Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
pisze system CRM (php) dla pewnej osoby ,w biurze stoi serwer na debianie na którym jest apache + php + samba na którym bedzie on stał ,wpadłem na pomysł aby z serwera za pomoca klienta skype który działa w środowisku tekstowym (brak środowiska graficznego) z poziomu php wysyłać wiadomości dla innch userów na skype , tylko tu sie pojawiam moje pytanie ,jest wogóle jakiś klient skype tego typu ?
ZTCW nie ma (a pewnie gdyby był to bym się natychmiast dowiedział, bo na listach dla niewidomych byłoby głośno).
Możesz próbować odpalić klienta Skype z Xvfb i komunikować się z nim przez dbusa, ale nie wiem czy dbusowy interfejs Skype (nieco niekompletny) Ci wystarczy.
Popraw mnie jesli coś źle mówię (akurat z kumplem Dzień Admina obchodziliśmy czyli mam prawo się mylić) ale pidgin chyba wymaga iksów?
Na listach dla niewidomych wszyscy mówią o instalacji i konfiguracji z asystą, potem przez pidgina można gadać...
ethanak napisał(-a):
Popraw mnie jesli coś źle mówię (akurat z kumplem Dzień Admina obchodziliśmy czyli mam prawo się mylić) ale pidgin chyba wymaga iksów?
Tak, Pidgin wymaga X.
Dokładniej to wygląda tak: jest sobie biblioteka libpurple do sieci IM. Z niej korzystają różne klienty, m.in. Pidgin (dla niego chyba powstała), ale również Finch (tekstowy klient, w ncurses). Pakiet pidgin-skype choć ma w nazwie pidgina, jest wtyczką dla libpurple, dzięki niej każdy klient z niej korzystający może (powinien) łączyć się ze skype'em (tzn. tekstowo, rozmów wideo i dźwiękowych ZTCW nie ma).
Tutaj jest trochę więcej informacji. Z tego co widać sa możliwe rozmowy głosowe.
Może to trochę z armaty do wróbla, ale freeswitch ma niezly support do skype.
Jest tylko trochę zabawy z kartami snd_dummy (alsa) i dialplanem (to serwer voip).
Pozdrawiam
;-)