Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 15 16 17 18 19 … 51 ▶
Ryszard napisał(-a):
Moje Gentoo Kompilowałem dwa mieśiące [...]
O_o
System, ktory nie ma instalatora i do tego instaluje sie dwa miesiace - no pogratulowac developerom Gentoo heheheh ;-)
No, niby jest płyta instalacyjna ale tylko dla procesorów Intela... Ja kompilowałem miesiąc i się zatrzymałem na kompilacji kernela i nie umiem jej przeskoczyć. To nie jest system dla normalnych użytkowników ;)
marg1 napisał(-a):
..... To nie jest system dla normalnych użytkowników ;)
Ale chyba nikt tak nie twierdził?
wyrzuć swoją vistę, uprość sobie życie z gentoo... hehehe
marg1 napisał(-a):
No, niby jest płyta instalacyjna ale tylko dla procesorów Intela...
Jeszcze raz, bo jeszcze się kto zasugeruje: nie ma czegoś takiego.
marg1 napisał(-a):
To nie jest system dla normalnych użytkowników ;)
Patrz podpis ;)
ArnVaker napisał(-a):
marg1 napisał(-a):
No, niby jest płyta instalacyjna ale tylko dla procesorów Intela...
Jeszcze raz, bo jeszcze się kto zasugeruje: nie ma czegoś takiego.
Heheheh, ciekawe co nasz marg1 instalował w takim razie....
Ale mnie wkurzacie naprawdę...
http://www.gentoo.org/doc/pl/gentoo-x86-quickinstall.xml
http://www.gentoo.org/main/en/where.xml
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-06 10:31:17)
marg1 napisał(-a):
Ale mnie wkurzacie naprawdę...
Ale na co patrzeć konkretnie i czego szukać?
Widzisz różnicę między instalatorem a płytą instalacyjną?
Przecież ta instalacja też odbywa się w chroocie.
BTW - mi się nie udało zbootować którejśz płyt instalacyjnych - wieszał się w trakcie ładowania modułów, więc przerzuciłem stage i portage bezpośrednio na partycję docelową.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-06 10:33:54)
ippo76 napisał(-a):
Przecież ta instalacja też odbywa się w chroocie.
Dokładnie, to takie livecd po prostu, do tego beznadziejne... a instaluje się jak zawsze w chroocie ;)
ippo76 napisał(-a):
BTW - mi się nie udało zbootować którejśz płyt instalacyjnych
No tak, te płyty to badziewie, ciekawe po co w ogóle je wypuszczają...
Ja myślałem, że może napęd mi szwankuje... ale generalnie to strata czasu była z tą płytą.
BTW - dawno temu na moim sprzęcie nie udało mi się zainstalować snapshota squeeze, bo brakowało sterownika do mojego dysku... musiałem apgrejdować lennego.
ArnVaker napisał(-a):
No tak, te płyty to badziewie, ciekawe po co w ogóle je wypuszczają...
dla... eeee, ..., dla, yyyy..., dla marg1ego?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-06 10:46:40)
jak to gentoo nie ma instalatora?
A to tylko jeden przykład :P
Wiem, wiem, wiem!
Życie bez hala wygląda tak:
/dev/sda1 /mnt/pendrak vfat rw,user,noauto 0 0
Ten wpis powoduje, że i tak trzeba montować z palca w konsoli pendraka, np. do odczytu w mc (ale przynajmniej nie krzyczy w czasie botowania, że urządzenie /dev/sda nie istnieje). Albo instalujemy rox-filler. Wówczas nie trzeba nic z palca montować - wystarczy kliknąć w roksie ikonkę pendraka - manager plików wykona komendę mount. Odmontowanie też można wyklinać w roksie.
Cdrom działa tak jak samo - wystarczy kliknąć właściwą ikonkę w roksie.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-08 09:05:55)
Nie żebym się czepiał, ale postawiłem z KDE w jeden wieczór na lapku z prockiem 1,4 ;)
I moje kde nie zabiera 170MB ramu jak na ubuntu a 80MB ;)
//EDIT: A co do montowania to hal + powiadamianie o nowych urządzeniach w kde i działa świetnie niezależnie co podłącze ;)
milyges napisał(-a):
....
I moje kde nie zabiera 170MB ramu jak na ubuntu a 80MB ;)
No ładnie, u mnie tyle (~80) fluxbox bierze :)
W jeden wieczór na 1,4 to chyba samo KDE postawiłeś :) Chyba, ze to był bardzo długi wieczór trwający do rana...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-08 11:43:37)
fluxbox (w sensie system cały) u mnie ok 45MB po starcie zaiera
Ostatnio edytowany przez sal_i (2010-07-08 11:59:07)
No ale ja się hala chciałem pozbyć i chyba się udało....
marg1 napisał(-a):
W jeden wieczór na 1,4 to chyba samo KDE postawiłeś :) Chyba, ze to był bardzo długi wieczór trwający do rana...
Instalacja gentoo:
cp /usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw /etc/localtime emerge -av dhcpcd reiserfsprogs syslog-ng gentoo-sources vixie-cron grub cd /usr/src/linux make menuconfig make bzImage modules modules_install grub root (hd0,0) setup(hd0) nano /etc/conf.d/* nano /etc/fstab nano /boot/grub/menu.lst passwd reboot
A nie 2 miesiące...
buehehehe :) chciałbym widzieć, że to takie proste, wszystkie "piniądze" nym za to dał :) Weźcie mnie nawet nie rozśmieszajcie...
Przyślij mi tego kompa, to Ci zainstaluję :) Niedrogo...
Nie bądź taki mądry - jak bym bardzo chciał pewnie już dawno bym to zainstalował tylko po co? Zainstaluje sobie to może wtedy, gdyby pójdą po rozum do głowy i zrobią do tego instalator...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-08 14:42:48)
Ale po co mieliby robić instalator? Przecież to wbrew logice gentoo... :) Jakby gentoo miało instalator, to by było ubuntem :D
Generalnie instalacja polega na przeklejeniu po kolei poleceń z handbooka, ot cała filozofia.
marg1 napisał(-a):
Zainstaluje sobie to może wtedy, gdyby pójdą po rozum do głowy i zrobią do tego instalator...
Dla jednego niezadowolonego użytkownika, który od pół roku nie może zainstalować systemu?
Spoko, są przecież inne dystrybucje, po co się katujesz... widać gentoo nie jest dla Ciebie ;)
Strony: ◀ 1 … 15 16 17 18 19 … 51 ▶