Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
pobawiłem się trochę w dr Frankensteina i posklejałem z jakiś pierdoł w necie formularz do wysyłania maili ale..
na jedna skrzynkę (wp.pl) wiadomości przychodzą poprawnie a na drugą (nazwa.pl) albo krzaczki albo bez polskich znaków
nie wiem w którym miejscu co pomieszałem ale nie wiem co zrobiłem źle...
<?php if (count($_POST)) { $adresat = 'nobody@test.org'; @$email = $_POST['email']; @$uwagi = $_POST['uwagi']; @$nazwisko = $_POST['nazwisko'] ; @$imie = $_POST['imie'] ; @$ulica = $_POST['ulica'] ; @$miasto = $_POST['miasto'] ; @$kod_pocztowy = $_POST['kod_pocztowy'] ; @$telefon= $_POST['telefon'] ; @$e_mail= $_POST['e_mail'] ; @$dowod = $_POST['dowod'] ; @$pesel = $_POST['pesel'] ; @$nip = $_POST['nip'] ; @$mac = $_POST['mac'] ; @$pppoe = $_POST['pppoe'] ; $wiadomosc = $nazwisko." ".$imie."\n".$ulica."\n".$kod_pocztowy." ".$miasto."\ntel.".$telefon."\n".$e_mail."\nNr dowodu: ".$dowod."\nPESEL: ".$pesel."\nNIP: ".$nip."\n".$mac."\nUstawiono PPPoE: ".$pppoe."\n\nUwagi dodatkowe: \n".$uwagi ; $header = "From: blech@nope.pl \nContent-Type:".' text/plain;iso-8859-2"'."\nContent-Transfer-Encoding: 8bit"; if (mail($adresat, $email, $wiadomosc, $header)) echo '<p>Wiadomość wysłana poprawnie</p>'; else echo '<p><b>Błąd!/b><br />spróbuj ponownie</p>'; } else { ?><html><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"></head></html> <body> <div> <form action="?" method="post"> Tytuł wiadomści: <input type="text" name="email" /><br /> Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" /><br /> Imię: <input type="text" name="imie" /><br /> Ulica: <input type="text" name="ulica" /><br /> Miasto: <input type="text" name="miasto" /><br /> Kod pocztowy: <input type="text" name="kod_pocztowy" /><br /> Telefon: <input type="text" name="telefon" /><br /> E-mail: <input type="text" name="e_mail" /><br /> Nr dowodu: <input type="text" name="dowod" /><br /> PESEL: <input type="text" name="pesel" /><br /> NIP: <input type="text" name="nip" /><br /> MAC: <input type="text" name="mac" /><br /> Ustawiono PPPoE: <input type="text" name="pppoe" /><br /> <br /> Uwagi dodatkowe:<br /><textarea name="uwagi" cols="30" rows="6">brak</textarea><br /> <input type="submit" value="Wślij" /> </form> </div> <?php } ?> </body>
do tego niech ktoś mi wytłumaczy jak mam w końcu zapisywać pliki z jakim kodowaniem i jakimi meta tagami żeby wypluje były z polskimi znaczkami, zawsze mam tyle z tym problemów ze więcej robię kodowanie niż to co chce zrobić
mail z wp.pl:
Tytuł: Wiadomość testowa Content-Type: text/plain;iso-8859-2 Content-Transfer-Encoding: 8bit treść: Brzęczyszczykiewicz Grzegorz Łękołody. 00-000 Chrząszczyżewoszczyce tel.000-111-222 noname@test.pl Nr dowodu: AVE66655 PESEL: 885566521 NIP: 1244854 00-00-00-00-00 Ustawiono PPPoE: tea Uwagi dodatkowe: nope
mail z nazwa.pl
Temat : WiadomoÅÄ testowa Brzczyszczykiewicz Grzegorz koody. 00-000 Chrzszczyewoszczyce tel.000-111-222 noname@test.pl Nr dowodu: AVE66655 PESEL: 885566521 NIP: 1244854 00-00-00-00-00 Ustawiono PPPoE: tea Uwagi dodatkowe: nope
p.s.
serwer z którego wysyłam maile jest u mnie w domu, tak wiec mam pełen dostęp
Ostatnio edytowany przez urbinek (2010-07-14 16:29:08)
urbinek napisał(-a):
Kod:
... $header = "From: blech@nope.pl \nContent-Type:".' text/plain;iso-8859-2"'."\nContent-Transfer-Encoding: 8bit"; ... } else { ?><html><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"></head></html> ... } ?>
Raz stosujesz jedno kodowanie a drugi raz drugie. :)