Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Mam taki problem - mam dwie karty graficzne w kompie - jedna zintegrowana i druga na PCI.
Do jednej i drugiej podłączyłem monitor - chciałbym uzyskać taki efekt żebym mógł na jednym monitorze korzystać z jednego pulpitu
a na drugim z drugiego. Próbowałem to skonfigurować ale efekt jest taki że po wykonaniu /etc/init.d/kdm restart obydwa monitory wyrzucają czarny ekran.
Konfig jest taki:
Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 Screen 1 "Screen1" RightOf "Screen0" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" RgbPath "/etc/X11/rgb" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc" FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi" FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "record" Load "GLcore" Load "dri" Load "xtrap" Load "extmod" Load "glx" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" #DisplaySize 440 300 # mm Identifier "Monitor0" VendorName "SAM" ModelName "SyncMaster" ### Comment all HorizSync and VertRefresh values to use DDC: HorizSync 30.0 - 81.0 VertRefresh 56.0 - 75.0 Option "DPMS" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor1" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "Dac6Bit" # [<bool>] #Option "Dac8Bit" # [<bool>] #Option "BusType" # [<str>] #Option "CPPIOMode" # [<bool>] #Option "CPusecTimeout" # <i> #Option "AGPMode" # <i> #Option "AGPFastWrite" # [<bool>] #Option "AGPSize" # <i> #Option "GARTSize" # <i> #Option "RingSize" # <i> #Option "BufferSize" # <i> #Option "EnableDepthMoves" # [<bool>] #Option "EnablePageFlip" # [<bool>] #Option "NoBackBuffer" # [<bool>] #Option "DMAForXv" # [<bool>] #Option "FBTexPercent" # <i> #Option "DepthBits" # <i> #Option "PCIAPERSize" # <i> #Option "AccelDFS" # [<bool>] #Option "DDCMode" # [<bool>] #Option "IgnoreEDID" # [<bool>] #Option "DisplayPriority" # [<str>] #Option "PanelSize" # [<str>] #Option "ForceMinDotClock" # <freq> #Option "ColorTiling" # [<bool>] #Option "VideoKey" # <i> #Option "RageTheatreCrystal" # <i> #Option "RageTheatreTunerPort" # <i> #Option "RageTheatreCompositePort" # <i> #Option "RageTheatreSVideoPort" # <i> #Option "TunerType" # <i> #Option "RageTheatreMicrocPath" # <str> #Option "RageTheatreMicrocType" # <str> #Option "ScalerWidth" # <i> #Option "RenderAccel" # [<bool>] #Option "SubPixelOrder" # [<str>] #Option "ShowCache" # [<bool>] #Option "DynamicClocks" # [<bool>] #Option "VGAAccess" # [<bool>] #Option "ReverseDDC" # [<bool>] #Option "LVDSProbePLL" # [<bool>] #Option "AccelMethod" # <str> #Option "DRI" # [<bool>] #Option "ConnectorTable" # <str> #Option "DefaultConnectorTable" # [<bool>] #Option "DefaultTMDSPLL" # [<bool>] #Option "TVDACLoadDetect" # [<bool>] #Option "ForceTVOut" # [<bool>] #Option "TVStandard" # <str> #Option "IgnoreLidStatus" # [<bool>] #Option "DefaultTVDACAdj" # [<bool>] #Option "Int10" # [<bool>] Identifier "Card0" Driver "radeon" VendorName "ATI Technologies Inc" BoardName "RC410 [Radeon Xpress 200]" BusID "PCI:1:5:0" Screen 0 EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "noaccel" # [<bool>] #Option "swcursor" # [<bool>] #Option "slow_dram_refresh" # [<bool>] #Option "slow_dram" # [<bool>] #Option "slow_edodram" # [<bool>] #Option "slow_vram" # [<bool>] Identifier "Card1" Driver "s3" VendorName "S3 Inc." BoardName "86c764/765 [Trio32/64/64V+]" BusID "PCI:2:3:0" Screen 1 EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "Screen1" Device "Card1" Monitor "Monitor1" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection
Konfig wygenerowałem za pomocą X -configure
Generalnie jeżeli wurzucę Screen 0 i Screen 1 z sekcji Device
to uruchamia mi się tylko monitor z karty zintegrowanej ( czyli ten który domyślnie uruchamia się przy starcie systemu )
Był bym wdzięczny za jakiekolwiek info! :)
AgayKhan napisał(-a):
Nie wiem, czy da sie zmusić komputer do używania jednocześnie dwóch kart graficznych. Da się? Ja mam dwie i chciałbym też wykorzystać obie.
technologie SLI i CF pozwalaja połączyć kilka kart do obliczeń. Ale karty muszą być takie same, takie bajery teraz robia :D , samo SLI ma początki u firmy 3dfx którą nV wykupiła ze wszystkimi prawami patentowymi, skąd się CF urodziło to nie wiem :]
Którą kartę masz włączoną w biosie ? bo bios z mobo napewno nie dopuszcza możliwości odpalenia obu kart naraz.
W biosie znajdz coś z "video " albo "gpu" i tam powinny być opcje " peg " , " pci " oraz " onboard if peg not exist", to już od mobo zależy.
Pytam bo jestem ciekaw czy jak masz wyłączoną karte na mobo w biosie to linux i tak potrafi ją "włączyć" i obslużyć. Bo prawdę mówiąc wydaje mi się że aktywna masz kartę zintegrowaną i tylko dlatego ona daje obraz. ( wtedy druga , ta w slocie pci-e jest wyłączona / nie aktywna z poziomu biosu).
Offtop: Do SLI nie muszą być takie same karty (kolega na mieszkaniu ma spięte GF 7300 i GF 7600).
druga mu liczy fizyke ? ( odrazu powiem ze takie połączenie nie ma sensu niech sprzeda obie i kupi jednego 8600gt).
edit:
W obu może mieć bios od 7300 ;] wtedy będa dzialać ;] bo dla komputera to będą te same karty.
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-09-28 21:19:46)
gindek napisał(-a):
druga mu liczy fizyke ? ( odrazu powiem ze takie połączenie nie ma sensu niech sprzeda obie i kupi jednego 8600gt).
edit:
W obu może mieć bios od 7300 ;] wtedy będa dzialać ;] bo dla komputera to będą te same karty.
Nie no, renderują mu po pół ekranu :P Karty dostał ode mnie bo mi się walały po domu i sobie używa :P
lspci widzi obie? probowales w konfigu x'ow odpalic obie - jakies komunikaty w logach?
No powiem tak że zwykły windows XP potrafi sobie z tym poradzić - w ustawieniach ekranu można wybrać dwa monitory i z dwóch różnych kart wyświetla wszystko bezproblemowo!
Dlatego myślałem że na debianie też będzie to bezproblemowe! Domyślnie ustawiona w biosie jest zintegrowana- onboard!
Po restarcie KDE drugi monitor( ten podłaczony do S3 ) na chwilę pokazuje jakieś paski i po chwili pojawia się czarny ekran a pierwszy monitor gra bez problemu!
Ostatnio edytowany przez debbie (2010-09-29 10:59:37)
o_0 zdziwiłeś mnie ze tak się da, w sumie nigdy nie próbowałem :D.
sprawdzałeś czy na samym radku dobrze odpala ? jak jest ustawiony jako jedyna karta w systemie, no i w biosie jak jest ustawiony jako główna karta.
edit:
rozumiem ze sterowniki masz oficjalne z strony amd/ati.
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-09-29 11:25:13)