Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Gdzieś zagubił się mój wątek, bo chyba była drobna awaria więc piszę jeszcze raz.
Mam taki mały problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Chciałbym monitorować ruch sieciowy w całej firmie a zwłasza użytkowników.
Dostawca łącza dostarcza nam router do którego nie mamy dostępu. wymyśliłem coś takiego, że wepnę nasz serwer do monitoringu między router a pierwszy switch.
INTERNET->ROUTER_CISCO->Serwwer_monitorujący->SWITCH. Jak testowałem to niby wszystko działało poprawnie.
Tak wygląda moja konfiguracja:
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface #auto eth0 #iface eth0 inet dhcp auto br0 iface br0 inet static address 10.0.1.5 netmask 255.255.255.0 network 10.0.1.0 broadcast 10.0.1.255 gateway 10.0.1.1 dns-nameservers 213.134.128.19 213.134.128.20 # konfiguracja Bridge (mostka 2 kart eth0 i eth1) pre-up ifconfig eth0 down pre-up ifconfig eth1 down pre-up brctl addbr br0 pre-up brctl addif br0 eth0 pre-up brctl addif br0 eth1 pre-up ifconfig eth0 0.0.0.0 pre-up ifconfig eth1 0.0.0.0 post-down ifconfig eth0 down post-down ifconfig eth2 down post-down ifconfig br0 down post-down brctl delif br0 eth0 post-down brctl delif br0 eth1 post-down brctl delbr br0
Niestety po podlączeniu ETH0 do routera , a eth1 do SWITCH przestała działać mi cała sieć. Okazało się ,że router ma ustawione VLAN.
VLAN10 dla LANU, VLAN30 dla DMZ. Czyli jak panowie powiedzieli pakiety są tagowane.
Tu moje pytanie do Was , czy można jakoś zrobić VLAN10 na bridge ?
Będę bardzo zobowiązany za pomoc
tak - zamiast:
brctl addif br0 eth0
dajesz:
vconfig add eth0 10; brctl addif br0 eth0.10
musi byc tez zainstalowany pakiet vlan i zaladowany odpowiedni modul jadra do obslugi vlanow ...
Może zamiast kombinować i udziwniać zapewnij sobie prawdziwą kontrolę i wgląd w ruch - zbuduj router zamiast bridge
Jeżeli w twoim przypadku eth0 i 1 są w mostku a potrzebujesz jeszcze mieć vlan to dodajesz go do mostka nie do interfejsów.
np:
vlan add br0 20
choć naprawdę nie wiem jak rozumieć twoją wypowiedź :)
Ostatnio edytowany przez bobycob (2010-09-28 19:02:11)