Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam w domu router , na którym otwieram i zamykam porty. Niestety jest on ubogi w funkcje, ale nie ma też funkcji forward all czyli wszystkich portów na dany IP :(
Chcę udostępnić sobie mysql na zewnątrz, ale z zabezpieczeniem że z konkretnego IP będzie tylko wpuszczać.
Tu moje pytanko jaką dodać regułę do iptables żeby najpierw sprawdził, czy może wpuścić IP na port 3306 jeśli nie to ma połączenie odrzucić.
Zrobiłem tak , ale niestety nie działa
iptables -A INPUT -i eth0 -s XX.XX.XX.XXX -p tcp --destination-port 3306 -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --destination-port 3306 -j DROP
Nie wykonuje DROP , będę bardzo wdzięczny za pomoc
Ostatnio edytowany przez redelek (2010-07-27 10:54:00)
Polecam domyślną politykę ustawić na DROP a wtedy tylko wystarczy powiedzieć kto ma mieć dostęp.
U mnie to zadziałąło:
iptables -A INPUT -i eth0 -s XXX.XXX.XXX.XXX -p tcp --dport 3306 -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 3306 -j DROP
Pytanie jeszcze co u Ciebie dokładnie nie działa, czy regułki czy po prostu nie możesz połączyć się z MySQL?
OKI mój błąd działa. dzięki
Strony: 1