Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem podobny do: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1469240 , http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?p=1324 … 1#post1324921
Partycja home została usunięta. Nowa została utworzona programem partycjonującym w instalatorze debiana, punkt montowania ustawiony na /home.
Po tej procedurze wszysto śmiga z małym wyjątkiem: emulatory terminala zaczynają w / zamianst w ~. Podobnie emacs po c-x c-f. Na innych terminalach (nie pod X) po zalogowaniu zaczynam w ~.
Rozwiącanie przez dodanie w .bashrc zmiany katalogu czy uruchamianie terminala ze zmianą katalogu (jak to na Ubuntu rozwiązali) działa, ale nie o to chodzi. Coś jest w systemie nie tak.
Ja mam w ogólnych ustawieniach swojego terminala coś takiego, jak katalog początkowy.
$HOME jest moim home.
finger #USER też mówi, że "Directory: /home/kilwar"
zobacz config swojego emulatora ewentualnie zrób mu dpkg-reconfigure
i na przyszłość jak prosi prosi o wynik polecenia to umieść je w znacznikach code
ewentualny komentarz obok ;)
Problem okazał się dziwniejszy. Mianowicie dotyczy on programów uruchamianych przez skróty klawiszowe (emulatory, emacs). Dokładniej: kiedy wykonam polecenie (w oknie Run)
gnome-terminal
terminal startuje w home. Kiedy przypiszę skrót klawiszowy do tego samego polecenia terminal startuje już w /. To samo z emacsem i wykonaniem w nim c-x c-f.
Więcej: kiedy w terminalu odpalonym ze skrótu klawiszowego wpiszę
gnome-terminal
nowy terminal też startuje w /. Kiedy terminal odpalę inaczej (tak, że zacznie w home) to nowe terminale uruchomione z niego też startują w home.
dpkg-reconfigure próbowałem - nie pomaga
Korzystam z gnome'a i compiza. Debian Squeeze.
Ostatnio edytowany przez kilwar (2010-07-30 20:10:47)