Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam problem z wpisami w pliku strefy odwrotnej a mianowiecie mam domene firma.edu.pl oraz poddomene inf.firma.edu.pl. Jak wydelegować część strefy odpowiedzialną za inf.firma.edu.pl ? Znalazłem na [url]http://newbie.linux.pl/wydruk.php?wydruk=35&show=artykul/url] artykuł w którym jest wątek delegacji poddomen lecz niestety nie wiem nadal jak to zrobić na moim przykładzie. Będę wdzięczny za pomoc.
$TTL 3D @ IN SOA ns.firma.edu.pl. . ( 2010070102 ; Serial 28800 ; Refresh 7200 ; Retry 604800 ; Expire 86400) ; Minimum TTL IN NS ns.firma.edu.pl. IN NS arwena.nask.waw.pl. ; ;=============================================================== ; ; Pointer Records -- Point to records you have in ; your forward zone file. ; . 3 IN PTR ns.firma.edu.pl. 41 IN PTR www.firma.edu.pl. 45 IN PTR inf.firma.edu.pl. ;
rozumiem ze chodzi o obsluge czesci odwrotnego dns na innym nameserwerze ...
jezeli chesz delegowac mniej niz cala podsiec /24 to musisz uzywac CNAME ... jezeli chesz wydelegowac cala podsiec to uzywasz normalnie wpisow NS
Strony: 1