Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej
mam sobie takie ekg2, skompilowało się, działa... ale teraz...
no właśnie, nie chcę używać "make install" bo jak zachce mi się to odinstalować to jedynym automatycznym sposobem odinstalowania jest "make uninstall", jak można zainstalować tak skompilowane źródła żeby to było bardziej "ładnie" zainstalowane?
przykładowy opis: jak w gentoo zrobić tego rodzaju sztuczkę z porządkiem jak w debianie robię przy pomocy checkinstall?
pewnie jest to proste i logiczne, jednak nie bardzo wiem czego się chwycić, googlanie na zasadzie "gentoo instalacja ze źródeł", itp... nie naprowadziła mnie na to czego szukam
Nie słyszałem o jakimś odpowiedniku checkinstall dla gentoo, ale wcale nie twierdzę, że takiego nie ma... Zawsze możesz użyć do tego portage — naskrobać sobie ebuilda i zapodać go do lokalnego overlaya, będziesz miał najbardziej "ładnie" :) Rzadko zdarza się (mnie się jeszcze nie zdarzyło), żeby czegoś nie było ani w głównym drzewie ani w overlayach ani na bugzilli, przykładowe ekg2 jest w overlayu "sunrise".
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-25 13:12:37)
Wiem, że to nie jest odpowiedź na temat, ale zamiast ekg polecam fincha (pidgin w konsoli). Zdaje się, że wystarczy zainstalować pidgina, a finch da się wywołać w konsoli.
ippo76 napisał(-a):
Wiem, że to nie jest odpowiedź na temat, ale zamiast ekg polecam fincha (pidgin w konsoli). Zdaje się, że wystarczy zainstalować pidgina, a finch da się wywołać w konsoli.
To zależy z jakimi flagami skompilujesz :)
Jeżeli dasz USE="ncurses -gtk" to dostaniesz fincha jak dasz USE="-ncurses +gtk" dostaniesz pidgina bez fincza, Jak dasz obie to będzie i jedno i drugie.
dzięki za dobrze chęci ale finch zdecydowanie odpada - "każda głowa ma swojego zajoba" ;)
a co do tego "sunrise" to się zainteresuje, nie mam teraz zbytnio czasu na czytanie jak się własne ebuildy robi... chociaż nie wydaje się być to trudne, to jednak sprawa poczeka na swój czas rozkminienia
Wątek może stary, ale jakby kto szukał - ekg2 jest w overlayu sunrise:
eix ekg ......... * net-im/ekg2 [1] Available versions: (~)0.3_pre20100701 **9999 {dbus extra gadu gif gnutls gpg gpm gsm gtk icq idn inotify irc jabber jogger jpeg mail minimal ncurses nls nntp oracle oss pcap perl python readline remote rss ruby sim sms spell sqlite sqlite3 srv ssl static unicode web xosd zlib} Homepage: http://www.ekg2.org Description: Text-based, multi-protocol instant messenger * net-im/ekg2-remote [1] Available versions: **9999 {gnutls gpm gtk ncurses readline spell ssl static unicode} Homepage: http://www.ekg2.org Description: Remote UI client for EKG2 instant messenger [1] "sunrise" /usr/local/portage/layman/sunrise Found 3 matches.
Pozdrawiam
ArnVaker napisał o tym pół roku temu w drugim poście.
Rzeczywiście - sorry.
Okulista mi zmarł na kurzą ślepotę ;))
uuu polecam dala kolegi @Graffi zastosownie FreeBSD 8.1
sorki chłopaki za spama ale gentoo najn bleee