Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam,
postanowiłem zainstalować xena na ubuntu 9.04 desktop 64bit. znalazłem w sieci informacje, że powinien to być pakiet ubuntu-xen-server, do tego xen-tools.
no to klepię:
sudo ... install ...
potem reboot i sprawdzam:
$ sudo xm list ERROR Internal error: Could not obtain handle on privileged command interface (2 = No such file or directory) Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/xm", line 8, in <module> from xen.xm import main File "/usr/lib/python2.5/site-packages/xen/xm/main.py", line 61, in <module> xc = xen.lowlevel.xc.xc() xen.lowlevel.xc.Error: (1, 'Internal error', 'Could not obtain handle on privileged command interface (2 = No such file or directory)') $ sudo service [ + ] xend [ - ] xendomains
może ktoś wie o co chodzi i pomoże?
pozdrawiam.
nie mam tego numeru, a artykuł do pobrania z wrodzonym sobie wodolejstwem traktuje o samym produkcie.
ja potrzebuję czegoś innego.
caly numer jest do pobrania a w
nim opis instalacji na debianie
Ostatnio edytowany przez pink (2010-07-28 22:55:13)
tylko że w tym przypadku na debianie pewnie można wykonać
apt-get install xen-linux-system-$(uname -r)
natomiast na ubuntu nie ma takiego pakietu.
E: Nie udało się odnaleźć pakietu xen-linux-system-2.6.28-14-desktop
ten pakiet to jest kernel xen wiec bez tego ani rusz moze jest jakies dodatkowe repo dla ubuntu.
być może, ale ja nie jestem w stanie tego sprawdzić, za mało wiem o linuksie i dlatego potrzebuję pomocy.
Hobo napisał(-a):
być może, ale ja nie jestem w stanie tego sprawdzić, za mało wiem o linuksie i dlatego potrzebuję pomocy.
Za mało wiem o linuksie, ale próbuję xena stawiać?
Do virtualizacji trzeba conieco o linuksie wiedzieć, i trochę doświadczenia mieć.
Radziłbym wziąść nie xena ale kvm.
To bardzo podobna metoda virtualizacji, i o ile pamiętam - w kernelu Ubuntu są moduły do kvm.
Poza tym - do virtualizacji radziłbym kernel Ubuntu-server, jest do tego lepiej przygotowany.
https://help.ubuntu.com/community/KVM
A do zarządzania: Qtemu
A na początek radziłbym Virtualboxa.
To by było na tyle
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-08-02 06:11:46)
nie wiem wszystkiego i otwarcie się do tego przyznaję. a chcąc zdobyć wiedzę trzeba od czegoś zacząć...
im więcej informacji tym lepiej :), więc czekam dalej.