Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po instalacji serge na tym samym dysku ale innej partycji wspolnie z XP znikly mi grupy sieciowe LAN wlasnie pod XP. Jakies sugestie ?
raczej instalka debiana niem nic z tym wspolnego, abieg okolicznosci
sprawdz w windzie w polaczeniach sieciowych czy masz wszystkie dodatki
Debian nie ma z tym nic wspólnego. Cośw sieci LAN, dostawca neta, router ale nie JEGO WYSKOKOŚĆ WIELCE SZANOWNY DEBIANO
Naprawde to moje pierwsze spotkanie z linuksem. W trakcie instalacji serge z plyty+net zaznaczylem tylko srodowisko graficzne i serwer plikow (czy aby to nie namieszalo). Mam sporo problemow z konfiguracja, zastanawiam sie czy to nie byl blad umieszczenia tych dwoch systemow na jednym dysku, gnome chodzi jakby chcial a nie mogl (okna wystaja poza ekran, przesuwanie ekranu to pikseloza) niestety XP tez jakby dostal zadyszki.
Tyle sie tego nazbieralo, ze prawde mowiac nie wiem od czego zaczac tzn. zaczalem od czytania :) niestety jest wiele sprzecznosci - jak to mowia diabel tkwi w szczegolach :(
Myśle że najlepiej zacząćod początku. Najlepiej zacznij od instalacji gołego systemu bez niczego. Potem po kolei ucz się instalować (apt-get install [pakiet]) No i czytaćtrzeba dużo. Powodzenia nie zniechęcaj się . na początku będzie troche inaczej jak z shitem ale warto naprawde.
Tak, może dojdziesz kiedyś do takiego stanu jak ja: rok temu uciekałem od Linuxa, a teraz jak mam dotknąć myszy obsługującej windę, to mnie mierzi.
Z ta mysza to chyba przesadziles :) Probowalem przegladac www korzystajac z konsoli i lynx ale jest to nie do zaakceptowania (chyba, ze jednak da sie ogladac zdjecia z konsoli ?)
zdjęć to chyba w lynx-ie nie pooglądasz ale po necie można śmiało śmigać oprócz lynx-a są inne programy np. links. A jak już sięx-ów dodrapiesz wtedy do wyboru do koloru.
Z tą myszą to całkiem na serio. Jak dziś miałem zajęcia na windzie, to postanowiłem pozawieszać wszystkim worda (bo to akurat 2000 był). A robi się to bardzo prosto: wpisuje się słowo "Suwałki" i każe sprawdzić pisownię :) Mikroszit to potrafi zrobić oprogramowanie - śmiechu warte.
Mieliscie racje. Okazalo sie, ze nie wiem jak ale zapora zablokowala mi wybiorczo karte sieciowa. Malo tego mam juz troche wiecej sukcesow: poczta juz dziala OK, kopete tez (chociaz nie moge zaimportowac kontaktow z pliku *.txt - moze macie jakies pomysly?), co wazniejsze udalo sie podmontowac partycje NTSF i flopa.
Mam jeszcze troche problemow ze zminejszeniem okien i czcionki w gnome - moja karta pozwala na max. rozdzielczosc 800x600 i mimo, ze i tak nosze na oczac "denka od szampana" to okna zdecydowanie sa za duze i wychodza poza monitor :D