Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Po przejściu (zainstalowaniu na świeżo) z Debiana Lenny do Debiana Squezee, przestał działać tapping. Przekopałem trochę internet w poszukiwaniu informacji na ten temat, ale z tego co widzę temat jest ciągle aktualny, tzn bardzo często zmieniają się sposoby konfiguracji touchpada. Jak to wygląda w tej chwili? Gdzie możę być przyczyna nieprawidłowego działania?
uname -r 2.6.32-5-686
Ostatnio edytowany przez granda (2010-06-22 21:56:32)
Ja sobie wrzuciłem w skrypta opcje touchapada i wraz ze startem środowiska uruchamia się, uruchamiając przy tym wszystkie opcje potrzebe :)
treść skryptu:
#!/bin/sh synclient LeftEdge=1472 synclient RightEdge=5472 synclient TopEdge=1408 synclient BottomEdge=4448 synclient FastTaps=1 synclient CornerCoasting=1 synclient RTCornerButton=2 synclient TapButton1=1 synclient TapButton2=2 synclient TapButton3=3 synclient VertScrollDelta=100 synclient MinSpeed=0.1 synclient MaxSpeed=0.8 synclient AccelFactor=0.1 #synclient SHMConfig=1 synclient VertEdgeScroll=1 synclient HorizEdgeScroll=1 synclient VertTwoFingerScroll=1 synclient HorizTwoFingerScroll=1 synclient CircularScrolling=on #synclient CircTriggerScroll=3
Po napisaniu skryptu, nadaniu mu praw (chmod +x) oraz dodaniu go do autostartu nie zauważyłem żadnych zmian w działaniu touchpada. Próbowałem go nawet z "ręki" odpalić (./touchpad.sh) ale również bez skutków.
Co to znaczy "nie zauważylem zmian" ? Możliwe, że zmiany przeszły (jeśli z palca odpalałeś i nie pluł się o nic.. tzn że wsio ok) to musisz pokombinować z wartościami niektórymi.
Mnie tapping działa właśnie dzięki temu skryptowi..
Ogólnie wrzuć tutaj wszystkie opcje jakie miałeś w xorg.conf (jeśli używałeś) lub w profilach hala /etc/hal/fdi/policy/11-synaptics (o ile używałeś) przed każdą opcją daj synclient i wio
A masz ty w ogóle zainstalowany synaptics dla X.Orga?
A masz ty w ogóle zainstalowany synaptics dla X.Orga?
Mam zainstalowany pakiet xserver-xorg-input-synaptics oraz synaptics.
Ogólnie wrzuć tutaj wszystkie opcje jakie miałeś w xorg.conf (jeśli używałeś) lub w profilach hala /etc/hal/fdi/policy/11-synaptics (o ile używałeś) przed każdą opcją daj synclient i wio
Katalogu hal'a nie mam, xorg'a tez nie używałem.
Też miałem ten problem (świeża instalacja squeeze), zadziałało u mnie to: http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=16&t=50061
Wcześniej wrzuciłem sobie konfigurację do HALa, ale wydawała się w ogóle nie mieć efektu na działanie.
Więcej - wpisanie
$ synclient -m 1
cały czas pokazuje mi
Can't access shared memory area. SHMConfig disabled?
ale wykonanie
$ synclient TapButton1=1
nagle odblokowało mi pukanie...
Dlaczego w domyślnych ustawieniach pukanie w touchpad jest wyłączone, zgłębiać mi się nie chce, ale to dość uprzykrzające życie.
EDIT:
Tu jest wszystko: /usr/share/doc/xserver-xorg-input-synaptics/NEWS.Debian.gz Zarówno o touchpadzie, jak i o błędzie synclienta.
Ostatnio edytowany przez tr00per87 (2010-06-27 14:22:27)
Strony: 1