Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

debianlover

Cześć, jak od zera (bo widziałem jakieś wzmianki na forum jak szukałem w google) skonfigurować modem HUAWEI E156G - Play Online na kartę pod Debianem?
root@debian:~# uname -a Linux debian 2.6.32-bpo.3-686 #1 SMP Wed Mar 17 14:31:18 UTC 2010 i686 GNU/Linux root@debian:~# dpkg --print-architecture i386
modemu jeszcze nie podłączałem, komputer to Asus EEE 1000H
PS: A przy okazji jak 3 lata temu z tego korzystałem to czy muszę kupić nową kartę? w sumie nie jest to aż taki wydatek bo 19zł no ale jak nie trzeba to tylko doładować wolę, a może ktoś wie

Psuj

Na lennym go nie odpalisz, na testingu/unstablu tak. Bo trzeba nowszy network manager.

Członek DUG

Może nie wyklikasz, ale odpalić dasz radę.
Tu jest opis pod gentoo, ale na debiana też zadzała po drobnych modyfikacjach. Korzystałem z niego do obsłuhi huawei E180 (chyba)
http://ania.jogger.pl/2007/11/05/huawei-e620-blue-connect-gentoo/

debianlover

mati75 napisał(-a):
Na lennym go nie odpalisz, na testingu/unstablu tak. Bo trzeba nowszy network manager.
Graveer napisał(-a):
w moim przypadku Debian Sid
no to musze tylko network managera recznie sobie instalnac? bo nie robie wiecej update ze stabilnej bo potem mi sie wywala system i msze reinstal :/
sal_i napisał(-a):
Może nie wyklikasz, ale odpalić dasz radę.
Tu jest opis pod gentoo, ale na debiana też zadzała po drobnych modyfikacjach. Korzystałem z niego do obsłuhi huawei E180 (chyba)
http://ania.jogger.pl/2007/11/05/huawei-e620-blue-connect-gentoo/
to inny modem
Ostatnio edytowany przez az (2010-07-09 16:55:00)

debianlover

root@debian:~# uname -a Linux debian 2.6.32-bpo.3-686 #1 SMP Wed Mar 17 14:31:18 UTC 2010 i686 GNU/Linux root@debian:~# lsusb | grep Huawei Bus 005 Device 002: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E270 HSDPA/HSUPA Modem
+ jest widoczny w network-managerze
to powinno wszystko dzialac?
bo pytal mnie o pin, a wlasciwie tyle chyba potrzeba i wszystkie dane sa wbudowane w urzadzenie? czy trzeba jakis profil?
bo narazie nie moge przetestowac bo musze karte doladowac a jest limit czasowy, a chce z tego krzystac w szpitalu, wiec narazie nie aktywuje

Członek DUG

wetknij go sobie do gniazdka i zobacz jak ten twój modem jest reprezentowany w /dev'ie, jeśli będzie to coś w stylu /dev/ttyUSB0 to wvdial się z nim dogada, o ile zmodyfikujesz config dla swojej sieci, naturalnie.
Ale skoro network manager działa to dobrze.
Ostatnio edytowany przez sal_i (2010-07-09 17:32:35)

debianlover

wvdial chyba tez dziala z nim, bo cfg zmodyfikowalem