Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio stalem sie posiadaczem dwoch zabytkowych laptopow z procesorem 486, 3 mb ramu i jakies 200 mb dysk twardy, postanowilem sobie postawic na tym linuxa, szukalem wiec po necie jednak jakos nie moglem znalesc zadnego rozwiazania :(, moglby mi ktos powiedziec co idzie na tym odpalic oprocz winshita 3.11 ;P
I co moglby ktos mi pomoc w tej sprawie ??
Tutaj masz spis paru dystrybucji uruchamialnych na 486
http://www.google.com/search?client=opera&rls=e … &oe=utf-8
Ale przy 3 mb ramu to okienek Ci nie wróżę.
wiadomo ze przy 3 mb ramu okienek nie odpale, ale mi konsola wystarczy :)
Przeszukalem troszke tych stronek i doszedlem do wniosku ze polowe linkow nie dziala, czy zna ktos jakas stronke gdzie jest to dokladnie opisane i wszystko idzie sciagnac ?? nie musi byc to po polsku oczywiscie
Poprobowac to znaczy ?? Ja jeszcze az taki dobry nie jestem :)
Znaczy, zainstalować dystrybucję z takim jądrem. Ale jak wspomniała BiExi nie zrobisz dużo z takim sprzętem, chyba, że chcesz się pobawić.
No wlasnie chce sie pobawic :), czasem mi sie nudzi i bym sie troche nauczyl ;P
To weż jakieś distro z krenelem 2.0.* i baw się. :)
3 piętro, zamknięte oczy i bardzo lekki chwyt. Potem słaby trzask i po kłopocie :)
A gdzie cos takiego moge sciagnac ?? I wogole jest problem bo te laptopy nie maja cdromu hehe :), to juz beda ekstremalne doznania ;P
http://www.slackware.at/data/slackware-3.3/
Piszą, że powinno pracować na maszynie 2 MB zalecane jest 4 MB, więc z trzema też można kombinować.
Znajdziesz tam instrukcję instalacji po angielsku w pliku INSTALL.TXT.
3 piętro, zamknięte oczy i bardzo lekki chwyt. Potem słaby trzask i po kłopocie :)
Pamiętajmy o środowisku naturalnym. :)