Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam przepraszam ze zakladam nowy watek a nie ciagne tego tematu w poprzednim
chcialem podac dokladna konfiguracje apache tutaj
mecze sie z tymi vhostam znalazlem tutajhttp://www.cojack.pl/konfiguracja-vhost-w-apache dobry art o zalozeniu v hostow ale niestety nic dalej mam blad
ok
moj katalog var/www
nie wszytskie skonfigurowalem no bo juz wczoraj dostalem furii
i tylko skonfigurowalem lo-nce.one.pl, holidej.pl, one1.one.pl i feralna domena ktora nie chodzi prostaedukacja.com.pl
moj katalog apache2
postepowalem tak jak w tym linku i poprzednim watku ze strony internetmaker i niestety nie przekierowuje mi ta 1 domena prostaedukacja.com.pl
reszta cala dziala np holidej.pl mam te na tym samym koncie az.pl
oto konfiguracja
<VirtualHost *:80> ServerName prostaedukacja.com.pl ServerAlias www.prostaedukacja.com.pl ServerAdmin webmaster@prostedukacja.com.pl DocumentRoot "/var/www/prostaedukacja.com.pl" <Directory "/var/www/prostaedukacja.com.pl"> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride All Order allow,deny allow from all </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog /var/log/apache2/error.log # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog /var/log/apache2/access.log combined Alias /doc/ "/usr/share/doc/" <Directory "/usr/share/doc/"> Options Indexes MultiViews FollowSymLinks AllowOverride None Order deny,allow Deny from all Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128 </Directory> </VirtualHost>
w poprzedni watku ktos proponowal usuniecie deafult tez probowalem nie przekierowuje mi tej domeny do folderu /var/www/prostaedukacja.com.pl
juz zwariowalem sleczac przez tydzien w dokumentacji apache2 :(
help hlopaki
jeszcze polecenie
apache2ctl -S
VirtualHost configuration:
wildcard NameVirtualHosts and _default_ servers:
*:80 is a NameVirtualHost
default server localhost.pl (/etc/apache2/sites-enabled/000-default:1)
port 80 namevhost localhost.pl (/etc/apache2/sites-enabled/000-default:1)
port 80 namevhost lo-nce.one.pl (/etc/apache2/sites-enabled/001-lo-nce.one.pl:1)
port 80 namevhost prostaedukacja.com.pl (/etc/apache2/sites-enabled/002-prostaedukacja.com.pl:1)
port 80 namevhost holidej.pl (/etc/apache2/sites-enabled/003-holidej.pl:1)
port 80 namevhost one1.one.pl (/etc/apache2/sites-enabled/003-one1.one.pl:1)
Syntax OK
jak ktos mam pomysl to prosze
Wpisywałeś adres http://prostaedukacja.com.pl/ w przeglądarkę? Wpisz i zobacz, że przekierowuje na ip, vhosta masz zrobionego na nazwę, a nie na ip.
no wlasnie czegos mi brakuje w tej kwesti wiedzy i nie wiem jak to rozwiazac
lopatologicznie myslac , pomyslalem ze jak na innych domenach dziala to i tu powinno dzialac "konfiguracje innych mam identyczna a przekierowuje na nazwe "
wiec w sumie nie wiem jak to naprawic
Kamikaze jak poprawic konfiguracje vhosta ??
Konfiguracja vhosta jest ok. Domena wskazuje na inny adres niż adres twojego serwera, wiec twój serwer jej nie obsługuje, konfiguracja jest nie potrzeba. Nie masz tej domeny i tyle, więc jak ma działać?
kamikaze napisał(-a):
Konfiguracja vhosta jest ok. Domena wskazuje na inny adres niż adres twojego serwera, wiec twój serwer jej nie obsługuje, konfiguracja jest nie potrzeba. Nie masz tej domeny i tyle, więc jak ma działać?
domena jest moja
dzieki chyba wiem co juz jest tydzien temu zmienialem konfiguracje na inne ip i przypuszczam ze serwery dns az.pl jeszcze nie uaktualnily nazwy tak mi sie wydaje
ale jak dla mnie troche za dlugo to trwa
bede cierpliwie czekal
pozdrawiam i dziekuje zapodpowiedz
Pokombinuj trochę z zabezpieczeniem tego serwera.
Bo jeśli ja widzę taką informację:
Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny9 with Suhosin-Patch mod_python/3.3.1 Python/2.5.2 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.0 Server at 83.18.233.221 Port 80
- to każdy inny człowiek i botnet też może ją zobaczyć.
A chociaż poprawki bezpieczeństwa pojawiają się regularnie, to nie wszystkie wychodzą wcześniej, niż exploity, które wykorzystuję luki w poprzednich wersjach softu.
W dodatku - jeśli to Apache - to prędzej czy później załapiesz się na to: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-834620-view-pr … e5b99b53b5ab3
Jeśli serwer dedykowany z łączem 200Mbit i i xeonem-quad na pokładzie można zajechać, to co dopiero tpnet i podobny serwerek.
Poza tym mam trochę doświadczenia z az.pl - i na twoim miejscu przeniósłbym domenę na inny dns (ja akurat przenosiłem na home - którego też specjalnie nie cenię, - ale tam akurat domena działała prawidłowo po zmianach, podczas gdy w az bywało różnie).
To by było na tyle
;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-10-06 07:48:56)
dzieki chlopaki dzis interweniowalem faktycznie byl blad po stronie az.pl
ale male zdiwko bo majla zaraz ktos odpisal ze problem bedzie rozwiazany za 30 min i szybko faktycznie działa w koncu
teraz trzeba popracowac nad bezpieczenstwem
dzieki dzieki dzieki