Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Otóż mam taki problem. Chciałbym zainstalować Gruba nie w mbr dysku twardego, ale w mbr należącym do pendriva.
W uruchomionym systemie (przy pomocy supergrub na CD) dodałem urządzenie pendriva do pliku device_map i wydałem polecenie grub-install, sądząc z komunikatów zakończone powodzeniem. Jednak po zabootowaniu z pendriva pokazuje mi się czarny ekran z napisem GRUB w lewym górnym rogu.
Jak wyczytałem w pewnym arcie zamieszczonym na forum ubuntu, problem może wynikać z zmiany kolejności dysków (tzn. jeśli dobrze rozumuję grub-install instalował się na drugim dysku, ale jeśli bootuję z pendriva jest on widziany jako pierwszy). Art dotyczył utworzenia bootowalnego systemu na pendrivie więc nie jestem pewien czy do końca odnosił się do mojego przypadku.
Myślę nad zmianą kolejności urządzeń w pliku device_map (tzn. zamienić hd0 z hd1), ale boję się coś popsuć - nie znam się na tyle na grubie, żeby wiedzieć do czego wykorzystuje on ten plik.
Czy ktoś już wcześniej spotkał się z tym problemem lub zna na tyle gruba by mógłby mi doradzić coś w tej kwesti?
Czy coś takiego co planuję zrobić jest wogle możliwe (tzn. instalacje jedynie w mbr pendriva, bez żadnych dodatkowych plików, pendrive nadal służy do przenoszenia danych)?
Nie mam tako owego sprzetu pod ręka hee same (mp3)
Nie gniewaj sie ze odesle cie do wujka googla http://jakilinux.org/linux/wszystko-o-grub/ Art naprawde zajebiaszczy nakieruje twoj problem
Pozdrawiam i powodzenia
EDIT
ten poradnik uratował moje dane
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2010-09-25 09:22:34)
Fajny artykuł, szkoda że zobaczyłem twoją odpowiedź dopiero teraz...
Rozwiązaniem u mnie okazała się jednak edycja pliku /boot/grub/device.map i zmiana kolejności dysków (patrz poprzedni mój post), powtórzenie `grub-install /dev/sdc` oraz zmiana w /boot/grub/menu.lst opcji hd(0,4) na hd(1,4) (znowu inna kolejność dysków przy bootowaniu z usb).
Strony: 1