Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po skompilowaniu kernela 34.1 na lennym wywala mi cos takiego przy starcie
WTF ??
kernel nie może zamontować partycji root - przecież jest napisane
jak kompilował jajko?
.config swój czy dystrybucyjny?
a o initrd nie zapomniał?
Jądro to 2.6.34.1 :>
Widać konfiga zbyt okroiłeś. Upewnij się czy moduły od kontrolera dysku, systemy plików, których używasz są w kompilowane na stałe.
thalcave napisał(-a):
Widać konfiga zbyt okroiłeś. Upewnij się czy moduły od kontrolera dysku, systemy plików, których używasz są w kompilowane na stałe.
Albo i nie okroił; tylko nie zbudował initrida tak jak to czasami miało miejsce.
config swoj + pare uspawnień
z kompilowałem tym
make-kpkg --initrd kernel-image kernel-headers
Witam serdecznie mam problem z uruchomieniem Debiana po instalacji z pena dochodzi tylko do momentu (Waiting for root file system….) I staje w miejscu ma ktoś jakieś sugestie, co dalej?
Teraz mi wyświetla nastepujące komunikaty (/bin/sh:cant access tty: job control turnet off) I następny"help" for a list of built-in commands
Ale nie wiem, co wpisać żeby uruchomić
Ostatnio edytowany przez Kriu (2010-09-25 14:41:55)
zawyczaj o ile kompilowałeś z initrd , wydaje się nie może uzyskać dostępu do tty. lub z /etc/fstabem kiedyś czytałem nawet o ram dyskach taki problem występował a z tym
list of built-in commands to nie mam zielonego pojąecia co to jest
Dobra wiec opisze problem od początku zainstalowałem sobie na penie instalkę Debiana Leny wersje stabilna na Sable x64 dzięki programowi, unetbootin-windows-471 zainstalowałem Debiana wszystko ładnie pięknie szło połączenie z netem i te inne bajery, jak już zainstalowało gruba, bo posiadam 1 system Windows nastąpił restart i powitanie nowych systemów, czyli Debian i Windows do wyboru.
Uruchamiam Debiana i tu zdziwienie
Komunikaty:
1. Waiting for root file system…
2. /bin/sh:cant access tty: job control turnet off
3. "help" for a list of built-in commands: to jest konsola hub sporo komend, ale nie wiem, która, do czego służy, dlatego nie grzebie.
Nadmienię ze dysk mam sata 320 GB
Szukałem rozwiązania na Google, ale żadna z podanych sytuacji umie nie zadziałała.
Ostatnio edytowany przez Kriu (2010-09-25 17:58:06)