Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dopisałem sobie w bashrc taka linijke:
PATH=~/jre1.5.0_05/bin:${PATH}
i jeżeli odpalam Eclipse z konsoli komendą /opt/eclipse/eclipse to ładnie startuje, natomiast skrót na pulpicie, zrobiony do tego samego miejsca nie działa gdyż wyskakuje problem ze zlokalizowaniem JRE czemu? Identyczna jest sytuacja przy wykorzystaniu polecenia uruchom, tzn też nie smiga. Uciążliwe to nie jest ale dlaczego sie tak dzieje?
Dopisałem sobie w bashrc taka linijke:
Kod:
PATH=~/jre1.5.0_05/bin:${PATH}i jeżeli odpalam Eclipse z konsoli komendą /opt/eclipse/eclipse to ładnie startuje, natomiast skrót na pulpicie, zrobiony do tego samego miejsca nie działa gdyż wyskakuje problem ze zlokalizowaniem JRE czemu? Identyczna jest sytuacja przy wykorzystaniu polecenia uruchom, tzn też nie smiga. Uciążliwe to nie jest ale dlaczego sie tak dzieje?
W wyżej wymieniony sposób deklarujesz w bashu nazwę zmiennej oraz przypisujesz wartość, aby ją wyeksportować jako zmienną środowiskową należy dodać export przed nazwą zmiennej.
export PATH=~/jre1.5.0_05/bin:${PATH}
Zrobiłem tak jak żes mnie tu poradził i nadal to samo, z ikonki sie odpalać nie chce, marudzi o ścieżce. Mam KDE 3.4 jak by co
Zrobiłem tak jak żes mnie tu poradził i nadal to samo, z ikonki sie odpalać nie chce, marudzi o ścieżce. Mam KDE 3.4 jak by co
Zainstaluj paket java-package oraz fakeroot.
Wykonaj paczkę z javą poleceniem (z usera), np.:
fakeroot make-jpkg jre-1_5_0_04-linux-i586.bin
Wyjdzie z tego paczka sun-j2re1.5_1.5.0+cośtam.deb i ją zainstaluj.
Ewentualnie dowiąż pliki z ~/jre1.5.0_05/bin
~/jre1.5.0_05/bin/java do /usr/bin/java
~/jre1.5.0_05/bin/javaws do /usr/bin/javaws