Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
pokonfigurowalem sobie pare rzeczy w eximie wg opisu http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_exim.html,
ale pare kwestii mi pozostalo:
1.local_domains mam ustawione tak: domainlist local_domains = @ : /etc/mail/local_domains
a jednoczesnie obsluge wielu domen tak:
virtusertable_alias: driver = redirect allow_fail allow_defer data = ${lookup{$local_part@$domain}lsearch{/etc/mail/virtusertable}} file_transport = address_file pipe_transport = address_pipe virtusertable_defaultalias: driver = redirect allow_fail allow_defer data = ${lookup{@$domain}lsearch{/etc/mail/virtusertable}} file_transport = address_file pipe_transport = address_pipe
wiec plik virtusertables ma postac:
user@domena.pl user mister@sample.com user2 @jakasdomena.pl user3
zamarzylo mi sie jednak, zeby na koncu dodac linijke, dzieki ktorej wszystkie emaile, ktore sa do dowolnego usera w domenach okreslonych w local_domains i nie zalapaly sie na wczesniejsze regulki, trafialy na okreslone konto.
czyli cos w rodzaju:
@local_domains tenusermaprzerypanebodostajepocztezdomen
i teraz pytanie, jaka powinna byc skladnia powyzszego, zeby to zadzialalo?
czyli jak dodamy nowa domene do /etc/mail/local_domains to od razu exim bedzie obslugiwal ta domene i przekierowywal na domyslne konto
2. Spamy i wirusy
tez wg tej strony sa odpowiednie regulki, tyle ze ja nie chce, zeby odrzucalo spamu lub wirusow, a jedynie w subject dodawalo na poczatku np ****SPAM**** lub ****WIRUS****
czyli jak trezba przerobic ponizsze regulki, zeby oscignac ten efekt?
exiscan: deny message = Znaleziono wirusa. \n\ Virus or other harmful content found: $malware_name delay = 1s malware = *