Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Ekspertów ;-)
Mam firmowego laptopa, na którym zainstalowany jest Windows XP na dwóch partycjach- system jest na C: (30GB) natomiast Moje Dokumenty i Pulpit sa na D: (118GB). Przed uruchomieniem Windowsa uruchamiany jest program do szyfrowania dysku- Pointsec...
Mam 'chytry plan' żeby zainstalować na kompie Debiana (no dobra, nie bedę ściemnaił- chodzi mi o Ubuntu, ale to prawie to samo;-). Oczywiście ze względu na 'polityke bezpieczeństwa' w firmie nie jest to takie proste... Aby to zrobić musze oddać kompa do Help Desk'u, który przeinstaluje mi Windowsa w ten sposób, że zainstaluje mi system na C:, Mpje Dokumenty i PUlpit na D: (czyli tak jak było do tej pory) oraz zmniejszy partycję D: do 100GB- czyli na Ubuntu zostanie 18GB. Noi teraz zaczynają się moje pytania...
1. Czy będzie to wszystko działać;-)?
2. Co z GRUB'em?
A. Czy nie będzie problemów z GRUB'em?
B. Czy nie zostanie on zaszyfrowany przez Pointsec'a?
C. Czy instalacja GRUB'a nie namiesza w Pointsec'u?
D. Czy GRUB będzie widział zaszyfrowane partycje z Windowcem tj. czy w ogle da się uruchomić Windowsa z poziomu GRUB'a w takim wypadku?
3. Chyba powinienem poprosić Help Desk, zeby Pointsec nie szyfrował partycji gdzie ma zostać zainstalowany Linux, prawda (ciekawe czy da się Pointsec'a tak skonfigurować...)?
4. Jeśli punkt 4. nie wypali, czy da się zainstalować Ubuntu na partycji szyfrowanej przez Pointsec'a (w 2008 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=712234 podobno nie było takiej możliwości, jak jezd teraz )?
Z góry wielkie dzięki za info;-)
Pozdrawiam,
Przemek.
ja mam 3 systemy na 1 dysku w multiboocie : debian , win7 i freebsd. Kwestia tego co najpierw sie odpala. chodzi o tego Pointsec, bo tu mozesz miec problemy, bo jesli on uruchamnia sie z systemem i szyfruje tylko partycje D gdzie sa dokumenty to da sie spokojnie to obejsc jakoś.:) Przy czym ja bym robił tak wg mnie najprostsze rozwiazanie.Nie usuwał tego windowsa, dokumenty z partycji D skopiował na jakis pendrive lub dvd ( dla bezpieczeństwa), po czym z poziomu windowsa udusunął partycje D, założył ją na nowo z nowszym mniejszym rozmiarem i zostawił reszte wolnego miejsca na zainstalowanie łubudubu. Po czym doinstalował tego łubudubu w to wolne miejsce. Przy czym musisz poczxytac o tym Pointsec jak on działa, gdzie trzyma klucze, za pomocą których szyfruje dane, kiedy sie uruchamia czy wraz z systemem , czy najpierw on sie wczytuje a potem uruchamia system :)
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-08-05 12:45:53)
Niestety nie jezd to takie proste <beczy>
Nie mogę tak sobie zmniejszyć partycji- może to zrobić tylko Help Desk...
System muszę i tak sformatować ponieważ siakieś dziadostwa się w nim zadomowiły (czyt. wirusy i inne dziwne rzeczy- nic dziwnego, w końcu to tylko Windows;-).
Niestety Pointsec uruchamia się zanim nawet wystartuje system... Nie jestem pewien czy da się go ustawić w ten sposób, żeby nie szyfrował partycji linuksowej, nie wiem czy przypadkiem nie jest tak, że z marszu szyfruje cały dysk... W związku z tym nie wiem czy w ogóle GRUB się uruchomi skoro Pointsec startuje tak wcześnie...
Zna ktoś odpowiedzi na te pytania ;-) ??
Pozdr!
P.S. Znalazłem coś takiego http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=73592 ale nie jest to roz2wiązanie mojego problemu <beczy>