Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Był sobie Jaś i Małgosia. Jaś ma laptopa i Małgosia ma laptopa. Jaś trzyma na swoim komputerku gołe baby i zazdrośnie ich pilnuje, Małgosia na swoim - zdjęcia z wieczoru panieńskiego (wciąż ma moralniaka). Oprócz tego to tu, to tam są wspólne zdjęcia z wakacji, z wesela, z wycieczki. I te wspólne zdjęcia Jaś i Małgosia chcą trzymać na serwerze. Serwer to klasyczny blaszak, na którym i Jaś i Małgosia mają swoje konta.
Reasumując: na blaszaku jest partycja /dane, gdzie będą wspólne zdjęcia, na blaszakowym koncie Jasia - dostęp dla Jasia z laptopa Jasia, na blaszakowym Małgosi - dostęp dla Małgosi z jej laptopa.
Pytanie 1 - config samby, przy czym na swoje wchodzą na hasło, na wspólne - może być wspólne hasło albo bez; na swoich kontach mają pełne prawa, na wspólnym też:
[homes] comment = Jaś i Małgosia path = /dane writable = yes browseable = yes guest ok = no valid users = Jaś Małgosia write list = Jaś Małgosia [Jaś] comment = Jaś path = /home/Jaś writable = yes browseable = yes #czy to oznacza, że jest widoczny dla Małgosi ale niedostępny? valid users = Jaś write list = Jaś [Małgosia] comment = Małgosia path = /home/Małgosia writable = yes browseable = yes valid users = Małgosia write list = Małgosia
Oczywiście tworzę Jasia i Małgosię w sambie;
Pytanie 2
Udostępnianie plików. Sieciowe rozumiem mam załatwione, teraz chodzi o lokalne, czyli dostęp z pełnymi prawami Jasia/Małgosi ze swojego konta na blaszaku do partycji /dane - jak to ugryźć? Stworzyć grupę dane, nadać jej pełnię praw i dodać do niej Jasia i Małgosię? Przy okazji dostęp do /dane w sieci mógłbym uzyskać przez wpis force group dane?
Czyli - swoje tajemnice trzymają na laptopach i na swoich kontach na blaszaku, a na wspólną partycję mogą dowolnie wrzucać czy usuwać wedle uznania, zarówno przez sieć, jak i lokalnie, logując się na blaszak.
Liczę na Wasze sugestie ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-14 05:59:33)
Na własnych kontach, user jaś grupa jaś i analogicznie w przypadku małgosi, do tego odpowiedni umask dla usera i grupy, w sambie odpowiednie uprawnienia (valid users, write list itp)
Konto wspólne najlepiej suid dla katalogu, wtedy tworzone pliki maja grupę tego katalogu a nie usera, który tworzy pliki/katalogi, do tego oczywiście odpowiedni umask. Albo lepki bit dla katalogu (jak w linuksowym /tmp) wtedy tylko właściciel pliku może go usunąć/zmienić nazwę.
Albo ACL.
Zwróć uwage na konfig samby, zwalaszcza jak uzywasz force user/group.
Dzięki,
Samba w zasadzie działa, pozostała partycja /dane dostępna lokalnie.
andreq napisał(-a):
....
Konto wspólne najlepiej suid dla katalogu, .....
Nie chodzi o konto wspólne na serwerze, tylko dostęp do partycji /dane na pełnych prawach zarówno dla Jasia z jego konta, jak i Małgosi, z jej konta. Na razie /dane wygląda tak:
drwxrwx--- 12 Jaś users 4096 lip 13 20:06 dane
ale czuję, że to nie jest najlepsze rozwiązanie.
To ustaw prawa na:
drwxrws--- 12 Jaś users 4096 lip 13 20:06 dane
Wtedy w tym katalogu wszystkie nowo tworzone pliki i katalogi będą należały do grupy users (w twoim przykładzie), dodajesz Małgosię i Jasia do grupy users i ustawiasz odpowiednia maskę dla nowo tworzonych plików/katalogów tak aby grupa users miała do nich odpowiednie prawa dostępu.
dlaczego przeplacasz. ja ostatnio placilem tu 5.20+VAT
lubomir napisał(-a):
dlaczego przeplacasz. ja ostatnio placilem tu 5.20+VAT
Urzekł mnie urokiem osobistym ;)
andreq napisał(-a):
... dodajesz Małgosię i Jasia do grupy users i ustawiasz odpowiednia maskę dla nowo tworzonych plików/katalogów tak aby grupa users miała do nich odpowiednie prawa dostępu.
Z tym ustawieniem maski to nie kumam - mam umask globalny, na partycję /dane raczej nie nałożę, bo partycja jest w ext3. Pozostają wpisy do .bash_profile. Ale czy to zadziała, jeśli Małgosia używa windowsa?
W tej chwili - jak pisałem, na partycji są prawa 770 (rekurencyjnie) ale wszystko co tworzą Jaś i Małgosia spod linuksa ma prawa 751 (nie sprawdzałem jeszcze uprawnień plików tworzonych spod windowsa).
Edyta:
create mask = 0770 directory mask = 0770
chyba załatwia sprawę ;)
...chyba nie, bo tylko w sambie a lokalnie pliki mają uprawnienia 644 a foldery 755
a zależałoby mi, żeby i lokalnie i w sieci tworzone pliki i foldery miały 770 :(
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-15 20:58:40)
W sambie dodaj:
force create mode = 0770 force directory mode = 0770
a w linukse w .bash_profile
umask 007
andreq napisał(-a):
W sambie dodaj:
Kod:
force create mode = 0770 force directory mode = 0770
Tak zrobiłem i działa w sambie.
andreq napisał(-a):
a w linukse w .bash_profile
Kod:
umask 007
Natomiast lokalnie, przy umask 003 w .bash_profile mam prawa 770 na tworzonych katalogach, czyli takie jak chcę ;)
W suidy i sguidy nie będę ingerował, bo na partycji nie ma programów tylko dane (zdjęcia, muzyka, itp.).
Dzięki za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-16 08:10:33)
Jednak myliłem się. W .bash_profile musi być umask 007 - tak jak pisałeś - wtedy foldery mają uprawnienia 770 a pliki 660, czyli tak, jak chcę. Dodatkowo, żeby umask działał na gnome, trzeba ustawić 007 w /etc/profile bo bez tego umask w X-ach jest standardowy umask 0022.
Dla fluxboksa umask ustawia się w .xinitrc, bo wpis w .bash_profile działa tylko w konsoli. Przy takim ustawieniu, foldery/pliki tworzone lokalnie przez użytkowników mają prawa 770/660.
Powiedzmy, że temat umask na razie mamy zamknięty.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-16 19:01:12)
A Małgosia ma ta samą grupy główną co Jaś, bo w przeciwnym wypadku nie uciekniesz przed SGID dla katalogu.
andreq napisał(-a):
A Małgosia ma ta samą grupy główną co Jaś, bo w przeciwnym wypadku nie uciekniesz przed SGID dla katalogu.
Nie, jej gid to Małgosia
Właśnie problem jest tego rodzaju, że Jaś czy lokalnie czy zdalnie tworzy pliki i katalogi przynależne do Jaś Jaś, a Małgosia do Małgosia Małgosia - tak są listowane na serwerze. Małgosia z konta na serwerze może kasować pliki Jasia ale nie foldery.
Jeśli jednak wylistuję /dane na kompie zdalnym, to pliki i katalogi Jasia należą do Jaś ssmtp a pliki tworzone na tym samym kompie zdalnym przez Małgosię z jej konta należą do Małgosia Małgosia
:)
Edyta:
Wygląda na to, że
chmod g+s /dane
załatwia sprawę.... Niezależnie, kto i gdzie tworzy plik, to przynależy on do tworzącego i do grupy users
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-24 13:03:12)
ippo76 napisał(-a):
Edyta:
Wygląda na to, żeKod:
chown g+s /danezałatwia sprawę.... Niezależnie, kto i gdzie tworzy plik, to przynależy on do tworzącego i do grupy users
No bo to jest SGID dla katalogu, wszystkie nowo tworzone pliki katalogi mają grupę tego katalogu. ;-)
Mam teraz problem w drugą stronę - montuję sobie z palca zasób windowsa poleceniem
sudo mount -t cifs -o user="user",password="password" //windows/pliki /mnt/samba
Katalog /mnt/samba należy do Jaś users ale po zamontowaniu przez sudo właściciel zmienia się na root root a uprawnienia zmieniają się na drwxr-xr-x, czyli Jaś może sobie pooglądać ale nie może modyfikować. Po stronie windowsa ma pełne uprawnienia, więc problem jest po stronie serwera. Próbuję dodać odpowiedni wpis do /etc/fstab ale nic z tego....
Edyta:
Nie wiem czy to po bożemu ale działa:
sudo mount -t cifs -o rw,uid=Jaś,gid=users,user="user",password="password" //windows/pliki /mnt/samba
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-25 13:49:09)
-o "uid=1000" lub podobnie do mount :P