Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc,
zastanawiam sie nad jakim sensownym rozwiązaniem do backupu wszystkich przychodzących wiadomości w postfixie (najlepiej na poziomie już samego transportu). W tej chwili backup robię snapszotami lvm-owymi ale fajnie byłoby mieć coś co robi druga niezależną kopie na wypadek "W".
Jakie macie doświadczenia w tej materii ?
Raid 1?
Raid 10?
DRBD?
Rsync?
rdiff-backup?
regułka w procmailu? (kopia na serwer2)
Linux HA?
.........................
Opcji w Linuxie dostatek.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-07-02 17:51:42)
Jacekalex napisał(-a):
Raid 1?
Raid 10?
raid != backup
debianus_userus napisał(-a):
raid != backup
może i prawda, ale na awarię dysku pomaga idealnie.
A autor nie napisał, przed czym zamierza się zabezpieczać, czy obawia się jakiegoś skrypciarza, czy awarii sprzętu.
coś co robi druga niezależną kopie na wypadek "W".
szklana kula nie tłumaczy, co się kryje za "W"
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-07-02 18:13:51)
ja mam kulę to odpowiem ;)
Wojna
Wypadek
Włamanie
Wymioty
Wyrostek
same problemy są na "W" nic dziwnego, że kolega zbliżając się do tej litery alfabetu dostaje gęsiej :)
Jacekalex napisał(-a):
debianus_userus napisał(-a):
raid != backup
może i prawda, ale na awarię dysku pomaga idealnie.
A autor nie napisał, przed czym zamierza się zabezpieczać, czy obawia się jakiegoś skrypciarza, czy awarii sprzętu.coś co robi druga niezależną kopie na wypadek "W".
szklana kula nie tłumaczy, co się kryje za "W"
W jak wypadek :)
tzn interesuje mnie dodatkowe rozwiązanie najlepiej na podstawie transportu wpiętego w postfix-a które zapisywałoby gdzies na dysku maile.
Przestań szyfrować wypowiedzi.
tzn interesuje mnie dodatkowe rozwiązanie najlepiej na podstawie transportu wpiętego w postfix-a które zapisywałoby gdzies na dysku maile.
czy chcesz przez to powiedzieć, że postfix w tej chwili nie zapisuje maili na dysku?
Bo najlepiej postaw drugą maszynę z openbsd na pokładzie, tam zainstaluj qmaila, a potem w mda postfixa (procmail|maildrop) regułka - kopia na drugi serwer, tam qmail odbiera i po sprawie.
A exploita, który potrafi "zaliczyć" równocześnie postfixa na debianie i qmaila na openbsd będziesz musiał sam napisać, bo jeszcze nikomu się to nie udało.
To by było na tyle