Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wlasnie zalapalem ciekawostke, jak w exim4 zrobiem konfiguracje:
domainlist local_domains = @ : domena.pl : /etc/mail/local_domains
to "nie lapie" domen wypisanych w pliku /etc/mail/local_domains, ale domena.pl lapie
jak wszystkie domeny wpisalem z palca do exim4.conf.template, to zaczal normalnie dzialac.
zna ktos taki powod takiego dzialania?
w sumie wygodniej byloby dodawac nowe domeny do pliku zewnetrznego, niz bezposrednio do pliku konfiguracyjnego exima i bawic sie w restart exima
cyb napisał(-a):
wlasnie zalapalem ciekawostke, jak w exim4 zrobiem konfiguracje:
Kod:
domainlist local_domains = @ : domena.pl : /etc/mail/local_domainsto "nie lapie" domen wypisanych w pliku /etc/mail/local_domains, ale domena.pl lapie
No i się nie dziwię że nie łapie - kazałeś mu łapać domenę /etc/mail/local_domains.
A może tak na początek naucz się składni exima? Słyszał o lsearch?
ethanak napisał(-a):
A może tak na początek naucz się składni exima? Słyszał o lsearch?
dawno temu slyszal - a ze eximem zajmowal sie ostatnio z 5 lat temu (a serwerami debian to jakies 4 lata temu) , to i wiele rzeczy zapomnial i przepisuje z biezacych opisow (bo wiele sie pozmienialo), np. z wskazanego w archiwum dug.net.pl opisu:
http://www.baseciq.org/2006/04/26/konfiguracja-exima#localdomains
a tam jak wol jest przyklad:
domainlist local_domains = @ : /etc/mail/local_domains
Może ja to jakiś głupi i nietypowy jestem, ale w przypadku konfigurowania exima zaglądałem najpierw na exim.org, dopiero potem (jak tam nie było) szukałem w innych miejscach...
Fakt, dokumentacja exima jest długa i nudna i niespecjalnie się nadaje do czytania do poduszki - co nie zmienia faktu że jest dość kompletna.
Tak przy okazji - ten lsearch pomógł czy nie?
@]ethanak aż czasmi chce się rzec "och wybacz nieomylny"...
</flame>
Co się czepiasz? Składnia exima jest chyba bardziej porypana niż perla, i sam bym chciał wiedzieć czy tu chodziło o "lsearch; file" czy coś innego...
ethanak napisał(-a):
Tak przy okazji - ten lsearch pomógł czy nie?
na razie poniewaz problem zostal rozwiazany i te 4 domeny sa wpisane bezposrednio do pliku konfiguracyjnego, to problem spadl ze statusem z "jak najszybciej rozwiazac dowolna metoda" do "udoskonalic w wolnej chwili"
tak czy siak dzieki za odpowiedz, bedzie wiadomo czego szukac i co sprawdzac
Ostatnio edytowany przez cyb (2010-08-02 09:13:42)