Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-07-13 06:48:38

PrivateEco - Nowy użytkownik

PrivateEco
Nowy użytkownik

Serwer DHCP - 2 numery IP dla jednej karty sieciowej

Czesc!

Jestem tu po raz pierwszy zatem Witajcie i od razu do rzeczy:). Ponizej zamieszczam kawalek konfiguracji z 'dhcpd.conf':

Kod:

host XXX { 
        hardware ethernet 00:01:02:03:04:05;
        fixed-address 192.168.1.232;
}

Host XXX to WindowsXP. Chcialbym przydzielic mu 2 adresy IP. Drugi, z innej podsieci np. 192.168.2.232, powinien byc przydzielany dla tej samej karty sieciowej. W konfiguracji NIC pod Windows XP mozna przydzielic recznie 2 adresy. Czy jest to mozliwe via 'dhcpd'?

Pozdrawiam
MaG

#2  2010-07-13 08:47:56

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Re: Serwer DHCP - 2 numery IP dla jednej karty sieciowej

Z dhcp przydzieli Ci tylko jeden :P
a drugi możesz sobie ustawić ręcznie w alternatywnej konfiguracji

#3  2010-07-14 09:07:32

PrivateEco
Nowy użytkownik

Rozumiem, a pod Linuksem? Moge jakos wymusic korzytsanie z  karty wirtualnej np. dodatkowej 'eth0:1' przez 'dhcpd'?

#4  2010-07-14 09:58:06

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

nie bardzo się tak da

#5  2010-07-14 23:22:36

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

pytanie po co chesz przydzielac dwa adresy ip z dhcp do jednej karty i czy nie bedzie wystarczajace tylko ustawienie trasy routingowej do tej drugiej sieci (a to to juz da sie zrobic po dhcp)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2010-07-14 23:36:36

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

W linuksie w /etc/network/interfaces należy dodać alias. Co do windowsa -> możesz mieć dwa adresy ip na jednym interfejsie, ale oba muszą być ustawione ręcznie - tzn. bez dhcp. Także pozostaje albo ustawienie trasy routingowej, albo ręczne przypisanie adresów ip. DHCP przydziela tylko pojedyńczo.

#7  2010-07-15 11:19:14

PrivateEco
Nowy użytkownik

No to muka:( Mam siec ok. 100 hostow, ktora ma zla adresacje IP. Generalnie wszystko dziala ale sa to adresy publiczne przydzielone hmm... 'na pale' przez moich poprzednikow. Chce zmienic pule na 192.168. Na wszytkich hostach z recznie wbita konfiguracja mam juz adresacje prawidlowa zrobiona na wirtulanych kartach (mieszanka Debian + Win). Pozostali tylko klienci DHCP, ktorych jest ok 70 i nie chce mi sie tego recznie robic. W przeciwnym przypadku zmienilbym to juz dawno. BTW pozostaje jeszcze kwestia przedziwnych konfiguracji windowsowych programow bazo-danowych. Zdarza sie ze korzystaja np. z udzialow po adresach IP (nie jest to moja dzialka). Zatem nie chce od razu zmienic wsystkiego na raz bo moze okazac sie, ze czeka mnie czarny poniedzialek w firmie:)

#8  2010-07-16 13:52:32

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Niom bez problemowo możesz wszystkie przeadresować (napisać skrypta do tego)
co do zasobów z innej klasy adresowej da sie to zrobić bez problemowo robiąc aliasa na karcie z dodatkową podsiecią i zezwolić na łączenie się z nowej klasy :]

Stopka forum