Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-10-03 08:19:03

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

[SOLVED] System podstawowy + Openbox czego trzeba do wygodnej pracy?

Pytanie jak w temacie.
Na lapku siedzi sobie lenny z xfce, niestety jest to stary (bardzo stary) lapek i czasami przymula :(
Nawet jak nic nie robie to jest obciążenie procesora na poziomie ~50% i Ram  ~40%. Najbardziej zasobożreny jest xfce.
Postanowiłem zainstalować jeszcze raz lennego z netinstall, tym razem z openbox jako managerem okien.
Jakie paczki powinienem jeszcze zainstalować żeby dało się w miarę wygodnie na tym pracowac? Chodzi mi coś do wyświetlania tapety i ikonek na pulpicie, jakiś panel do szybkiego uruchamiania aplikacji itd, zresztą każdy mniej więcej wie o co chodzi.
Moje wymagania: małe zżeranie pamięci (mam tylko 128mb ram) i minimalne obciążenie dychawicznych 300MHz biednego pentium 2. Proszę o sugestie, bądź sprawdzone już konfiguracje. Będę bardzo wdzięczny.

ps: Przeglądałem już wątki na forum i pytałem googli, ale kto próbował znaleźć konkretne info na jakiś temat, wie że czasem można się w tym pogubić.

Ostatnio edytowany przez dhg (2010-10-03 18:49:47)

Tylko amigowiec potrafi generować fractale w czasie rzeczywistym używając do obliczeń wyłącznie żołądka

http://th06.deviantart.net/fs8/200H/i/2005/353/1/a/Fluxbox_User___User_Bar_by_The_pGo.jpg

#2  2010-10-03 08:25:12

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: [SOLVED] System podstawowy + Openbox czego trzeba do wygodnej pracy?

Openboxa bliżej nie znam ale myślę że podobnie jak we fluxboxie.

Do tapety feh do ikon wbar bądź idesk.
Menadzer plików pcmanfm.

Co do panelu trudno mi powiedzieć jaki będzie najlżejszy bo we fluxie nie ma potrzeby używać.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2010-10-03 08:31:11

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Dzięki za szybką odpowiedź. Bazowy system już się instaluje, oby nie było że "niedzielna praca w g..wno sie obraca"...

Tylko amigowiec potrafi generować fractale w czasie rzeczywistym używając do obliczeń wyłącznie żołądka

http://th06.deviantart.net/fs8/200H/i/2005/353/1/a/Fluxbox_User___User_Bar_by_The_pGo.jpg

#4  2010-10-03 08:40:39

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Dodam jeszcze że lepiej abyś zamiast openboxa użył fluxboxa z tego powodu ,że tu na forum znacznie więcej osób go używa i szybciej otrzymasz odpowiedź na jakieś pytanie go dotyczące.

Polski portal Debiana

#5  2010-10-03 08:57:10

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Fluxa używałem na DSL 3.3 i dosyć dobrze ogarniam jego konfiguracje, więc jeśli OpenBox zawiedzie oczekiwania Fluxbox go zastąpi. Openbox spodobał mi się jak testowałem Stillaz, i bardzo mało zasobów pożerał dlatego postanowiłem go wykorzystać jako manager okien.

#6  2010-10-03 09:24:58

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Pcmanfm jako menadzer plików, feh bądź nitrogen jako tapeta, tint2 jako panel. Wydaje mi się, że fluxbox będzie lżejszy bo już wszystko to ma w sobie.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#7  2010-10-03 10:24:34

dowoszek - Użytkownik

dowoszek
Użytkownik

Najnowszy pcmanfm to porażka - nie można nawet ustawić wyświetlania kolumny z uprawnieniami dla plików, a (u mnie) nie działa też automatyczne montowanie dysków... jest też kilka innych 'kwiatków'. Ta wersja nie powinna się w ogóle znaleźć w repozytoriach... w zamian lepiej zainstalować thunara.

#8  2010-10-03 13:05:00

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Dzieki za wszystkie popozycje.

instalacja w toku...

#9  2010-10-03 13:15:14

ilin - Palacz

ilin
Palacz

dawoszek napisał(-a):

(u mnie) nie działa też automatyczne montowanie dysków.

http://forum.fluxboxpl.org/viewtopic.php?id=768

Polski portal Debiana

#10  2010-10-03 17:05:04

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

dowoszek napisał(-a):

Najnowszy pcmanfm to porażka - nie można nawet ustawić wyświetlania kolumny z uprawnieniami dla plików, a (u mnie) nie działa też automatyczne montowanie dysków... jest też kilka innych 'kwiatków'. Ta wersja nie powinna się w ogóle znaleźć w repozytoriach... w zamian lepiej zainstalować thunara.

O wersję 0.9.7 Ci chodzi? Bo ja mam odmienne zdanie.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#11  2010-10-03 18:47:58

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Ech... nawet tak prostą sprawę zje*alem :/ przez nieuwagę w zależnościach znalazł się gdm i znowu takie samo obciążenie było. Zdołowany zainstalowałem na nowo system bazowy + xfce4 i odziwo nie pożera już tyle CPU i RAM. Po starcie systemu i załadowaniu wszystkiego z autostartu system zabiera ~25% procesora i ~30% RAM. GDM nie ma już w systemie, logowanie jest w konsoli i start X nie jest automagiczny, ale o to mi chodziło. w sumie na lekki system nie wolno instalować elementów krowy zwanej Gnome i jest ok.
Jeszcze raz dzieki za pomoc i przepraszam za zawracanie du...głowy.

#12  2010-10-03 21:13:43

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

zainteresuj się pypanel

#13  2010-10-03 22:52:04

svL - Użytkownik

svL
Użytkownik

Jako panel bierz tint2. Co do wyboru fluxboks czy openbox, to po paru latach z fluksem od około miesiąca używam openboksa i jestem zadowolony ze zmiany. Jak dla mnie fluxboksowi brakowało kilku dość ważnych opcji, które openbox ma (okno przy alt+tab, nowe okna na środku ekranu). Jak ze wszystkim sprawdź oba i wybierz co Ci bardziej pasuje.
ps wygląda na to, że openbox jest energiczniej rozwijany niz flux, chociaz te pliki konfiguracyjne ob są masakryczne ;)

"God, root, what is difference?"

#14  2010-10-04 08:13:34

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

dowoszek napisał(-a):

Ja również mam problemy z Pcmanfm. Losowo foldery nie reagują na dwuklik - po prostu żadnej reakcji, nie da się wejść do folderu (podobny problem znalazłem na forum Fluxboksa, to podobno wina gtk, można to obejść zmieniając w opcjach na otwieranie za pomocą pojedynczego kliknięcia).  Jak lubiłem tego managera, tak mam go powoli dość.

Co do Thunara - jest cięższy, prawdopodobnie Aptitude i tak ściągnie pół Xfce. Jako lekką alternatywę proponuję Rox-filer (aczkolwiek też nie jest idealny, u mnie nie zawsze zapamiętywał ustawienia ale może debianowy jest lepiej skompilowany od mojego :) )

Co do managerów logowania - lepszy jest startx :) Hibernację, usypianie, restart zrób sobie w menu Fluxboksa (o ile na ten WM się zdecydujesz - wieczorem mogę podrzucić mój konfig do wglądu).

Gdybyś potrzebował blokowanie ekranu to polecam Slock - wpisujesz zaklęcie slock w konsoli i ekrtan się blokuje, aby odblokować klepiesz hasło na klawiaturze (oraz generalnie dwm z przyległościami - ta ekipa specjalizuje się we wdrażaniu reguły KISS :)

Do zarządzania energią polecam pakiet laptop-mode-tools za pomocą którego (poprzez pliki konfiguracyjne) ustawisz sobie pracę dysku, wygaszanie ekranu, hibernowanie systemu przy krytycznym poziomie baterii i wiele innych spraw (których jeszcze nie ogarnąłem ale w podstawach chętnie pomogę).
Do hibernacji i usypiania - Pm-utils

Zajrzyj do czytelni, jest artykuł Arna jak poskromić aptitude i sprawić, by nie ściągnął na dysk pół repozytorium.

Jako przeglądarkę sprawdź Midori, jak będzie za ciężka to Dillo. Może Twój system uciągnie Abiworda (procesor tekstu) oraz Gnumerica (arkusz kalkulacyjny).

Do multimediów to wiadomo:
- Moc muzyka, radio internetowe;
- Mplayer - filmy(może się uda? ;)

Inne:
- Epdfview - lekka przeglądarka do pdfów;
- Gpicview - lekka przeglądarka do zdjęć;
- Mutt - klient poczty.

Jeszcze jedno - za pomocą Sysv-rc-conf (albo jakiejś alternatywy, nie pamiętam) powyłączaj zbędne usługi - zawsze to parę MB RAMu mniej ;)

Jeszcze jeszcze jedno - zastanów się, czy na pewno potrzebna Ci tapeta? A co za tym idzie ikonki - zrobisz sobie skróty klawiaturowe do najczęściej używanych aplikacji i po problemie. Ja zamiast klikać ikonkę "Mój komputer" (nie mam ikonek) wciskam shift+win+p i odpala mi się Pcmanfm. Ze skrótów odpalam przeglądarkę, terminal, muzykę (służę konfigiem).

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-10-04 08:42:17)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#15  2010-10-06 21:08:00

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

heh poszedłem na totalny minimalizm i nie mam X'ów w ogóle. Jak korzystałem z xfce to za przeglądarkę służył mi Links2 z opcją -g był naprawdę szybki wiec teraz też używam links. Edytor tekstów - wiadomo nano. Do filmów i muzyki to mam stacjonarkę i lapek tego nie musi obsługiwać. Teraz działa jak rakieta :D . Wniosek - system bazowy jest najszybszy i najmniej zasobożerny.  Moim zdaniem pasuje do KISS jak ulał.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc, a Wasze rady wykorzystam przy porządkach w stacjonarce. Tam też już nie za mocny sprzęt siedzi, a mam zamiar wyrwać 200% jego możliwości.

Stopka forum