Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć. Zacząłem zabawę z fotografia chciałem sie pobawić rawami i tu pojawił sie problem. Poszukiwałem odpowiedniego programu znalazłem trzy i tylko jeden odczytuje prawidłowo kolory. Niestety najmniej mi on odpowiada :(
Ufraw
raw therape
i ten najlepszy darktable
Spotkał się ktos z czymś takim?
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-06-23 00:27:12)
I to jest prawda drogi kolego. Tak będzie. Każdy z tych programów da Ci obrazek o kolorystyce zbliżonej do naturalnej, po zmianie temperatury barwowej zdjęcia. Niestety robienie zdjęć na AWB (automatyczny balans bieli) właśnie tym skutkuje.
Kilka rad:
Poszukaj w necie profili dla twojego aparatu / dla odpowiedniego programu. Kolorystyka natychmiast się zmieni.
Korzystaj z białej kartki (w instrukcji masz opis jak indywidualnie ustawiać balans bieli)
AWB używaj na zewnątrz, i w pomieszczeniach przy lampie błyskowej.
AWB zazwyczaj dobrze się sprawdza przy świetle naturalnym. Żadna z wiodących firm do dzisiaj nie potrafiła napisać dobrego oprogramowania dla AWB w swoich produktach.
Wieczorek wrzucę Ci tutaj kilka próbek przy różnych ustawieniach WB.
Z trzech wymienionych przez Ciebie programów, ja używam RT, ale ufraw musi być w systemie - jest on podstawą demozaikowania rawów dla innych programów.
Linux czy windows ? - wieczorem podam Ci kilka programów wartych rozważenia
AWB? Eee MSZ mylisz się Bodzio, AWB działa w aparacie i ustawia parmetry bieli w aparacie. Tutaj jest następująco:
- ciemno, ekspozycja obnizona
- normalna ekspozycja
- program ma problemy z odczytem danych o WB, albo ustawil ostatnio uzyty balans predefiniowany w okolicy swiatla zarowego.
a właśnie że nie, zwróć uwagę, że wszystkie trzy foty są identyczne - to jest JEDNO zdjęcie tylko wywołane w trzech różnych programach. Każdy z tych programów ma inny profil odczytywania balansu bieli
@rafaloo, nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale na przykład w ufraw obok listy z której masz wybrany w tej chwili balans bieli masz ikonke z ostrzeżeniem. Porównując to co Ty otrzymałeś, a co ja dostaje na plikach z mojego Canona, wygląda to tak, jakby ufraw nie radził sobie z odczytywaniem balansu bieli z Twojego aparatu. Próbowałeś z menu rozwijanego wybrać coś innego niż "balans bieli aparatu"? Dodatkowo RT domyslnie uzywa jednego z 3 "profili", które już na samym wstępie modyfikują zdjęcie.
@Bodzio, afaik, zarówno ufraw jak i RT korzystają z dcraw i to na dodatek nie z wersji paczkowanej w systemie, także nie mogę sie zgodzić ze stwierdzeniem, że ufraw jest do czegokolwiek konieczny.
dziś rano zmieniłem format zapisywanego RAW'a z .PNG na .DNG i teraz wszystkie programy odczytują tak samo kolorystykę. Teraz tylko uczyć się robić dobre fotki :) Zacznę więc od balansu bieli.
Bodzio, popatrz na histogram na 1 i na 2. Balans bieli powoduje rozejscie hitogramow skladowych ale nie przesuniecie.