Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-02-10 19:38:08

Small - Użytkownik

Small
Użytkownik

Debian Squeeze - problem z instalacją, nie działa klawiatura...

Witam.

Pobrałem obraz "debian-testing-i386-CD-1.iso", wypaliłem na płycie i klawiatura działa mi jedynie na czarnym ekranie z logiem Debiana natomiast po wybraniu standardowej instalacji i przejściu do niebieskiego ekranu ani klawiatura ani myszka już nie działają.

Moja klawiatura i myszka to zestaw - Logitech Cordless Wave Desktop.

Próbowałem również uruchomić instalator z Windowsa ale niestety dostaję komunikat, że Debian Squeeze nie współpracuje z Windows7.

Proszę o pomoc.

Dziękuję

#2  2010-02-10 20:14:33

blinki - Użytkownik

blinki
Użytkownik
Serwis

Re: Debian Squeeze - problem z instalacją, nie działa klawiatura...

może zrezygnuj z wersji testing i wybierz stable. najlepiej chyba lenny albo sid

edit.
ew. wybiesz opcje graphic install

Ostatnio edytowany przez blinki (2010-02-10 20:15:25)

Platforma Systemowa: Debian 5.0 lenny | KDE 4.3.2
PC: FS Amilo li 3710 | DualCore 2.0GHz/3GB/Intel GMA X4500
Przeglądarka: Opera (Firefox sux^^)

#3  2010-02-11 00:05:56

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

sid to na pewno nie stable ale polecam

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#4  2010-02-11 01:18:34

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

A sprawdzałeś na instalatorze Lennego? Możliwe, że to tylko testowy instalator niedomaga... Jeżeli tak, to możesz zainstalować Lennego, a potem zaktualizować. Albo jeszcze inaczej - jeżeli instalator Lennego działa i masz połączenie z netem dające się skonfigurować z poziomu instalatora, to możesz instalować z obrazu businesscard Lennego w trybie expert i wybrać w którymś tam kroku (wersja Debiana do zainstalowania, czy coś w ten deseń) Squeeze lub Sid i cała instalacja poleci bezpośrednio z sieci - z repozytorium wybranej wersji.

#5  2010-02-11 07:12:31

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

ArnVaker napisał(-a):

A sprawdzałeś na instalatorze Lennego? Możliwe, że to tylko testowy instalator niedomaga... Jeżeli tak, to możesz zainstalować Lennego, a potem zaktualizować. Albo jeszcze inaczej - jeżeli instalator Lennego działa i masz połączenie z netem dające się skonfigurować z poziomu instalatora, to możesz instalować z obrazu businesscard Lennego w trybie expert i wybrać w którymś tam kroku (wersja Debiana do zainstalowania, czy coś w ten deseń) Squeeze lub Sid i cała instalacja poleci bezpośrednio z sieci - z repozytorium wybranej wersji.

ja zazwyczaj robię tak jak piszesz w ostatnim zdaniu. Mimo to klawiatura jest potrzebna, bo zawsze trzeba coś klepnąć (nazwę hosta, hasło roota).
Mimo wszystko do instalacji zastosuj zwykłą klawiaturę PS2 lub USB. To bezprzewodowe dziadostwo zadziała Ci pewnie dopiero po zainstalowaniu systemu.
Przykłądy z życia:
- klawiatura USB zadziałała dopiero po przestawieniu w BIOS-ie
- system win98 nie zainstalował się z klawiaturą USB pomimo prawidłowego ustawienia BIOS-u (potrzebuję jeszcze tego systemu do specyficznych programów)
- klawiatura bezprzewodowa na moim starym blaszaku działała bez problemu jeszcze z Debianem Woody (jak w jądrze włączone to i w systemie zadzaiła)
Z doświadczenia - podobnie jak ArnVaker - odniosłem wrażenie, że testowe obrazy instalatora są skopane. Czyli obraz stable + aktualizacja, ale jeszcze na poziomie BaseSystem. Lub obrazy (netinstal ewentualnie businesscard) i wybór systemu.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#6  2010-02-11 08:15:33

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

A ja Was popieram. Jak coś nie działa, zwłaszcza klawiatura i myszka to trzeba się cofnąć a nie iść do góry. Na lennym na pewno podziała a potem zrobisz sobie upgrade do testinga jak będziesz chciał i to chyba będzie najprostsze.
Ale przy klawiatirach na usb przestawienie opcji  usb keyboard na Enable w biosie może się okazać kluczowe :)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#7  2010-07-19 09:11:26

s4ncho - Nowy użytkownik

s4ncho
Nowy użytkownik

witam

w debianie jestem nowy. wczesniej troche używałem kubuntu.

mam podobny błąd. klawiatura m$ natural 4000.
cofnięcie do lennego raczej odpada bo nie ma sterowników do karty sieciowej.
z bug-a poniżej wynika że to wina wersji kernela:
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=569740

znalazłem jakiegos archiwalnego netboot-a squeeza (z jądrem 2.6.32), klawiatura działa, net też,
ale znajduje na necie modułów do tej wersji jądra i w związku z tym nie mogę przejść kroku partycjonowania.

macie może jakieś pomysły?

pozdrawiam
Marcin

#8  2010-07-19 09:49:26

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Jeśli tego nie próbowałeś, to jeżeli to testing to spróbuj bez xorg.conf odpalić:

Kod:

mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.old

restart i zobacz
Jeżeli to nie pomoże, to wygeneruj sobie nowy xorg:

Kod:

X -configure
mv /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

A o co chodzi z tym partycjonowaniem? Nie wykrywa Ci dysku przy instalacji, bo nie rozumiem :)

Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-19 10:00:39)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#9  2010-07-19 10:57:20

s4ncho - Nowy użytkownik

s4ncho
Nowy użytkownik

dzięki marg1 za szybką odpowiedz.
Problem występuje niestety podczas instalacji a nie na zainstalowanym już systemie. Wiec X-ów jeszcze nawet nie mam :/

Próbowałem z aktualnymi instalatorami na cd testing-a i instalatorem sieciowym (netboot/netinstall - odpalany bezpośrednio z gruba, wybiera sie jądro i initrd i reszte ściąga z sieci, ale instalacja przebiega tak samo) dla lennego i testinga.
- lenny instalator netboot (przez internet) - klawiatura działa, internet nie działa.
- aktualny instalator Squeeze netboot - klawiatura nie działa:/
- aktualny instalator Squeeze z cd - klawiatura nie działa:/
- stary installator squeeze netboot [kernel 2.6.32-costam]  - klawiatura działa, internet działa (na tym samym sprzecie instalowałem z niego jakiś czas temu), teraz komunikat że nie ma na necie dodatkowych modułów do tej wersji jądra. Instalacja staje na wykrywaniu dysku.

Jak będę w domu może poszukam jakiś iso sprzed kilku tygodni z testinga (z tą samą wersją kernela co mam w archiwalnym netboot-cie) wtedy nie powinno być komunikatu o niemożliwości ściągnięcia z sieci modułów do tego jądra. Innych pomyśłów narazie brak :/

Dodano:
ktoś może orientuje się czy są gdzieś archiwizowane obrazy iso dla testing-a?
udalo mi się znaleść na torentach z marca ale 0 udostępniających:(

Dodano 2:
ok. nieaktualne. Wczoraj uaktualnili wersje instalatora i klawiatura znowu działa.
Squeeze już smiga;)

Ostatnio edytowany przez s4ncho (2010-07-20 08:35:44)

Stopka forum