laptopach można w ten sposób coś wycisnąć z baterii - o ile odpowiednio ustawisz parametry i znajdziesz złoty środek dla parkowania głowicy i zatrzymywania dysku, ponieważ i kręcący się dysk pobiera energię i rozruch jest energochłonny...
Gdybyś chciał liznąć nieco temat (wciąż zakładając, że moje przypuszczenia są słuszne) to polecam lekturkę
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-10-09 10:26:18)
Mnie to całe oszczędzanie energii nie obchodzi, zależy mi tylko by dysku nie zajechało w 2-3 lata.
IMHO dyski 5.4k są w tym momencie nietrafione. Jak już to 7.2 lub ssd albo hybryda.
Mój obecny dysk, mimo że 7200 i tak jest wolniejszy od tego 5400 o ok 30% (tak wynika z testów w necie, może dam linka, tego, który chcę kupić)
http://www.agito.pl/dyski-twarde/samsung-spinpoint- … :433190|1:614
albo
http://www.agito.pl/dyski-twarde/samsung-spinpoint- … :433190|1:614
A ten twój dysk to może jakieś starocie.
raven18 napisał(-a):
...
A ten twój dysk to może jakieś starocie.
A Ty jesteś Rysiek z "Klanu" :P
Marudzisz :)
Dobra, dobra, tylko czy ja pytałem co kupić? Pytałem o EG, a tu wszyscy starają się przekonać mnie do kupna czegoś, czego nie chcę i nie potrzebuję.
cytat z testu chip.pl
Pojemny i wydajny, czterotalerzowy dysk twardy z rodziny Eco Green F3. Nie nagrzewa się nadmiernie i zużywa małe ilości energii. Nośnik osiąga świetnie wyniki w testach transferów rzeczywistych (lepsze niż w syntetycznych), oferuje krótki czas dostępu. Jego możliwośći i niska cena sprawiają, że jest on mocną propozycją Samsunga w temacie archiwizacji dużych plików. Podczas pracy niestety jest dość głośny. (2Tb) czyli odpada
Jest dość głośny bo czterotalerzowy, 500G jest jedno :)