Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem samba jakby nie rozgłasza się w sieci. W otoczeniu sieciowym nie widzę w ogóle serwera na Debianie. Proces smbd oczywiście jest. Nie wiem gdzie szukać problemu.
Przydałoby się widzieć ustawienia sieci i plik konfiguracyjny.
#======================= Global Settings =======================
[global]
server string = %h server
dns proxy = no
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
syslog = 0
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
####### Authentication #######
encrypt passwords = true
obey pam restrictions = yes
unix password sync = yes
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
pam password change = yes
#======================= Share Definitions =======================
[WWW]
writeable = yes
path = /var/www
write list = andrzej
force directory mode = 775
force group = www-data
force create mode = 775
user = @www-data
create mode = 775
directory mode = 775
[public]
writeable = yes
path = /home/public
write list = andrzej,pawel,root,szczepan
force group = users
force create mode = 755
user = @users
create mode = 775
allow hosts = 192.168.0.1/255.255.255.0
directory mode = 775
[homes]
path = /home
To są aktywne linie smb.conf zachaszowane pominąłem
Pytasz o ustawienia sieci, nie rozumiem pytania czy chodzi o plik rc.tables ??
Uruchomiony demon nmbd ?
# nmbd -D
askorka napisał(-a):
Pytałem o adresacje i interfejsy - serwera i klienta. Ewentualnie o routing.
P.S. Używaj znacznika code do wklejania kodu.
P.S.2 Ehh, ta dzisiejsza młodzież ;]
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2010-09-26 09:02:28)
Zbooj napisał(-a):
askorka napisał(-a):
Pytałem o adresacje i interfejsy - serwera i klienta. Ewentualnie o routing.
P.S. Używaj znacznika code do wklejania kodu.
P.S.2 Ehh, ta dzisiejsza młodzież ;]
(OK co znacznika CODE, ale co to daje ??)
Nie jestem młodzież :), nie jestem dzieckiem windowsów zaczynałem na DOSie i Basic, ale mało miałem styczności z systemami linuxowymi (raczej pascal i assembler dla rodziny '51), a teraz czasu mało, dwoje dzieci ma swoje prawa :) haha .
To jest serwer na debianie chyba etch albo lenny. Pracuje jako router i menadżer pasma na HTB i IPTables.
ETH1 stałe IP DSL TPSA 4Mb/S
ETH0 192.168.0.1 maska 255.255.255.0
Serwera samba nie widac w otoczeniu sieciowym, nie można zamapować dysków nawet po ip czyli mapując pod windows wpisuje //192.168.0.1/public (taki zasób chcę m.in. udostepnić)
Polecenie ps -aux pokazuje, że są dwa procesy smbd -D, oraz jeden proces nmbd -D
[global] workgroup = KEDZIERZYNSKA server string = %h server obey pam restrictions = Yes passdb backend = tdbsam pam password change = Yes passwd program = /usr/bin/passwd %u passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* . unix password sync = Yes syslog = 0 log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 1000 dns proxy = No panic action = /usr/share/samba/panic-action %d [homes] comment = Home Directories path = /home/%u valid users = %S write list = @users read only = No create mask = 0700 directory mask = 0700 [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba create mask = 0700 printable = Yes browseable = No [print$] comment = Printer Drivers path = /var/lib/samba/printers [public] path = /home/public username = @ugbkue write list = @users force group = users read only = No create mask = 0775 force create mode = 0755 directory mask = 0775 hosts allow = 192.168.0.0/255.255.255.0
Po takiej zmianie smb.conf widzę już w otoczeniu sieciowym moj serwer, ale nadal nie mogę się dostać do udostępnionych zasobów czyli public, home itd
Nie mogę zamapować dysków.
Oczywiście inne kompuery w sieci widzę normalnie.
Może to nie jest problem samej samby, gdzie to sprawdzić co mnie nie puszcza ??
Taki sam konfig smb.conf na innej maszynie pracuje jak "ta lala" wnioskuję, że to nie jest wina samby, ale nadal nie wiem gdzie cos spaprałem. Może ktoś naprowadzi co sprawdzić, gdzie szukać błędu.
Jeden z kolegów pisze żeby zainstalować Winbind, ale to chyba nie ta scieżka. Samba pracuje na serwerze Debian, siegam do jego zasobów Windowsem, a nie na odwrót. Winbind chyba pozwalać linuxowi sięgać do zasobów serwera Windows.
askorka napisał(-a):
Może ktoś naprowadzi co sprawdzić, gdzie szukać
1. Sprawdź jakie masz prawa do tych katalogów w systemie.
2. Możesz spróbować dodać opcje browseable = yes do konfiguracji danych udziałów.
3. Jeśli posiadasz jakieś reguły iptables, sprawdź czy przepuszczasz te porty :
135 TCP
137 UDP
138 UDP
139 TCP
445 TCP
Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to napisze.
1) Czy na pewno użytkownik jest w odpowiedniej grupie (samba, ....)
2) Czy udostępniony katalog ma odpowiedniego właściciela i odpowiednia grupę a następnie czy ma odpowiednie prawa dostępu.
PS. Ja kiedyś na początku używałem webmin do ustawiania samby.