Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam problem z uruchomieniem nakładki na program Maxima o nazwie Wxmaxima. Maxima to program do przeprowadzania obliczeń. W sieci podają informację, że sprawę rozwiązuje dodanie do /etc/hosts następującej linii:
127.0.0.1 localhost
moj /etc/hosts:
próbowałem wszelich opcji ale żadna nie pomogla
root@torpeda:/etc# cat hosts # to było przed wszelkimi zmianami 127.0.1.1 torpeda.chello.pl torpeda #127.0.0.1 localhost #127.0.0.1 torpeda # dodane aby maxima dzialala 127.0.0.1 torpeda.chello.pl torpeda ##### The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback fe00::0 ip6-localnet ff00::0 ip6-mcastprefix ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters root@torpeda:/etc#
Odpowiedzieć sobie trzeba co na celu ma dodanie tego typu linii - czy raczej jej modyfikacja.
127.0.0.1 ma wskazywać na localhost - nie potrafię wskazać sensownego powodu dla którego należałoby wpisać coś innego.
Plik hosts jest czytany przed odpytaniem dns o adres ip domeny. Więc jeśli problem leży w rozwiązaniu nazwy domeny maxima należy podać parę adres ip - nazwa domeny.
Jednak wątpię czy ma to związek - zakładam, że sprawdziłeś czy nazwa jest rozwiązywana.
nie sprawdziłem i zbytnio nie wiem jak to zrobic.
próbowałem jedynie trzech opcji, po kolei osobno oczywiscie:
127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 torpeda
127.0.0.1 torpeda.chello.pl torpeda
A testowałeś
127.0.0.1 localhost torpeda torpeda.chello.pl
Nie wgłębiałem się w Maxima ale z tego co piszesz taki wpis powinien załatwić sprawę + na wszelki, wielki reset maszyny. Jak znajdę chwilę a nadal będziesz tkwił w tym samym punkcie to sprawdzę to cudo ;)
dopisałem do /etc/hosts
127.0.0.1 localhost torpeda torpeda.chello.pl
reboot i nadal nie moge się połaczyć z serwerem
potem jeszcze na wszelki wypadek usunąłem pozostałe wpisy z /etc/hosts tak aby został wyłącznie powyszy wpis. Reboot i też nie pomogło.
Witam
czy mogły ktos zerknać na informację ze strony wxmaxima :
" Linux
Problem 1. Invalid entry for localhost in /etc/hosts file.
Solution: Make sure there is an entry that matches: 127.0.0.1 localhost, otherwise wxmaxima and/or xmaxima will be unable to resolve "localhost" to a valid IP and then fail with "maxima terminated". "
i powiedzieć mi jak powinnien wyglądać plik /etc/hosts bo cały czas mam problem z uruchomieniem tego cuda.
Ja juz probowałem prawie wszystkich opcji i nie chcę się włączyć poprawnie.