Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Ja z małą prośbą o poradę. Od wczoraj staram się zainstalować Debiana Sarge 3.1, i kiedy po ściągnięciu pakietów przychodzi czas na ich instalację widzę tylko ogromną serię komunikatów wyglądających mniej więcej tak:
hdd: media error (bad sector) - dalej jest numer sektora
end_request: I/0 error
Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Pomóżcie biednej niewiaście ;)
A nie masz czasem bad sectorow na dysku ? Bo jesli je masz to bedzie lipa chyba ze zrobisz sobie partycje linuxowa w innym (zdrowym) miejscu na dysku.
Wcześniej w tamtym miejscu była Mandriva i wszystko było w najlepszym porządku, więc ta opcja chyba odpada.
Pamiętam tylko, że kiedyś z Mandrivą też był problem przez płytę główną (asrock k7s8x).
Wcześniej w tamtym miejscu była Mandriva i wszystko było w najlepszym porządku, więc ta opcja chyba odpada.
Tego niebyl bym do konca tak pewien. Jak masz winshita to sformatuj ta partycje na FATa i sprawdz scandiskiem. Lub czym kolwiek innym.
a czy czasem hdd to nie cdrom ?
mozliwe, ze zle wypalies plyte lub twoj cdrom ma problemy z odczytem tej plyty
a czy czasem hdd to nie cdrom ?
mozliwe, ze zle wypalies plyte lub twoj cdrom ma problemy z odczytem tej plyty
Dokładnie tak się dzieje, zwłaszcza z nośnikami DVD, które były za szybko nagrane.
Podstawowa zasada przy nagrywaniu obrazu to x2 i ani grama więcej. Druga rada, to wyłącz DMA CD-romu w biosie - starszy sprzęt lubi mieć narowy
Z początku nie sądziłam, że może to być wina nośnika, a jednak..:) Pakiety zamiast z płyty ściągnęłam z ftp i wszystko poszło bez problemów.
A odnośnie samego nagrywania nośnika, to nie ja popsułam ;) Płyta z gazetą była.
A odnośnie samego nagrywania nośnika, to nie ja popsułam ;) Płyta z gazetą była.
Jak mozesz sprawdz na innym kompie jak przebiegnie instalka, jezeli bedzie ten sam blad skladaj reklamacje (szukaj adresu w gazecie)
Jak masz winshita to sformatuj ta partycje na FATa i sprawdz scandiskiem. Lub czym kolwiek innym.
mozna i tak "cat /dev/zero > /dev/hda (lub hda1 itp.)" :)
oczywiecie jak niema sie zainstalowanego linucha trzeba jakies livecd np. knoppix
Właśnie niestety nie mam zbytniej możliwości sprawdzenia płyty gdzie indziej, ale chyba i tak odeślę.
po pierwsze sprawdź sumę md5 tej płyty i porównaj ją z tą na serwerze... ja też kiedyś (lata temu) kupiłem jakiś linux+ i się okazało że zle ściągniete obrazy wytłoczyli :P