Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam mam problem z odtwarzaniem filmu w formacie MOD (film.MOD) Nie otwierają go odtwarzacze dvd ,wiec zmieniłem wpis na( film.mpg), próbowałem też z innymi formatami mpeg ,avi. Najlepiej działało na mpg i mpeg ale były problemy z głosem. Czy mencoderem da sie przerobić jakoś aby dobrze byl odtwarzany głos bez scinek? A jesli tak prosil bym o jakieś komendy żeby dobrze to przekonwertowac.Taki jest typ pliku dzwiękowego
Plik dźwiękowy Amiga SoundTracker (audio/x-mod)
Wg google to jest film z kamery JVC.
Co się dzieje w mplayerze
mplayer film.mod
?
ilin napisał(-a):
Wg google to jest film z kamery JVC.
Co się dzieje w mplayerzeKod:
mplayer film.mod?
mplayera nie posiadam ale kaffeine i VLC odtwarza film normalnie, problem jest w dvd gdy chcę odtworzyć plik.MOD, w ogole nie odczytuje filmu jak zmienie na mpg . To dvd odczytuje film, ale glos tnie i własnie było by wszystko fajnie gdyby nie ten przycinający głos. Na komputerze wszystko ładnie działa.
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-07-29 17:30:14)
To trzeba tak napisać od razu.
Czy twój odtwarzacz dvd bierze filmy avi ?
ilin napisał(-a):
To trzeba tak napisać od razu.
Czy twój odtwarzacz dvd bierze filmy avi ?
tak avi działa i mpg, kamerka to JVC właśnie nią było nagrywane , czyli da jakoś rade by działało z głosem płynnie? Myslalem że wystarczy tylko zmienic nazwe z MOD na mpg i już, niestety problem z dzwiękiem występuje głos tnie.
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-07-29 17:29:20)
mencoder plik.mod -ofps 25 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1000 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.avi
Tak powinno działać.
ilin napisał(-a):
Kod:
mencoder plik.mod -ofps 25 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1000 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.aviTak powinno działać.
Przekonwertowałem dzwięk juz wszystko fajnie tylko obraz jakiś taki teraz rozmyty nie da się tak żeby był taki jak na pliku mOD bo mi zmniejszyło obraz pliku z 55mb na 12mb a mi nie zależy na mniejszej pojemnosci pliku a jak najlepszej jakosci. A da sie jakoś inne polecenie ustawic by była lepsza jakość obrazu.
Zwiększ bitrate np: czterokrotnie
mencoder plik.mod -ofps 25 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=4000 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.avi
ilin napisał(-a):
Zwiększ bitrate np: czterokrotnie
Kod:
mencoder plik.mod -ofps 25 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=4000 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.avi
Dziękuję Ci, ale czy dało by sie jeszcze ciut lepiej ustawic, mam zwiększyc z 4000 na ile ? Bo teraz z 55mb przerobilo do 40mb.Jak zwiększyłem na 6000 to znowu głos tnie.
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-07-29 18:17:14)
Na wyczucie np 5-6 tysięcy :)
Spróbuj jeszcze takiego polecenia
mencoder plik.mod -ofps 25 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=5000:vhq=2:max_bframes=2:bvhq=1:nopacked:noqpel:nogmc:trellis:quant_type=h263:nointerlacing:chroma_me:chroma_opt:hq_ac:nolumi_mask:closed_gop:autoaspect -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.avi
ilin napisał(-a):
Na wyczucie np 5-6 tysięcy :)
Spróbuj jeszcze takiego poleceniaKod:
mencoder plik.mod -ofps 25 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=5000:vhq=2:max_bframes=2:bvhq=1:nopacked:noqpel:nogmc:trellis:quant_type=h263:nointerlacing:chroma_me:chroma_opt:hq_ac:nolumi_mask:closed_gop:autoaspect -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.avi
No to ostatnie polecenie najlepsze ,ale potem dzwięk troche sie przycinał. A nie dało by sie przerobić z MOD na mpg, bo w tym avi to jakies paski na obrazie są w porównaniu do wersji pliku.MOD. Najlepiej jak by taka jakość była jak oryginalna w MOD czyli mpg ale tylko ten głos żeby nie ciął.MPG dvd odtwarza wiec jest jakieś polecenie z mpg bo to chyba dlatego że w wersji avi i taka słaba jakosc?
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-07-29 18:40:45)
Pewnie że by się dało.
Ale spróbuj przekodować tylko dźwięk a obraz niech zostanie jaki był.
mencoder film.mod -ovc copy -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.mpg
ilin napisał(-a):
Pewnie że by się dało.
Ale spróbuj przekodować tylko dźwięk a obraz niech zostanie jaki był.Kod:
mencoder film.mod -ovc copy -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:mode=0 -o film.mpg
Jak przekodowałem tylko dzwięk tym poleceniem, to nie ma w ogóle obrazu ,a tylko sam głos i czasem jeszcze przycina :(
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-07-29 18:52:00)
No to masz mpeg2
mencoder film.mod -of mpeg -mpegopts format=dvd -srate 48000 -ofps 25 -ovc lavc -oac lavc -lavcopts vcodec=mpeg2video:vrc_buf_size=1835:keyint=15:vrc_maxrate=9800:vbitrate=6000:aspect=4/3:acodec=ac3:abitrate=192 -o film.mpg
ilin napisał(-a):
No to masz mpeg2
Kod:
mencoder film.mod -of mpeg -mpegopts format=dvd -srate 48000 -ofps 25 -ovc lavc -oac lavc -lavcopts vcodec=mpeg2video:vrc_buf_size=1835:keyint=15:vrc_maxrate=9800:vbitrate=6000:aspect=4/3:acodec=ac3:abitrate=192 -o film.mpg
Z tym mpeg2 działa tylko obraz teraz skacze i glos czasem zetnie. A na windowsie dało by się dobrze przerobić? Jakis sprawdzonym programem który możecie polecic?Z mod na mpg lub mpeg?
Sprawdzałeś jak w kompie idą te przekosowane kawałki ?
Sprawdź w mplayerze czy ten oryginalny mod się nie przycina.
Bo to może być problemem.
Dlatego potem wychodzą cuda na kodowaniu.
Na windowsa nie wiem.Nie używam. :)
ilin napisał(-a):
Sprawdzałeś jak w kompie idą te przekosowane kawałki ?
Sprawdź w mplayerze czy ten oryginalny mod się nie przycina.
Bo to może być problemem.
Dlatego potem wychodzą cuda na kodowaniu.
Na windowsa nie wiem.Nie używam. :)
W mplayerze ten oryginalny mod działa dobrze nie przycina.Odtworzyłem w mplayerze beż żadnych dodatkowych opcji
mplayer film.MOD
W innych odtwarzaczach wideo (kaffeine,VLC) też wszystko dobrze.To tylko takie problemy pojawiają się na odtwarzaczach DVD.Spróbowałem na windowsie przerobic programem MOD converter i wszystko dobrze przerobiło , niestety ten program na windows jest w wersji trial i tylko pare mb przerabia a nie całość pliku.Nie konwertuję pików codziennie więc szukam jakiegoś darmowego rozwiązania. Zwłaszcza że to komuś chcę to przerobic ,bo to plik z weselem i bardzo tej osobie zależy żeby obejrzeć na telewizorze na swoim dvd.
Możesz spróbowac jeszcze programu avidemux.
Jeśli bezpośrednio nie łyknie MODa to moze weźmie któryś z tych przerobionych mencoderem o dobrej jakości i tam poeksperymentujesz.
ilin napisał(-a):
Możesz spróbowac jeszcze programu avidemux.
Jeśli bezpośrednio nie łyknie MODa to moze weźmie któryś z tych przerobionych mencoderem o dobrej jakości i tam poeksperymentujesz.
Zainstalowałem ten avidemux otwiera on avi jak i pliki MOD ale nie mam pojęcia jak to przerobić. Jest obraz,dzwięk i format a nie ma opcji konwertuj.Mam go z graficzną nakładką GTK. Jednak nie mogę go nawet na pełen ekran ustwić i nie widzę całej dolnej częsci.tu
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-07-30 10:47:25)
Tam nizej już nic nie ma. (pewnie to masz przez ten motyw gtk) u mnie jest maly.
Parametry ustawiasz w okienkach Obraz Dźwięk i Format.
Potem dajesz Zapisz.
ilin napisał(-a):
Tam nizej już nic nie ma. (pewnie to masz przez ten motyw gtk) u mnie jest maly.
Parametry ustawiasz w okienkach Obraz Dźwięk i Format.
Potem dajesz Zapisz.
Dziękuję , działa jednak znowu są scięcia głosu.Ustwaiłem tak ,aby obraz kopiowalo i dzwięk. Teraz sprawdzam z innym parametrem dzwięku.Bo obraz chcę zostawić taki jak był w MOD czyli wybieram kopiuj.Format wybrałem MPEG-PS (A+V) ,a zapisałem plik w nazwie jako film.mpeg .Jaką mam tą nazwę zapisac pliku z koncówką mpg,mpeg czy może inną?
Ostatnio edytowany przez zaurer (2010-07-30 11:36:44)
Strony: 1