Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam SSqquueezzyy + grub2. Obecnie debian uruchamia się mniej więcej tak ( bez tego pingwinka u góry, to nie moje tylko z neta ;]) :
A chciałbym żeby to tak wyglądało np. tak :
Czyli generalnie machnąć farbą i dodac jakiś dżajski obrazek, no i zeby do "done" "ok" czy jaki tam sobie napis wpisze bylo po prawej ;].
Miałem już brać się za kombinowanie w plikach
/etc/grub.d/05_debian_theme /etc/grub.d/10_linux
Pierwszy bo odpowiada za kolory i czcnionke w menu ( no i tutaj pewnie ogranicze sie do zmany obrazka), natomiast drugi, za reszte startu, w tym te logi, przynajmniej tak mi się wydaje.
No ale przed somodzielnym kombinowanie stwierdziłem że zapytam bo może takie efekty jednak nie są obsługiwane przez gruba, tylko przez proces init albo trzeba jakiś pakiecik doinstalować.
No i moje pytanie możge sformułować następująco, w jaki sposób uzyskać taki efekt ?.
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-09-28 00:33:35)
Nie odpowiem na Twoje pytanie bo nie wiem, ale wiem że nie masz co modyfikować konfiguracji GRUB-a — ona dotyczy GRUB-a i tylko GRUB-a. Jak sobie ustawisz rozdzielczość, kolorki, tapetę i co tam jeszcze, to wszystko to zniknie po zamknięciu GRUB-a.
<OFTOP>W Gentoo, w Openerc nie trzeba nic kombinować, dokładnie tak to wygląda, jeśli to jakaś informacja</OFTOP>
http://img704.imageshack.us/img704/1357/zdjcie004gv.jpg
Obrazek Tuxa - opcja logo w kernelu (konfiguracja i kompilacja (vaniliowym - tux jest, więcej opcji -zen-kernel), kolorowanie usług startowych jak w Gentoo, IMHO raczej nie Grub.
W grubie nigdy takiej opcji nie widziałem, ani w wersji 1 ani 2.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-09-26 18:13:04)
Takie kolorki to dla dzieci neo i gimbusków, prawdziwi linuksiarze tylko czarno szary układ, bez zbędnych pierdoł :]
Prawdziwi Linuksiarze nie używają Linuksa tylko HURD-a i mają do perfekcji opanowanego bash-a, bo nic innego nie da się jeszcze uruchomić.
Come on, to normalne że ktoś woli mieć ładny system niż brzydki jeśli może.
raven18 napisał(-a):
Takie kolorki to dla dzieci neo i gimbusków, prawdziwi linuksiarze tylko czarno szary układ, bez zbędnych pierdoł :]
<OFTOP>Dziwne, Gentoo to nie jest Linux?
A może w sformułowaniu "prawdziwi linuksiarze" jest zawarte kłamstwo?
Bo może nikt na świecie nie ma monopolu na prawdę?</OFTOP>
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-09-26 18:12:17)
Ooo czyli jednak dobrze że nie szukałem i nie kombinowałem po grubie. Dzx za odpowiedzi :D
trzeba przyznać ze ten efekt jest zajebisty :
http://img718.imageshack.us/f/zrzuti.jpg/
Swoją drogą nie pomyślałem zeby poszukac "boot splashscreen", klepałem na google raczej po polsku.
Minio napisał(-a):
Prawdziwi Linuksiarze nie używają Linuksa tylko HURD-a i mają do perfekcji opanowanego bash-a, bo nic innego nie da się jeszcze uruchomić...
<offtop>jeśli używają Hurd'a to nie są linuksiarzami :]</offtop>
A wracając do tematu to najprościej będzie przestawić się na Gentoo :P
gindek napisał(-a):
Ooo czyli jednak dobrze że nie szukałem i nie kombinowałem po grubie. Dzx za odpowiedzi :D
trzeba przyznać ze ten efekt jest zajebisty :
http://img718.imageshack.us/f/zrzuti.jpg/
Swoją drogą nie pomyślałem zeby poszukac "boot splashscreen", klepałem na google raczej po polsku.
Jeżeli osiągnąłeś to na Debianie - to rzeczywiście czapki z głów ;)
A swoją drogą, Developerzy Debiana i klonów podobno potrafią przeportować upstart, to może by przy okazji spróbowali też schemat kolorystyczny konsoli?
Bo to chyba wykonalne,a Debian zasługuje na fajną konsolę, bo na obecnej zalatuje cmentarzem. ;-)
Pozdrawiam
;-)
Jacekalex napisał(-a):
Jeżeli osiągnąłeś to na Debianie - to rzeczywiście czapki z głów ;)
To jest screen z wątku który podlinkowałem... do zmiany stylu wyświetlanych komunikatów wystarczy odpalenie tamtego skryptu (btw, trzeba go dostosować, bo wyświetla też jakieś śmieci), a tło to fbcondecor.
lol napisałem posta, a później odpaliłem te linki i co widze "open your menu.lst (/boot/grub/menu.lst)" :D, no ale fakt bez pakieciku ciula to da :]. Widziałem już skrypcik, narazie sprawdzam na google jak dodać to do grub2 bo tutaj jest grub.cfg a nie menu.lst, no i jest napisane żeby nie edytować tego pliku, poczytam jeszcze troche i najwyżej to oleje ;]
Edit:
no i oczywiście dzx za pomoc, bo nie powiem czasu mi dużo zaoszczędziliście.
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-09-26 20:22:47)
gindek napisał(-a):
lol napisałem posta, a później odpaliłem te linki i co widze "open your menu.lst (/boot/grub/menu.lst)" :D
No tak... ale w celu zdefiniowania argumentów dla kernela (dotyczących framebuffera, fbcondecor, czy co tam jeszcze), a nie modyfikowania samego stylu czy rozdzielczości gruba. Jedno z drugim właściwie nie ma nic wspólnego :)
no właśnie to zobaczyłem.
Dodam że dla grub2 jest tutaj rozwiązanie.
http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?t=517443
teraz robier restart i zobacze co sie wysypie bo jakoś nie wierze ze odpali z kopa ;]
EDIT:
działa xd, ale odpala sie splash z chamskim paskiem ładowania i pingwinem, wygląda jak z windy 95 XD. Ale to już kwestia konfiguracji coś się zrobi żeby mi normalne logi pokazywało ;].
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-09-26 20:55:48)
prawdziwi linuksiarze używaja BSD :D jak ja :P
Yampress napisał(-a):
prawdziwi linuksiarze używaja BSD :D jak ja :P
do diabła z BSD :P
"prawdziwi linuksiarze" używają tylko własnych dystrybucji które sami stworzą tylko dla swoich potrzeb, no i oczywiście tylko dla siebie stawia repozytorium, i oczywiście pracują tylko na samym kernelu bo cały soft uważają za zbędny.
edit:
a tak na serio to nie wydaje mi się zeby temat był aż tak nie jednoznaczny, żeby można było go interpretować na sposób " czego uzywaja prawidziwi linuksiarze oraz jaka jest definicja słownikowa takiej osoby".
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-09-27 20:48:54)
Linux dla kazdego Freebsd dla wybranych Qwa
gindek napisał(-a):
oraz jaka jest definicja słownikowa takiej osoby
Zamiast definiować można podać mój nick ;)
To ja jeszcze dalej rozwinę temat:
prawdziwi debianiści to tacy, którzy używają gentoo, a ci mniej zdolni prawdziwi chcą przynajmniej, by ich debian wyglądał jak gentoo ;)
Dobra, a teraz wezmę leki :)
Strony: 1