Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Hej,
Szukam skryptu lub programu, który zrobi mi snapshot z katalogów i potem porówna dwa snapshot-y i pokaże różnice.
Na razie szukam w google, ale pozwoliłem Was się zapytać, bo może ktoś ma coś takiego i podzielił by się.
Dzięki
Ostatnio edytowany przez redelek (2010-08-03 09:05:36)

fakam fszycho
Ja co prawda zgłębiałem zagadnienie synchronizacji folderów i używam do tego celu unisona - przed synchronizacją pokazuje różnice między folderami - czy pojawiły się nowe pliki, czy zostały usunięte, czy różnią się rozmiarem, datą modyfikacji itp. W przypadku prostych plików typu konfigi albo pliki notatnika wyświetla nawet zawartość w oknie dialogowym pokazując różnice, np.
+ doopa - poopa
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-08-03 09:42:00)

Podobno człowiek...;)

Rsync nie daje rady?
U mnie śmiga aż miło, czy po ssh, czy między folderami.
Różnica rsync vs unison :
rsync działa w jedną stronę - źródło >> cel
unison w obie strony - synchronizuje dwukierunkowo.
Bardzo dobry też jest rdiff-backup
Znajdziesz zreszta opisy rsynca , unisona i rdiff-backup -w Debian Reference
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-08-03 12:00:24)

fakam fszycho
Hm, mój unison ma tę wadę, że nie chce działać z użyciem ssh - próbowałem z kluczami, bez kluczy i kupa. Musiałem go nakierować na podmontowany zasób samby.

Członek DUG

no tak, ale ja potrzebuję zrobić raz dziennie snapshot folderu do pliku np. snapshot.snp i jutro z rana zrobić drugi plik np. snapshot2.snp i porównać co się zmieniło w których plikach.

Moderator Mamut
moze po prostu system kontroli wersji ...

Podobno człowiek...;)

Rsync po ssh działa bez problemu.
System kontroli wersji też jest niezłym pomysłem (np. mercurial) ale trzeba trochę porzeźbić przy konfiguracji.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-08-03 20:57:17)

złodziej wirków ]:->
Lub obejście "na około": oskryptowany rsync (ostatnio się bawiłem w takie pierdoły). Schemat działania:
- dzień A: synchronizacja na docelowej maszynie do katalogu o nazwie z np daty
- dzień B: synchronizacja na docelowej maszynie do katalogu o nazwie np z daty, plus rsync w trybie "dry-run" i wyświetlenie ładnego logu które, pliki katalogi się zmieniły i odpowienia reakcja ze strony admina (bądź samego skryptu)
- dzień C: w zależności od potrzeb patrz dzień A lub dzień B

Użytkownik
ja skonfigurowałem tak że rsync o odpowiedniej godzinie robi synchronizację zajmuje mu to około 10 minut a następnie robię za pomocą afio zrzut tego na dysk, dysk opieczętuje i zamykam w sejfie, a można do katalogu i ma masz wersję.