Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jestem nowym użytkownikiem debiana i jest w zasadzie pierwszy linux na ktorym pracuję. Od wczoraj walczę z wifi, wygląda na to, że kartę wykrywa, karta działa ale ciągle mam status rozłączony. Zrobiłem wszystko według poradnika, zainstalowalem madwifi.
lspci:
0c:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
iwconfig:
lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wifi0 no wireless extensions. ath0 IEEE 802.11g ESSID:"House" Nickname:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: 94:0C:6D:B6:2C:09 Bit Rate:48 Mb/s Tx-Power:17 dBm Sensitivity=1/1 Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=66/70 Signal level=-30 dBm Noise level=-96 dBm Rx invalid nwid:11 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Lenny, nie za bardzo rozumiem pierwsze pytanie : p połączenie konfiguruje za pomocą Ustawień sieci w centrum sterowania.
MarginOfError napisał(-a):
Lenny, nie za bardzo rozumiem pierwsze pytanie : p połączenie konfiguruje za pomocą Ustawień sieci w centrum sterowania.
Centrum sterowania?? Czyżby KDE?
Pytanie o tyle zasadne, że np. network manager w lennym ma problemy z wifi, zwłaszcza jeśli sieć jest szyfrowana.
Mi się wydaje że masz połaczenie z AP
ath0 IEEE 802.11g ESSID:"House" Nickname:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: 94:0C:6D:B6:2C:09
ping 212.77.100.101
działa ?
ping bez końca wyrzuca linijki w stylu:
64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=1 ttl=249 time=53.7 ms
Jeśli ten network manager ma problem z szyfrowaną siecią, to czym najlepiej skonfigurować? Szyfrowanie WPA2.
Wygląda na to, że ilin ma rację i masz połączenie.
Ja używam wicd, dla lennego jest w backportach ale skoro masz połączenie, to nie ma sensu.
A strony www ładuje?
Hm, ciekawe, jak wchodzisz na DUGa? ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-20 12:58:07)
Ups, przepraszam, zapomniałem odłączyć kabel, teraz już ping nic nie wyrzuca.
Czyli wykrywa sieć ale nie łączy. Tutaj masz opis, jak dodać repozytorium backports. Potem
aptitide update aptitude install wicd
A jakiego środowiska używasz?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-20 13:07:31)
Poszło. Wszystko śmiga po instalacji wicd. Wielkie dzięki : ) Teraz zastanawia mnie jedno. Wicd jest odpowiedzialny za połączenie, a podczas uruchamiania odnosze wrazenie ze próbuje nawiązać połączenie sieciowe nim wicd zostaje uruchomiony, a to dość mocno wydłuża czas startu systemu. Jak się tego pozbyć ?
A tego to ja już nie wiem ;) Chodzi o to, żeby sieć inicjował nie networ tylko wicd?
I napiszże do cholery, jakiego środowiska używasz ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-20 13:31:29)
Prawdopodobnie chodzi o to : p
GNOME
Ostatnio edytowany przez MarginOfError (2010-07-20 13:32:31)
Właśnie, też używałem wicda z gnome, bo ten network-manager jest żałosny jak polska muzyka popularna ;)
Zainstaluj pakiet sysv-rc-conf i za jego pomocą wyłącz net czy network - nie pamiętam, jak to się nazywa w debianie - jednocześnie upewniając się, że wicd jest zaznaczony do automatycznego startu.
Programik jest konsolowy ale intuicyjny, z tym że nie pamiętam kótry runlevel jest domyślny w debianie - 2 albo 3? Na wszelki wypadek odznacz [X] na obu levelach i zrestartuj kompa. Jeśli nie osiągniesz zamierzonego efektu, to przywróć ustawienia wyjściowe i czekaj na kogoś mądrzejszego ode mnie...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-20 13:38:37)
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale odznaczyłem wszędzie networka, na 2 i 3 nawet nie był zaznaczony. Póki co po reboocie jednak wszytsko działa, wicd startuje. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc : )
MarginOfError napisał(-a):
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale odznaczyłem wszędzie networka, na 2 i 3 nawet nie był zaznaczony. Póki co po reboocie jednak wszytsko działa, wicd startuje. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc : )
Spoko. Ale teraz Ci nie startuje łączenie z siecią przed załadowaniem wicd?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-20 14:32:09)
Jeżeli w systemie jest Wicd - to Network Managera najlepiej usunąć z systemu.
Ten program (NM), póki jest w systemie, zawsze będzie próbował dobrać się do połączenia.
Ja, jak instaluję jakiegoś Linuxa, to zawsze sprawdzam, czy przypadkiem nie ma w nim Network Managera i Pulseaudio.
Jeśli są - natychmiast wywalam, bez nieuzasadnionej zwłoki ;)