Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
zainstalowałem sobie Debiana, sam system.
Potrzebuję teraz bardzo lekkiego środowiska graficznego/menadżera okien
(nie wiem dokładnie jak to określić) do obsługi jDownloadera.
Proszę o jakieś wskazówki, porady.
Pozdrawiam
Menadżery okien: fluxbox, openbox, fvwm
środowiska graficzne: lxde, gnome, kde, xfce
Do wyboru do koloru - na każdym z nich obsłużysz jdownloadera - a co zainstalujesz to zależy od Ciebie i sprzętu ;]
Jeżeli chodzi o sprzęt - jest to "składak".
Procesor 1GHz, 256MB RAMu, dysk 20GB, jakaś zintegrowana grafika.
(z systemem Windows XP nawet wszystko ładnie chodziło)
W zasadzie, jaka jest różnica pomiędzy środowiskiem graficznym a menadżerem okien?
Tak na chłopski rozum, bo nie za bardzo to rozumiem.
wi3z napisał(-a):
W zasadzie, jaka jest różnica pomiędzy środowiskiem graficznym a menadżerem okien?
http://dug.net.pl/~azhag/debiandoc/debian-instalacj … racja.html#f9
(ostatni akapit)
Czyli jak rozumiem np. fluxbox to tylko zwykłe graficzne przedstawienie konsoli?
Jeżeli będę chciał mieć jakieś aplikacje, to muszę sobie je doinstalować?
wi3z napisał(-a):
Jeżeli będę chciał mieć jakieś aplikacje, to muszę sobie je doinstalować?
Tak.
Sam sobie tworzysz niejako środowisko samemu dobierając aplikacje.
A czy fluxbox zawiera narzędzia systemowe?
Takie jak np. ustawienia sieci, ustawienia klawiatury, rozdzielczości itp?
Nie
To aby posiadać coś takiego muszę zainstalować środowisko graficzne, tak?
Które będzie najlżejsze?
Nie musisz.
Doinstalujesz sobie potrzebne programy itp.
Np do sieci wicd ale bez tego tez można skonfigurować sieć w pliku /etc/network/interfaces.
Rozdzielczość sobie w xorg.conf ustawisz itd.
Na początek:
Menedżer okien
Środowisko graficzne
Ogólnie to jest tak, że w unikso-podobnych systemach jedną rzecz zrobisz na pierdylion różnych sposobów i każdy jest dobry - gdy działa tak, jak tego oczekiwaliśmy.
Fluxboksa azhag kiedyś określił lekkim środowiskiem graficznym i można się z tym zgodzić w pewnym sensie. Jak poświęci się troszkę czasu na naukę tego menadżera okien(którym zdecydowanie jest) i konfiguracje różnych aplikacji które usprawnią w nim pracę to w zamian otrzymujemy bardzo szybkie, i wygodne środowisko pracy. Coś za coś, niektórych zniechęca już sam etap konfiguracji np.: aby mieć ikony na 'pulpicie' trzeba posłużyć się zewnętrzną aplikacją taką jak idesk czy rox(-filer). To tylko jeden przykład ale gdy zaczyna się używać Fluxboksa(i podobnych) zaczyna się ich roić.
Używałem Fluxboksa ponad miesiąc i na prawdę jest wygodny ale mimo jego lekkości i wygody użytkowania(po skonfigurowaniu ;P) bardziej odpowiadają mi kobyły typu KDE czy GNOME gdzie większość potrzebnych mi rzeczy jest prosto z pudełka.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2010-09-24 18:31:16)
Jak ktoś lubi styl Win95/98 - to polecam IceWM, działa nawet na maszynach z 64 MB ram.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-09-24 23:47:53)
k4misiek napisał(-a):
Fluxboksa azhag kiedyś określił lekkim środowiskiem graficznym
Prostym środowiskiem graficznym.
Strony: 1